Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rusia câștigă Oscarul pentru cea mai bună lovitură de stat. Prigozhin câștigă pentru cel mai bun actor!

Postat la: 26.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autor: Larry Johnson, analist militar

Dacă "lovitura de stat" a lui Prigozhin ar fi fost o Maskirovka? Vreau să explorez această posibilitate. Mai devreme astăzi (sâmbătă, pe coasta de est a SUA), schițam un articol cu titlul molipsitor "Prigozhin - putsch sau stratagemă?"

Ei bine, această idee frumoasă a dispărut ca și barajul Kakhovka când povestea despre planul lui Prigozhin de a mărșălui asupra Moscovei și de a-l sugruma personal pe ministrul rus al apărării Choigou a făcut un salt înapoi magnific, a la Nadia Comăneci. Prigozhin a ordonat trupelor "sale" să se întoarcă la bazele lor, după ce a ajuns la o înțelegere cu președintele belarus Alexander Lukașenko pentru a pleca în exil și a nu se confrunta cu sancțiuni legale. Fără vărsare de sânge? Fără kilometri de tancuri în flăcări? Și nicio legătură cu Mussolini pentru Vladimir Putin? Ce naiba?

Puteai simți dezamăgirea și frustrarea emanate de establishmentul de la Washington. Echivalentul politic al ejaculării precoce. Aseară (vineri), puteai auzi dopurile de șampanie și popcornul pocnind, în timp ce mass-media și oficialii serviciilor de informații se strângeau în jurul ecranelor de calculator, așteptând imaginile cu un Putin dezorientat fugind dezbrăcat de la Kremlin. Biden și echipa sa îmi amintesc de Vil Coyote prin disperarea pe care o simt în timp ce privesc cum planurile lor neverosimile de a-l prinde pe Putin se prăbușesc și zboară.

Deși nu pot exclude cu fermitate posibilitatea ca Prigozhin să fi încercat această lovitură de stat pe cont propriu (sau cu încurajarea unui sprijin extern), vreau să prezint scenariul de tip Maskirovka.

Să începem cu faptele:

1- Grupul Wagner a fost creat de serviciile de informații rusești și finanțat de guvernul rus. Mulți occidentali cred, în mod eronat, că Prigozhin are buzunare adânci, că el plătește facturile lui Wagner și că, deși NU are experiență militară, el este comandantul organizației. Așa cum spun rușii, NYET!

2- SUA și restul NATO consideră Rusia ca fiind o dictatură. De luni de zile, Prigozhin face amenințări la adresa armatei ruse și, indirect, la adresa lui Putin, dar nu a fost arestat sau pedepsit în vreun fel. Înseamnă acest lucru că, până la urmă, Rusia nu este o dictatură?

3- Prigozhin a lansat aparent lovitura de stat, după propriile sale cuvinte de vineri, pentru că Ministerul rus al Apărării a lovit cu obuze și rachete o tabără de trupe wagneriene care se antrenau pentru război. Dar așa-zisul video al incidentului nu arată nicio victimă. Astăzi, Prigozhin și-a retras declarația și insistă că nu a făcut decât să protesteze împotriva deciziei Ministerului Apărării de a integra grupul Wagner în armata rusă.

4- Guvernul rus a așteptat aproximativ 12 ore înainte de a trimite forțe polițienești/militare la sediul central al grupului Wagner din Sankt Petersburg. Cu greu un sentiment de urgență.

5- Se spune că Prigojin ar fi ordonat ca o coloană de trupe Wagner să meargă de la Rostov pe Don la Moscova pentru a-l detrona pe Choigou și, eventual, pe generalul Gerasimov. Aruncați o privire pe hartă. Este o distanță de aproape 1.200 de kilometri. Cum ar fi trebuit această coloană de camioane și tancuri să se realimenteze și să parcurgă această distanță în mai puțin de 20 de ore?

Ce părere aveți despre următoarea explicație? Toată povestea loviturii de stat a fost concepută pentru a permite forțelor militare rusești să se deplaseze în zonele de la nord și vest de Voronej fără a alerta planificatorii NATO. Rusia își deplasa forțele doar pentru a-i opri pe autorii loviturii de stat, nu pentru a acumula forțe pentru o nouă axă ofensivă.

Se pare că rădăcinile poveștii conform căreia Prigozhin urma să trădeze Rusia datează din 2022. Cineva cu legături cu serviciile de informații occidentale a fost în contact cu Prigojin și a început să-l sondeze cu privire la posibilitatea de a colabora cu Occidentul. Prigojin și-a informat șefii serviciilor de informații rusești despre acest plan, iar rușii au decis să organizeze o operațiune care să-l prezinte pe Prigojin drept un patriot nemulțumit, supărat pe incompetența conducerii ruse. Rușii au alimentat această idee lăsându-l pe Prigojin să lanseze atacuri verbale vicioase la adresa lui Choygou și Gerasimov și, dacă e să dăm crezare scurgerilor de informații despre discordie ale lui Jack Teixeira, acesta chiar i-a transmis contactului său informații despre locația trupelor rusești.

Iată partea interesantă a acestei ipoteze: cine a luat decizia de a-l lansa pe Prigozhin? S-ar putea susține în mod credibil că responsabilii occidentali ai lui Prigozhin au decis că astăzi este vineri și i-au ordonat să intre în acțiune. Dar eu cred că totul a fost o înscenare a Kremlinului. Putin și șefii săi din serviciile de informații știau ce încearcă Occidentul să forțeze în Rusia și și-au dat seama că Ucraina și NATO se resimțeau după contraofensiva lor stângace și după pierderile masive de oameni și echipamente pe care le-a provocat. De ce să nu folosească tentativa de lovitură de stat ca acoperire pentru mișcarea masivă de trupe de-a lungul liniei dintre Moscova și Rostov pe Don?

Este o modalitate de a muta trupele rusești în zonele de la nord de Belgorod fără a atrage atenția platformelor ISR ale NATO. Ideea este de a muta trupele mai aproape de graniță și apoi de a le dispersa. Acest lucru înseamnă că Rusia a găsit o modalitate de a-și întări trupele pe o nouă axă de atac potențială care va fi un coșmar pentru scenariștii NATO.

De asemenea, vă puteți imagina lovitura de stat ca pe un iepure care aleargă pe un câmp deschis. Prădătorii înfometați care stau la pândă în pădure ar putea fi tentați să se expună pentru a prinde iepurele. Unele dintre reacțiile din Rusia la vestea presupusei lovituri de stat au ajutat serviciile de contrainformații rusești să identifice persoane aflate în poziții de autoritate în Rusia care, până acum, susțineau discret Ucraina? Poate.

Aș dori, de asemenea, să ridic o posibilitate hilară. Și-a înșelat Prigozhin intermediarii occidentali cu milioane de dolari? Evgheni are un trecut infracțional și se știe că are degete lipicioase. Și-a folosit trecutul său infracțional pentru a-i escroca pe britanici sau pe americani? Ar putea fi o poveste extraordinară.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE