Se întorc rușii în fortărețele Războiului rece?
Postat la: 31.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă jurnaliștii site-ului navalnews.com. Conflictul sângeros din Ucraina nu ar fi trezit doar retorica războiului rece. Din câte afirmă unii specialiști militari, cu această ocazie, Kremlinul resuscitează marile baze ridicate de sovietici din imediata apropiere a României.
Imagini și comentarii recente publicate pe siteul de specialitate navalnews.com sugerează că Armata Roșie desfășoară lucrări ample de reconstrucție a unor baze militare din războiul rece, din peninsula Crimea, ocupată în urma agresiunii asupra Ucrainei din 2014. Este vorba despre despre lucrări de consolidare și modernizare demarate în porturile Balaklava și Sevastopol, despre care nu se știe sigur în ce scop vor fi folosite. Cel puțin așa reiese din articolul cu pricina. Sau poate că occidentalii trimit, indirect, prin intermediul presei, semnale omologilor ruși, conform dictonului serviciului secret al armatei SUA : "Noi credem în Dumnezeu, dar suntem cu ochii pe toți ceilalți."
Lucrări militare sau civile ?
Jurnaliștii de la navalnews.com spun despre golful Balaklava că este o intrare îngustă și contorsionată aflată la circa 5 mile sud de orașul istoric Sevastopol. Stânca abruptă și golașă oferea protecție naturală împotriva inamicului și a furtunilor flotei de submarine aduse aici pentru reparații și puncte importante de observație la înălțime. Ruinele medievale cu vedere la Balaklava sunt o atracție turistică populară, iar portul în sine este plin de iahturi. Tunelurile submarine săpate de sovietici în anii '50, în aripa de vest a muntelui au fost abandonate și uitate, unde Marina ucraineană a amenajat un muzeu. În anul 2021, rușii ar fi adus aici un submarin vechi, din clasa Romeo, S-49. Din când în când, în golf andocau nave militare și multe alte ambarcațiuni civile. Autorii articolelor susțin că după reactivare, noua infrastructură de la Balaklava ar putea adăposti nave de război de clase diferite și este de așteptat ca satelitul bazei de la Sevastopol să găzduiască submarinele din clasa Kilo. Imaginile prezentate arată lucrări la cheiul de la intrarea în fosta bază subpământeană din golful Balaklava, dar nu este clar dacă macaralele plutitoare și barjele cu materiale extind infrastructura militară sau civilă.
Un trecut glorios
Înainte de 1989, satelitul militar al portului Sevastopol, orășelul Balaklava era trecut la secret și închis pentru ochii curioșilor. În doc, patrulele erau ceva obișnuit iar civilii puteau circula decât cu o "propiska" specială emisă de autoritățile militare sovietice. Mica așezare din golful cu același nume are o istorie de peste 2500 de ani și este menționată de Homer în opera sa Odiseea. Balaklava este străjuită de muntele Tauros și de ruinele fortăreței genoveze Cembalo ( secolul al XV - lea ). După prăbușirea imperiului sovietic, zidurile neamenajate ale castelului puteau fi vizitate plătind o taxă de câteva grivne. Se spune că, în apropiere, s-ar fi scufundat fregata Printul Negru care avea la bord o uriașă comoară. Cu mii de ani în urmă, legendarul Iason, însoțit de argonauții săi ar fi trecut și el prin Balaklava, în căutarea lânii de aur. În acest sens vă readucem aminte că, în 2018, cercetătorii implicați în proiectul Black Sea Map au descoperit în straturile groase de hidrogen sulfurat ale Mării Negre, o epavă scufundată în urmă cu 2.400 de ani. În lipsa oxigenului, nava antică s-a păstrat aproape intactă. Se pare că relicva ar fi navigat în epoca descrisă de Homer, fiind comparată cu picturile de pe vasele grecești de ceramică care ilustrau epopeele Odiseea și Iliada. Oamenii de știință au prezentat, în premieră, imagini detaliate ale elementelor constructive din lemn (catargul, cârma și băncile de vâslit) asemănătoare cu ce găsiseră în picturi. Presa internațională nota că arheologii și oceanografii cred că se află în fața celei mai vechi epave găsite vreodată în adâncuri.
Un moment important de menționat din istoria Balaklavei este data de 25 octombrie 1854, când o forță expediționară britanică a învins cavaleria rusă, mult mai numeroasă, în timpul războiului Crimeei. Forța expediționară britanică învingătoare a primit porecla " The thin red line ".
Nume de cod 825 GTS
Golful Balaklava, dar mai ales muntele Tauros nu este subiectul acțiunilor de monitorizare și spionaj militar, de ieri de azi. Zona a fost cercetată intens de sateliții militari americani și în era sovietică. La vremea aceea, peretele de stâncă gros de zeci de metri ascundea cea mai mare fortăreață subterană a războiului rece, obiectivul 825 GTS, complex militar subteran unde erau adăpostite, realimentate și reparate o parte dintre submarinele nucleare ale URSS.
825 GTS este o combinație de canale subterane inundate, cu docuri uscate pentru submarine, ateliere și depozite de armament special. Fortăreața sovietică a fost construită în patru ani și a fost proiectată să reziste la explozii nucleare de 100 de kilotone. Baza militară era pregătită să susțină toată populația orașului ( aprox. 3000 de suflete ) timp de trei ani. Avea sisteme de alimentare cu aer autonome, generatoare diesel uriașe, conducte de apă și de combustibil subterane și avea cale ferată proprie. La nevoie, toate acestea erau complet izolate de uriașe porți închise ermetic. Se spune că după închiderea marilor porți erau eliberați în mare, paznicii bazei, delfini special antrenați și echipați cu arme antiscafandru în centrele de instrucție și dresură dezoltate de Armata Roșie. Presa internațională a semnalat redeschiderea programului delfinilor militari în 2012 de către marina ucraineană, când aceasta a rătăcit trei mamifere. URSS și SUA au folosit mamiferele marine ( delfinii și leii de mare ) pentru a transporta instrumente pentru scafandri și pentru detectarea torpilelor, minelor și altor muniții la adâncimi de lucru de până la 120 de metri.
În afară de portile blindate, pentru blocarea de urgență, sovieticii proiectaseră și un sistem gonflabil. Căile de acces în munte erau acoperite cu plase de camuflaj. Existau și alte utilități ca : posturi de comandă, brutării, depozite de hrană și combustibili, spital, cantine, bucătării, băi, dușuri, camere de odihnă.
Se spune că instalația militară subterană 825 GTS era cea mai mare bază din lume de acest tip, având o suprafață de 300.000 m pătrați. Tunelurile subterane, lungi șerpi în stâncă, bine căptușite cu beton, au rămas pustii după 1991. Numai tunelul principal are o lungime de 500 de metri, 12 metri lățime, 18 m înălțime și 7 m adâncime. Galeriile atelierelor și depozitele de rachete, mine și torpile, lungi de 300 de metri, adăposteau până la 14 submarine de diverse clase. În 1991, odată cu împărțirea Flotei Mării Negre între Rusia și Ucraina, submarinele și tot echipamentul secret sovietic au fost retrase.
Sub stăpânirea ucraineană, conductele și ușile etanșe gigantice s-au degradat. Baza militară a fost prădată. Marile docuri plutitoare folosite la repararea submarinelor au fost mutate la Sevastopol, unde se pare că există o bază militară subterană similară de circa 350.000 de metri pătrați.
Semnalul dat de Putin
Teoria redeschiderii și modernizării bazelor militare submarine sovietice din Marea Neagră este confirmată de evenimentele petrecute în Balaklava, la un an după prima agresiune a Rusiei din Crimeea.
Vizita țarului Vladimir Putin în peninsulă a ținut prima pagină a ziarelor în 2015, cu atât mai mult cu cât aceasta a avut loc în contextul escaladării conflictului militar din estul Ucrainei. Imagini cu președintele Federației Ruse, scufundându-se în adâncuri la bordul unui minisubmarin în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea au făcut ocolul globului. Oficial, batiscaful la bordul căruia s-au scufundat cu rândul, la 83 de metri adâncime, atât președintele Putin, cât și premierul Dmitri Medvedev, ar fi analizat o epavă ( galeră bizantină din secolul X ) în zona golfului Balaklava. "Galera este destul de greu de văzut, pentru că este acoperită de 40 de centimetri de mâl, dar nava are 27-30 de metri lungime şi 13-15 metri lăţime", a declarat Putin după scufundarea care a durat 45 de minute. Să fi venit conducerea Kremlinului doar într-un efort de a impulsiona turismul din peninsulă, paralizat de embargoul internațional după ocupația abuzivă a peninsulei ? Puțin probabil. Balaklava, locul în care s-a deplasat pentru câteva zile polul de putere rusesc era un vechi obiectiv militar reintrat în atenția Kremlinului pentru valoarea sa strategică.
Eduard Ovidiu Ohanesian
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Iata unde sunt banii despre care se vorbește ca sunt lipsă la buget. Bolojane, te bagi?!
E.ON Energie Romania SA: cifra de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 leiENEL Energie SA: cifra d ...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu