Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Erdoğan spulberă raportul Parlamentului European: 'Ne putem despărți de UE dacă este necesar!'

Postat la: 16.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fie necesar, atunci când a fost întrebat despre adoptarea recentă a raportului Parlamentului European privind Turcia.

Adresându-se reporterilor înainte de călătoria sa în Statele Unite, Erdogan a mai spus că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se distanţa de Turcia.

"UE încearcă să se despartă de Turcia", a declarat Erdoğan. "Ne vom face evaluările față de aceste evoluții și, dacă este necesar, ne putem despărți de UE", a adăugat Erdoğan.

Turciei a criticat raportul Parlamentului European ca fiind "superficial și lipsit de viziune", mai ales într-un moment în care Ankara și Bruxelles-ul depun eforturi pentru a relansa legăturile și cooperarea în numeroase domenii, inclusiv modernizarea acordului de uniune vamală și liberalizarea vizelor.

"Raportul, ca o colecție de acuzații nefondate și prejudecăți bazate pe dezinformarea cercurilor anti-Turcia, este o reflectare a binecunoscutei abordări superficiale și non-vizionare a PE nu doar față de relațiile dintre Turcia și UE, ci și față de viitorul UE. Acest raport demonstrează, din păcate, că membrii PE sunt captivi ai politicii populiste de zi cu zi și departe de a dezvolta o abordare strategică corectă față de UE, precum și față de regiunea noastră", se arată într-o declarație emisă de Ministerul turc al Afacerilor Externe.

Parlamentul European (PE) a adoptat în această săptămână un raport detaliat care examinează relaţia actuală dintre Uniunea Europeană şi Turcia, spunând că "afirmă cu regret că Turcia a devenit acum una dintre imaginile globale pentru practicile autoritare".

Raportul PE discută despre democraţie şi drepturile omului, politica externă şi stabilitatea regională, conflictele regionale şi relaţiile internaţionale şi conturează o foaie de parcurs prospectivă pentru relaţiile UE-Turcia în viitor, potrivit site-ului Stockholm Center for Freedom.

Documentul exprimă profunda consternare faţă de evoluţiile negative persistente din Turcia, evidenţiind o escaladare a eroziunii democratice în ultimul an din cauza modificărilor legislative care încurajează cenzura online şi limitează accesul la informaţii pretins pentru a reduce dezinformarea.

PE a abordat critic represiunea necruţătoare a guvernului turc împotriva disidenţei, remarcată mai ales în cea mai recentă perioadă electorală.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE