Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sindromul gafeurului Iohannis

Postat la: 26.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

A devenit deja o stare de normalitate, ca președintele ales al tuturor românilor să de-a cu oiștea-n gard, atunci când trebuie să se exprime public în legătură cu treburile țării, pentru care ar avea competențe. Dacă fostul Băsescu se voia un „președinte jucător", Klaus Iohannis nu reușește să exprime ce-și dorește să fie cu adevărat, ci doar ce nu se cade să fie, căci altminteri ar șade rușine. Drept urmare, nu nutrește să fie un „simplu spectator" - așa cum ne-a asigurat în mod public -, și nu se va limita „la un rol formal", cu ocazia alegerilor viitorului Consiliu Superior al Magistraturii.

Cu alte cuvinte, neamțul de la Cotroceni ne asigură că-și va vârî codița lui executivă, de locatar vremelnic al palatului cu același nume, în treburile altei puteri a statului, cum este cea judecătorească. Fiindcă - tot ce se poate - n-are la îndemână traducerea în limba română a ideii de „separație a puterilor în stat", iar nici consilierii personali nu par dispuși să i-o ofere, altfel nu se explică. Bun prilej pentru Uniunea Națională a Judecătorilor din România să-l taxeze cum se cuvine - măcar de l-ar readuce, din adormire, cu picioarele pe pământ.

Dacă Herr Iohannis ar fi fost ceva mai abil, ori dacă - măcar - ar fi lecturat Constituția acestei țări, ar fi aflat cu siguranță că democrația constituțională îmbrățișată de români presupune că, cele trei puteri ale statului, nu se pot amesteca una în treburile celorlalte. De asemenea, sub consilierea propriilor... consilieri, ar fi avut ocazia să ia la cunoștință că Președinția n-are niciun fel de prerogative în actul de justiție, iar CSM - „garantul independenței justiției" - este parte a puterii Judecătorești, nu a Executivului.

UNJR l-a somat recent pe președinte, în cadrul unui comunicat de presă, să respecte separația puterilor în stat și independența justiției, fără a-și aroga atribuții pe care nu le are, cum ar fi garantarea independenței justiției, prerogativă se revine CSM, potrivit art. 133 din Constituția României. Nu este pentru prima dată când Klaus Iohannis gafează grav atunci când se apucă să vorbească, fiind taxat cum se cuvine atât de către UNJR, cât și de societatea civilă, în general.

Motiv din care popularitatea președintelui se află pe un trend vizibil descendent, cei care l-au votat pentru fotoliul de la Cotroceni considerându-se, pe bună dreptate, total dezamăgiți. Doar cu câteva zile în urmă, circa o sută de persoane au protestat pe scaune în fața palatului, deoarece Iohannis și-a modificat substanțial discursul din campania electorală, cu privire la unirea Republicii Moldova cu țara-mamă, considerând că, deocamdată, nu se poate discuta în mod serios pe această temă.

Încă nu se cunoaște cum a suportat chiriașul de la Cotroceni ultimele dușuri reci ce i-au fost administrate dar, cert lucru, mii de admiratori de pe rețelele de socializare i-au retras simpatia. Ceea ce denotă că, dacă va încerca să dreagă busuiocul, pentru a mai diminua din proporțiile dezastrului privitor la popularitatea sa aflată în scădere, considerăm că mai rău o va acentua. Moment în care un singur lucru (care l-a și consacrat) ar fi bine să facă: să tacă.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE