Dieta mediteraneeană s-a invechit. Intră-n scenă dieta atlantică - Care sunt asemănările dar mai ales diferentele
Postat la: 17.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Cercetătorii de la Universitatea din Santiago de Compostela au descoperit o legătură între dieta atlantică și un risc redus de apariție a sindromului metabolic - un grup de afecțiuni care, împreună, ne sporesc riscul de a avea probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Descoperirile au fost publicate luna aceasta în revista JAMA Network Open.
Pe fondul epidemiei globale de obezitate, un expert în nutriție care nu a fost implicat în cercetare spune pentru Fortune că lipsa de atenție acordată de studiu numărării caloriilor este importantă. „Ei au arătat că doar concentrându-se pe ceea ce mănânci, fără a te concentra pe cât de mult mănânci, îți poate îmbunătăți destul de semnificativ sănătatea", spune Dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și director al Institutului Food is Medicine de la Universitatea Tufts. „Oamenii se gândesc: „Dacă îmi schimb dieta și nu slăbesc, înseamnă că eșuez", iar asta este o greșeală. „Îți poți schimba substanțial sănătatea - fără să-ți schimbi greutatea, ci schimbându-ți dieta".
Sindromul metabolic, numit și sindromul de rezistență la insulină, este un termen general pentru un set de factori de risc care, în mod colectiv, ne cresc șansele de a dezvolta afecțiuni medicale mai precare, inclusiv accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet. Existența a cel puțin trei dintre următorii factori constituie sindrom metabolic:
- obezitate abdominală sau centrală
- tensiune arterială ridicată
- niveluri ridicate de zahăr în sânge
- nivelul ridicat de trigliceride din sânge, care poate crește colesterolul „rău" (LDL)
- nivel scăzut de colesterol „bun" (HDL)
Nu este de mirare că acești indicatori bine stabiliți sunt ușor de influențat prin intermediul unei diete sănătoase, spune Mozaffarian.
În timp ce medicamentele au o țintă specifică, „nutriția afectează cam toate circuitele din organism", spune el. „Beneficiile acumulate pe toate aceste circuite sunt cele care fac diferența". Aproximativ o treime dintre adulții din SUA au sindrom metabolic, care poate fi în mare parte prevenit, potrivit Institutului Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge.
Ce poți mânca în dieta atlantică?
Studiul se referă la dieta atlantică ca fiind „modelul alimentar tradițional din nord-vestul Spaniei și Portugaliei, care este compus din produse de sezon gătite acasă, locale, proaspete și minim procesate". Cercetătorii notează un aport ridicat de aceste alimente ca fiind un semn distinctiv al dietei:
- Brânză
- Castane
- Fructe uscate
- Lapte
- Fructe de mare
- Amidon, în special pâine și cartofi
Un consum moderat de carne și vin este evidențiat ca o altă diferențiere între dieta atlantică și cea mediteraneană. Stilurile alimentare au în comun un consum ridicat de:
- Fasole
- Fructe
- Ulei de măsline
- Legume
- Cereale integrale
Dieta atlantică vs. dieta mediteraneană
Totuși, dincolo de limitele studiului, dieta atlantică și cea mediteraneană sunt practic identice, spune Sander Kersten, doctor în științe, director al Diviziei de Științe Nutriționale de la Universitatea Cornell, care nu a fost afiliat la cercetare.
„Te concentrezi pe alimente minim procesate, multe legume, fructe, cereale integrale, fasole, ulei de măsline și alte lucruri de acest gen", spune Kersten pentru Fortune. „Dieta atlantică ar putea fi ușor mai bogată în carne în comparație cu dieta mediteraneană, dar, din nou, nu există date concrete care să definească și să compare direct aceste două diete."
Cercetările anterioare s-au referit la regimul alimentar din nord-vestul Peninsulei Iberice ca fiind dieta atlantică sud-europeană. O analiză din 2021 din revista Minerva Endocrinology a numit-o „mai mult decât o dietă, este un stil de viață în care exercițiile fizice, tehnicile simple de gătit, respectul pentru tradiții și plăcerea de a mânca însoțit sunt constante". Acest stil alimentar este cunoscut și sub numele de dieta atlantică galiciană; comunitatea autonomă Galicia este situată în nord-vestul Spaniei.
Dieta mediteraneană a fost bine studiată și chiar recunoscută de Unesco ca fiind un patrimoniu cultural imaterial al umanității. Acest lucru a dus la confuzie și frustrare în rândul regiunilor și comunităților ale căror obiceiuri alimentare sunt la fel de hrănitoare, cum ar fi dieta japoneză Okinawa, spune Mozaffarian.
„Ceea ce am descoperit ca oameni de știință în domeniul nutriției este că nu dieta mediteraneană, în sine, este sănătoasă, ci principiile care o constituie", spune Mozaffarian. „Există diferite moduri culturale de a ajunge la aceeași dietă sănătoasă, iar principiile sunt aici, în această lucrare: alimente vegetale minim procesate, bogate în fibre și bioactive".
Această ultimă cercetare este o analiză secundară a studiului Galicia Atlantic Diet, un studiu clinic randomizat realizat în perioada 2014-2015 în zonele rurale din nord-vestul Spaniei. Subiecții au inclus 518 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani din 231 de familii - toți de etnie spaniolă, de origine caucaziană și cu „niveluri socio-economice și educaționale moderate". Participanții au fost 60% femei, cu o vârstă medie de 47 de ani. Au fost excluse din studiu femeile gravide și persoanele cu anumite afecțiuni, inclusiv demența și alcoolismul.
Persoanele din grupul de control nu și-au schimbat obiceiurile alimentare. Cei din grupul de intervenție dietetică nu numai că au primit coșuri de alimente obișnuite, dar au beneficiat și de un curs de gătit, materiale scrise și trei sesiuni de educație nutrițională. Cantitatea de alimente pe care au consumat-o nu a fost restricționată. Variabilele, inclusiv utilizarea medicamentelor și activitatea fizică, au fost înregistrate pentru ambele grupuri.
După șase luni, persoanele care au respectat dieta atlantică au prezentat o reducere cu 68% a riscului de a dezvolta sindrom metabolic, comparativ cu cele care nu și-au modificat dieta. De asemenea, persoanele din grupul de intervenție dietetică au avut cu 42% mai puține șanse de a avea o componentă suplimentară a sindromului metabolic decât cele din grupul de control. În plus, persoanele care au ținut dieta au prezentat un risc redus de obezitate abdominală și de colesterol „bun" scăzut.
Dieta atlantică nu a avut un efect semnificativ asupra hipertensiunii arteriale, a nivelului ridicat de zahăr din sânge sau a trigliceridelor din sânge. Și în timp ce unii participanți din fiecare grup aveau sindrom metabolic la începutul studiului, dar nu și la final, dieta nu a fost asociată cu un risc redus în ceea ce privește prevalența bolii.
„Ceea ce sugerează [studiul] este că respectarea dietei atlantice - care este, în esență, dieta mediteraneană - îi poate ajuta pe oameni să-și îmbunătățească sănătatea", spune Kersten. „În principiu, acesta nu este un mesaj nou".
Citând sănătatea mediului ca fiind o componentă cheie a studiului, cercetătorii au constatat, de asemenea, că grupul de intervenție dietetică nu a avut o amprentă de carbon semnificativ redusă în comparație cu grupul de control. Chiar și așa, emisiile de carbon sunt doar un indicator al impactului asupra mediului, notează Kersten, lăsând loc pentru studii viitoare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Regula nutriționiștilor care dă peste cap multe diete: Nu renunța la desert dacă vrei să slăbești!
Cand vine vorba de dietele de slabit, unele reguli raman neschimbate: fara dulciuri, sucuri sau prajeli. Majoritatea die ...
-
Două ciuperci din acest soi la o masă pot reduce cu 45% riscul de cancer. Cine le mănâncă zilnic uită de doctori și medicamente
Sarace in sodiu și grasimi, ciupercile susțin sanatatea inimii și pot contribui la reglarea tensiunii arteriale. Totodat ...
-
Premieră în China: Roboții umanoizi joacă fotbal în Beijing fără nicio intervenție umană
Patru echipe de roboți umanoizi s-au confruntat sambata seara in meciuri de fotbal 3 la 3 complet autonome, in capitala ...
-
Cafeina ar putea încetini îmbătrânirea prin activarea unui "comutator celular" despre care nu se stia că există
Cercetatorii britanici au descoperit mecanismul prin care cafeina ar putea ajuta la imbatranirea sanatoasa. Au identific ...
-
"Amazoana" lui Jeff Bezos a sărbătorit ultima noapte din "Nunta Secolului" în pijama alături de magnat
Proaspat casatoriti, fondatorul Amazon Jeff Bezos si jurnalista Lauren Sanchez au participat, sambata, la o ultima noapt ...
-
Profeția care a zguduit lumea s-a adeverit! Revenirea lui Trump și războiul SUA-Iran au fost prezise de "Nostradamus chinez"
Un obscur profesor din Beijing, Jiang Xueqin, devenit viral abia la un an dupa ce a lansat predicțiile, zguduie acum int ...
-
O fostă vedetă dintr-un reality show, acuzată că și-a decapitat iubitul. Apelul lansat de poliția australiană
O fosta vedeta a reality show-ului Beauty and the Geek Australia, Tamika Chesser, este acuzata de crima dupa ce cadavrul ...
-
Povestea incredibilă a puștiului care a venit pe jos în România, din Afganistan. Și-a deschis propria afacere: „Aici e casa mea. Singura țară în care am fost ajutat foarte mult"
Idris Mahmad, cetațeanul afgan care a plecat din țara de origine de la varsta de doar 12 ani, pentru a scapa de saracie, ...
-
Jeff Bezos şi Lauren Sanchez s-au căsătorit. "Amazoana" a ales o rochie Dolce & Gabbana
Jeff Bezos (61 de ani), magnatul gigantului Amazon, si Lauren Sanchez (55 de ani) sunt casatoriti, dupa ce au spus &bdqu ...
-
Cât alcool se poate consuma zilnic pentru a nu distruge creierul? Raspunde celebrul neurochirurg Leon Dănăilă
Profesorul leon Danaila spune ca alcoolul nu trebuie eliminat definitiv, ci consumat cu moderație. Celebrul neurochirurg ...
-
10 milioane de lire sterline pentru un proiect controversat de creare a ADN uman artificial
Cea mai mare organizație caritabila medicala din lume, Wellcome Trust, a donat o suma inițiala de 10 milioane de lire st ...
-
Câte calorii are fiecare tip de pepene și cum poți pregăti o salată delicioasă cu pepene. Beneficiile pepenilor dezvăluite de nutriționiștii de la Mayo Clinic
Cand vine vorba de pepeni, care este preferatul tau? Fie ca este vorba de cantalup, pepene galben sau pepene verde, aces ...
-
Ai coșmaruri frecvente? Cercetătorii spun că îți pot scurta viața cu până la 10 ani
O veste care da fiori: coșmarurile repetate pot tripla riscul de moarte prematura, susține un nou studiu realizat de cer ...
-
A inceput Vacanta Mare. Cu toate astea, el e viu si e in Parlament!
Jurnalistul Cornel Ivanciuc posteaza cu umor pe Facebook in stilu-i carcateristic, gasind o asemanare evidenta intre un ...
-
Omul cu cel mai mare IQ inregistrat vreodata spune ca Iisus e Dumnezeu și e Calea, Adevarul si Viața!
"În calitate de deținator al celui mai mare IQ (276) inregistrat vreodata, eu cred ca Iisus Hristos este Dumnezeu, ...
-
Noua iubită a lui Victor Ponta se mulțumește și cu 70% din ce poate să ofere fostul soț al Dacianei Sârbu. Atât s-a putut!
Victor Ponta a participat la Ziua Regelui, evenimentul, organizat de Ambasada Marii Britanii. Fostul premier nu a venit ...
-
Nu e clickbait: Chinezii chiar au descoperit de data asta secretul tinereții - Ce sunt celulele anti-îmbătrânire
O echipa de cercetatori chinezi a creat un nou tip de celule anti-imbatranire prin editare genetica, denumite „sen ...
-
De unde provine expresia "a bate în lemn" și de ce simțim nevoia să facem acest gest ca să fim ocoliți de cele rele
"A bate-n lemn" este una dintre cele mai raspandite superstiții din lume. Nu are nevoie de explicații, de ritualuri comp ...
-
Dieta Săracului - Slăbești 30 de kg în 6 luni - Nutriționista Mihaela Bilic: "Faceți această experiență!"
Medicul nutritionist Mihaela Bilic sustine ca, urmand acest regim simplu, se pot pierde pana la 30 kg in sase luni. Acea ...
-
Răsturnare de situație în divorțul momentului. Ilie Năstase a făcut-o pe Ioana să se răzgândească din nou
Ioana Nastase a anunțat raspicat ca vrea sa divorțeze dupa cinci ani de casnicie. A depus actele de divorț și susținea c ...
-
Cine e femeia durdulie care apare alături de Ilie Bolojan la evenimente. Au fost surprinși în ipostaze tandre
Noul premier al Romaniei, Ilie Bolojan, este extrem de discret cand vine vorba despre viața sa privata. În 2013 a ...
-
Pontul unui cardiolog ca sa nu ai probleme cu inima: "Acesta este singurul lucru pe care îl adaug la fiecare masă"
Referitor la mancare, publicația Parade a publicat marturisirile unor cardiologi, care au dezvaluit singurul tip de alim ...
-
Adevărul despre câinii care pleacă de acasă înainte de moarte: Explicațiile specialiștilor
Mit - cainii vor sa iși protejeze stapanii de durere. "Spunem mit, scriu cei de la Pet Radar , pentru ca nu exista o dov ...
-
O influenceriță și-a reclamat soțul la poliție pentru că a pus-o să facă treburi casnice și nu a mai putut sta pe internet
Nisha, o femeie din India, a depus o plangere la poliție dupa ce numarul de urmaritori de pe Instagram a scazut, susțina ...
-
ChatGPT i-a spus sa-si părăsească iubitul: L-am folosit două săptămâni la rând. Eram dependentă de el
Jennifer Jay din Chelmsford, Essex, și-a parasit iubitul dupa ce a discutat cateva zile cu inteligența artificiala ChatG ...
-
Ce caută acest frigider misterios în mijlocul deșertului? Este plin cu băuturi reci, dar nimeni nu prea îndrăznește să le atingă
Deșertul Namib din Namibia este considerat cel mai vechi și mai arid deșert de pe Pamant, așa ca ultimul lucru pe care t ...
-
O scrisoare de dragoste a lui John Lennon către prima sa soție pe care a și abuzat-o dezvaluie latura intunecata a artistului
O scrisoare de dragoste scrisa de John Lennon primei sale soții, Cynthia Powell, va fi scoasa in curand la vanzare de Ch ...
-
Cum s-a terminat povestea coafezei care și-a părăsit soțul și cei 3 copii pentru un războinic Masai după o vacanță în Kenya
Cheryl Thomasgood, din Marea Britanie, avea 34 de ani cand s-a devenit indragostit de un membru al tribului care venea l ...
-
Viol nereușit urmat de jaf la Mamaia: Frustrat că nu a avut erecție a lovit victima cu capul de asfalt și a tâlhărit-o
O femeie din Ucraina a fost victima unei agresiuni șocante, in plina zi, in timp ce se intorcea de la plaja. A fost atac ...
-
Așa ceva n-a mai trăit nimeni niciodată: Timpul s-ar opri în 2029 și ce consecințe vor fi pe Pământ
Timpul ar putea cunoaște in curand o schimbare semnificativa. De obicei, in fiecare februarie, in anii bisecți, se adaug ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu