Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












ANAF lucrează informativ cetățenii

Postat la: 23.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși nu mai există o lege a ilicitului, ca pe vremea comuniștilor, Agenția Națională de Administrare Fiscală îi urmărește la venituri pe contribuabili - persoane fizice - în afara vreunui cadrul legal. Astfel, acționează ca un fel de SRI fiscal, vânând persoanele fizice ce raportează mai puțin cu 10% decât ceea ce cred inspectorii fiscali că ar trebui să declare. Și nici nu este de mirare ca oamenii să fie hăituți în acest mod, câtă vreme, la momentul actual, conducerea interimară este asigurată de Daniel Diaconescu, fost ofițer SRI timp de opt ani, astăzi - cel mai probabil - activând sub acoperire.

Fostul șef al ANAF până de curând, Gelu Diaconu, a fost extirpat ca o măsea stricată de la conducerea instituției, de către premierul Dacian Cioloș, din motive ascunse opiniei publice până-n prezent. În locul său a fost numit Daniel Diaconescu, provenit din Direcția Generală de Informații Fiscale ANAF (orice ar însemna această funcție administrativă), dar și fost ofițer al unui serviciu secret. Cât de nocivă poate fi o asemenea decizie politico-tehnocrată, din punct de vedere democratic, rămâne ca fiecare să aprecieze. Fiindcă nu este normal să numești în fruntea controlului finanțelor un fost ofițer SRI, aflat timp de opt ani în slujbă, motiv de suspiciune rezonabilă că acesta ar putea fi un nenorocit de acoperit, ce servește interese contrare cetățenilor. Și poate că nu ne-am fi lansat în asemenea afirmații deranjante, dacă site-ul ANAF nu ne-ar fi îngrijorat peste măsură, după cum vom arăta în continuare.

Dintr-o populație contribuabilă, atât cât a mai rămas, 14.365.236 de persoane înregistrează venituri impozabile, pentru care trebuie să plătească taxe și impozite la stat. Lăsând la o parte persoanele juridice, 295.253 de persoane fizice se află în atenția inspectorilor fiscali, reprezentând un mare risc la adresa siguranței naționale, fiindcă acestea nu și-ar fi achitat obligațiile fiscale, de la 100 de lei în sus. Dintre acestea, 132.246 sunt suspecte că, față de estimările ANAF, ar înregistra venituri cu cel puțin 10% mai mari decât cele declarate, ceea ce-ar constitui un mare risc național. Mai mult, 7.879 de persoane dintre acestea au fost luate la puricat, ca să se vadă de unde au bani de cheltuială, ignorându-se cu nonșalanță debitele marilor datornici și creanțele pe care le-ar avea aceștia de returnat. În concluzie, ANAF, suspect de apropiată de SRI, lucrează informativ mii de români, fără ca vreo lege să-i confere asemenea prerogative. Ceea ce se constituie într-o nouă dovadă că trăim într-un stat polițienesc, în adevăratul înțeles al cuvântului.

Dan Coste

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE