Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cine este femeia pe care Vladimir Putin o asculta cu sfinţenie. Este mâna-dreaptă a liderului de la Kremlin

Postat la: 07.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Chiar şi controversatul lider de la Kremlin are un sfătuitor de nădejde de ale cărui păreri ţine cont când vine vorba de cele mai importante decizii economice care vizează statul. Este vorba de Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei.

Economia Rusiei a trecut printr-o perioadă neagră din cauza preţului scăzut al petrolului, principalul produs de export al ţării, din cauza corupţiei şi din cauza sancţiunilor impuse de Occident, însă, în tot acest peisaj demoralizator, Banca Centrală a Rusiei a fost un model de competenţă şi politică tehnocrată, iar din 2013, BCR sub conducerea guvernatoarei Nabiullina a ajutat statul să rămână pe linia de plutire, scrie Business Magazin. Potrivit The Economist, Elvira Nabiullina s-a născut pe 29 octombrie 1963 în Ufa, capitala Republicii Barcortostan. Mâna dreaptă a lui Putin are rădăcini umile. Mama ei a lucrat într-o fabrică, iar tatăl a fost un simplu șofer.

După venirea sa la conducerea Rusiei, Vladimir Putin a încredințat politica economică a statului unui cadru de profesioniști cu viziuni curajoase. Printre aceştia se afla şi Nabiullina, care a devenit ministru adjunct al economiei în 2000 și ministru în 2007, o experiență pe care o numește ca fiind "cea mai influentă" cu privire la abordarea ei în domeniul pe care îl conduce.

În urma efectelor aproape devastatoare ale crizei din 2008-2009, Rusia a adoptat noi reforme economice. În timpul mandatului Elvirei Nabiullina, ţara şi-a diversificat sursele de finanţare. În 2013, autorităţile de reglementare au făcut posibil ca Euroclear şi Clearstream, sisteme de cliring, să facă tranzacţii cu obligaţiuni ruseşti. Acest lucru a contribuit la atragerea investitorilor străini, cărora le place să cumpere active atunci când sunt ieftine, spune Jan Dehn de Ashmore, manager de fond. Investiţie pe piaţa internă au crescut. Goldman Sachs crede că activele fondurilor de pensii locale, care sunt reglementate de banca centrală, vor creşte de la aproximativ 60 miliarde, cât sunt în prezent, la aproximativ 200 de miliarde de dolari în 2020, scrie Business Magazin.

O altă mare schimbare implementată de guvernatoarea BCR se referă la rezervele valutare, care au crescut de la 140 miliarde de dolari la peste 500 miliarde de dolari în perioada în care preţul petrolului a crescut. Prin această strategie, specialistul în finanţe a dobândit notorietate, iar sfaturile sale sunt luate foarte în serios de şeful statului, Vladimir Putin. Business Magazin precizează că în 2015, când majoritatea consilierilor de la Kremlin îi recomandau preşedintelui Putin să instituie controlul asupra fluxurilor de capital, Nabiullina s-a opus categoric, insistând că rubla trebuie lăsată să „plutească liber". Puţin a ascultat-o.

Măsurile de austeritate impuse au fost dureroase, dar necesare, explică Elvira Nabiullina. Chiar dacă se numără printre cei mai puternici oameni ai Rusiei, Nabiullina nu este ferită de critici din partea celorlalţi politicieni ruşi. Aceştia afirmă că strategiile sale de redresare economică a ţării blochează investiţiile, chiar dacă profiturile companiilor au crescut cu 50% anul trecut şi au fost destul de mulţi bani pentru investiţii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE