Comentariu de senzație: Nu a fost niciodată vorba despre Ucraina!
Postat la: 03.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Autor: Ted Snider
Price, care cu o lună înainte descurajase discuțiile dintre Rusia și Ucraina, a refuzat să permită Kievului să negocieze încetarea războiului pe baza intereselor Ucrainei, deoarece interesele fundamentale ale Statelor Unite nu au fost luate în considerare în mod suficient. Războiul nu a fost legat de interesele Ucrainei: a fost mai mare decât Ucraina.
O lună mai târziu, în aprilie, când o înțelegere părea la îndemână în cadrul discuțiilor de la Istanbul, SUA și Marea Britanie au exercitat din nou presiuni asupra Ucrainei pentru a nu-și urmări propriile obiective și a semna un acord care ar fi putut pune capăt războiului. Aceștia au exercitat din nou presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să continue să lupte în vederea atingerii obiectivelor mai largi ale SUA și ale aliaților săi. Premierul britanic Boris Johnson l-a mustrat pe Zelensky la momentul respectiv, spunând că "trebuie să punem presiune asupra lui [Putin], nu să negociem cu el". El a adăugat că, deși Ucraina este pregătită să semneze acorduri cu Rusia, Occidentul nu este pregătit.
Din nou, războiul nu a fost legat de interesele Ucrainei: a fost mai mare decât Ucraina. Cu fiecare ocazie, Biden și înalții săi oficiali insistă asupra faptului că "depinde de Ucraina să decidă cum și când vrea să negocieze cu rușii" și că SUA nu vor dicta termenii: "Nimic despre Ucraina fără Ucraina". Dar acest lucru nu a fost niciodată adevărat. Statele Unite nu au permis Ucrainei să negocieze în propriile condiții și atunci când a dorit acest lucru. Statele Unite au împiedicat Ucraina să negocieze în martie și aprilie, atunci când dorea să negocieze; au împins-o să negocieze în noiembrie, atunci când nu dorea.
Războiul din Ucraina a fost întotdeauna legat de obiective mai mari ale SUA. Întotdeauna a fost vorba despre ambiția SUA de a menține o lume unipolară în care să fie singura putere în centrul și la vârful lumii.
Ucraina a devenit centrul acestei ambiții în 2014, când Rusia a ținut piept pentru prima dată hegemoniei americane. Alexander Lukin (șeful Departamentului de Relații Internaționale de la Școala Superioară de Economie a Universității Naționale de Cercetare din Moscova și o autoritate în domeniul politicii rusești și al relațiilor internaționale), a declarat că, de la sfârșitul Războiului Rece, Rusia a fost considerată un partener subordonat al Occidentului. . În toate dezacordurile dintre Rusia și Statele Unite de până atunci, Rusia făcuse compromisuri, iar dezacordurile fuseseră rezolvate destul de rapid.
Dar când, în 2014, SUA au organizat și sprijinit o lovitură de stat în Ucraina care urmărea să apropie Ucraina de sfera NATO și de Europa, Rusia a răspuns prin anexarea Crimeei. Rusia a renunțat la politica de conformare de după Războiul Rece și s-a opus hegemoniei SUA. "Criza ucraineană din 2014 și răspunsul Rusiei la aceasta au schimbat fundamental acest consens", spune Lukin. "Rusia a refuzat să joace după reguli".
Evenimentele din Ucraina din 2014 au marcat sfârșitul lumii unipolare a hegemoniei americane. Rusia a trasat linia și s-a afirmat ca un nou pol într-o ordine mondială multipolară. De aceea, războiul este "mai mare decât Ucraina", după cum spune Departamentul de Stat. Este mai mare decât Ucraina, deoarece, în ochii Washingtonului, este vorba de bătălia pentru hegemonia SUA.
Acesta este motivul pentru care secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat la 13 noiembrie că unele dintre sancțiunile împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar și după un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia. Războiul nu a fost niciodată doar despre Ucraina: este vorba despre aspirațiile de politică externă ale SUA, care sunt mai mari decât Ucraina. Yellen a declarat: "Presupun că, în contextul unui acord de pace, o ajustare a sancțiunilor este posibilă și ar putea fi adecvată". Sancțiunile ar putea fi ajustate atunci când negocierile vor pune capăt războiului, dar, a adăugat Yellen, "am simți probabil, având în vedere ce s-a întâmplat, că unele sancțiuni ar trebui probabil să rămână în vigoare".
Acesta este, de asemenea, motivul pentru care SUA au anunțat un nou cartier general al armatei în Germania "pentru a îndeplini ceea ce ar trebui să fie o misiune pe termen lung", în timp ce, în același timp, au început să împingă Ucraina spre negocieri de pace. Presiunea militară asupra Rusiei și sprijinul acordat Ucrainei vor supraviețui războiului.
Acesta este și motivul pentru care, la 29 iunie, SUA au anunțat crearea unui cartier general permanent pentru forțele americane în Polonia, "primele forțe americane permanente pe flancul estic al NATO", după cum a anunțat cu mândrie Biden.
Acesta este și motivul pentru care, la 9 noiembrie, Departamentul de Stat a aprobat vânzarea unui sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate în valoare de aproape jumătate de miliard de dolari către Lituania. Acestea nu vor fi folosite de NATO în războiul din Ucraina. Dar, potrivit Departamentului de Stat, acestea "vor sprijini politica externă și obiectivele de securitate națională ale SUA, ajutând la îmbunătățirea capacității militare a unui aliat NATO care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa de Est". În același timp, Departamentul de Stat a aprobat potențiala vânzare de sisteme de lansatoare de rachete ghidate multiple către Finlanda pentru a consolida "capacitățile de apărare terestră și aeriană a flancului nordic al Europei".
Ne imaginăm că livrarea de bombe nucleare îmbunătățite B61-12 lansate din aer către bazele NATO din Europa nu este, de asemenea, în serviciul obiectivelor actuale ale SUA în Ucraina.
Deși pentru SUA, războiul din Ucraina este "mai mare decât Ucraina", acesta este, de asemenea, "în multe privințe, mai mare decât Rusia". Deși Strategia Națională de Apărare 2022, publicată recent, identifică Rusia ca fiind "amenințarea acută" actuală, aceasta "se concentrează asupra Republicii Populare Chineze (RPC)". Strategia identifică în mod constant China drept "provocare". Obiectivul pe termen lung nu este Rusia, ci China.
Strategia Națională de Apărare afirmă în mod clar că "cea mai cuprinzătoare și mai serioasă provocare la adresa securității naționale a SUA este efortul coercitiv și din ce în ce mai agresiv al RPC de a remodela regiunea Indo-Pacific și sistemul internațional pentru a se adapta intereselor și preferințelor sale autoritare.
Dacă Ucraina este despre Rusia, Rusia este despre China. "Problema rusă" a fost întotdeauna aceea că este imposibil să te confrunți cu China dacă China este aproape de Rusia: nu este de dorit să te lupți cu ambele superputeri în același timp. Așadar, dacă obiectivul pe termen lung este de a împiedica China să sfideze lumea unipolară condusă de SUA, Rusia trebuie mai întâi să fie slăbită.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat recent că "China va sprijini ferm partea rusă, sub conducerea președintelui Putin... pentru a consolida în continuare statutul Rusiei de mare putere".
Lyle Goldstein, profesor invitat la Universitatea Brown și autor al cărții Meeting China Halfway: How to Defuse the Emerging US-China Rivalry, relatează că o analiză a războiului din Ucraina publicată într-o revistă academică chineză concluzionează că "Statele Unite sprijină Ucraina pentru a duce un război hibrid împotriva Rusiei, pentru a-și menține poziția hegemonică... Scopul este de a lovi Rusia, de a limita Europa, de a răpi "aliați" și de a amenința China.
Războiul din Ucraina nu a fost niciodată doar un război pentru Ucraina. Întotdeauna a fost "mai mare decât Ucraina" și pe principiile SUA, care sunt, de asemenea, mai mari decât Ucraina și "în multe privințe mai mari decât Rusia". Ucraina este locul în care Rusia a trasat linia de demarcație față de lumea unipolară condusă de SUA și unde SUA a ales să ducă lupta pentru hegemonia sa. Această bătălie este intens legată de Rusia, dar, pe termen lung, este vorba despre China, "cea mai cuprinzătoare și mai serioasă provocare" la adresa hegemoniei americane.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Stenograme din rechizitoriul DNA: Coldea e șeful cel mare al grupului infracțional organizat. "CĂTĂLINE! CĂTĂLINE, te rog eu frumos, mi-am luat-o în bot și mi-o iau!"
DNA il acuza pe fostul general SRI Florian Coldea de constituirea unui grup infracțional organizat, alaturi de un alt fo ...
-
Iata unde sunt banii despre care se vorbește ca sunt lipsă la buget. Bolojane, te bagi?!
E.ON Energie Romania SA: cifra de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 leiENEL Energie SA: cifra d ...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu