Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












TVR în gaură de vierme

Postat la: 04.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Televiziunea publică a devenit o gaură neagră finanțată de contribuabil cu peste 400 de milioane de lei pe an. Din veniturile totale realizate de această instituție și din subvenții, mai mult de jumătate se duc pe frumoasele salarii ale stufosului aparat, ce se ridică la aproape 3.000 de persoane, majoritatea prieteni la cataramă ori rubedenii. În ciuda acestui fapt, circa 2.000 de salariați se află în conflict cu conducerea TVR pentru mai mulți bani.

Nesimțirea conducerii TVR a atins cote apoteotice în ultima vreme, instituția aflându-se în pragul falimentului, cu 100 de milioane de euro datorii la bugetul de stat și 50 de milioane de euro datorii comerciale. Deocamdată, ANAF tace mâlc în legătură cu acest aspect, rezumându-se să-i hăituiască pe amărâții care au datorii la stat mai mari de 100 de lei. Angajații televiziunii publice vor ca oamenii să plătească o taxă mai mare de patru lei/lună, cât este în prezent, eventual să le fie mărite subvențiile și șterse datoriile, că în alte țări se plătește mai mult pentru televiziunile poporului. Dar nu spun nimic despre emisiunile imbecile realizate, care nu atrag nici măcar o a audiență de 1% din cota de piață, ceea ce este de-a dreptul tragic.

E adevărat, misiunea unei televiziuni publice este și aceea de a educa, însă acest scop este departe de materializare, câtă vreme programele sunt atât de neprofesionist realizate, cu unele mici excepții. Avocatul Remus Borza, care tânjește să fie numit administrator judiciar al TVR în perioada următoare, susține că toate Antenele și posturile PRO TV au doar 900 de angajați și audiențe incomparabile cu cele ale televiziunii publice. Motivele principale ale acestei stări de fapt? Neprofesionalismul angajaților, numărul exagerat al acestora și sifonarea banilor publici.

Directorul interimar, Irina Radu, știe una și bună: dacă TVR nu este ajutată, intră în insolvență, oamenii rămânând fără salarii. Absolut greșit, stimată doamnă! Vreți să spuneți că intră în faliment, cât ar fi instituția de așa-zis interes public. Că pentru a intra în insolvență, Guvernul ar fi nevoit să extindă sfera de aplicabilitate a Legii nr. 85/2006 a insolvenței, asupra TVR, așa cum a procedat și în cazul Regiei de Apă Grea. Altfel nu se poate.

Să fim bine înțeleși, discursul nostru nu vizează închiderea televiziunii publice, dar nici funcționarea ei în continuare, pe aceleași criterii falimentare, bazate pe nepotism și incompetență. Căci, dacă dacă dezastrul la care s-a ajuns s-ar perpetua, degeaba s-ar majora taxa de câteva ori, să zicem la 10 lei/lună, în van s-ar mări subvențiile și s-ar șterge datoriile, că am ajunge în scurt timp de unde am plecat. Ca TVR să aibă viață de-acum înainte, în primul rând s-ar impune o reorganizare la sânge, pe criterii profesionale, personalul reducându-se cu 60 - 70%, și abia pe urmă să vină și banii. La care să se adauge o strategie pe termen lung (câteva zeci de ani) și mai ales o conducere care să știe ce vrea și ce face pentru interesul național, nu pentru sine, apropiați și simpatii.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE