CCR ARUNCA IN AER DOSARUL ROMPETROL
Postat la: 10.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

O decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei, publicata zilele trecute in Monitorul Oficial (Partea I, nr. 233 din 30 martie 2016), ar putea avea efecte devastatoare asupra solutiei definitive pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti in celebrul dosar Rompetrol.
Achitat la fond si apoi condamnat in apel, desi faptele erau prescrise inclusiv in opinia parchetului, fostul senator Sorin Rosca Stanescu a solicitat ICCJ - instanta investita sa judece recursul in casatie impotriva deciziei CAB - recalificarea caii de atac extraordinare, in recurs, ca urmare a considerentelor retinute de judecatorii CCR in decizia nr. 19 din 19 ianuarie 2016. Desi este vorba despre o solutie de respingere a exceptiei ridicate de Sorin Rosca Stanescu, in motivarea deciziei CCR nr. 19/2016, mai exact in paragraful 21, instanta de contencios constitutional subliniaza cat se poate de clar ca hotararile pronuntate in prima instanta anterior intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala sunt supuse cailor de atac prevazute de legea veche. Practic, CCR ne spune ca toti cei 11 inculpati condamnati in apel de judecatoarele Cristina Craiu si Mihaela Nita au fost privati de cel de-al doilea grad de jursidictie la care aveau dreptul, potrivit vechiului cod de procedura penala, in sensul ca nu au beneficiat de recurs:
„In ceea ce priveste ipoteza pusa in discutie de catre autorul exceptiei, in prezenta cauza, si anume problema competentei in cazul in care inculpatul dobandeste calitatea de deputat sau senator dupa solutionarea cauzei in prima instanta, Curtea constata ca, potrivit art. 8 din Legea nr. 255 din 19 iulie 2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprins dispozitii procesual penale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 515 din 14 august 2013, 'Hotararile pronuntate in prima instanta dupa intrarea in vigoare a legii noi sunt supuse cailor de atac, termenelor si conditiilor de exercitare ale acestora, prevazute de legea noua'. Per a contrario, hotararile pronuntate in prima instanta anterior intrarii in vigoare a legii procesuale penale noi - in cauza, fiind vorba de Sentinta penala nr. 726 din 28 august 2012, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - sunt supuse cailor de atac, termenelor si conditiilor de exercitare prevazute de legea veche, dispozitiile privind situatiile tranzitorii din Legea de aplicare a noului Cod de procedura penala nefacand vreo distinctie referitor la exercitarea cailor de atac impotriva hotararilor pronuntate anterior intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala in functie de calitatea persoanei inculpatului. Or, potrivit art. 28/1 pct. 2 din Codul de procedura penala din 1968, 'Curtea de apel, ca instanta de apel, judeca apelurile impotriva hotararilor penale pronuntate in prima instanta de tribunale'. In acelasi mod, normele procesual penale in vigoare, respectiv art. 38 alin. (2), stabilesc ca 'Curtea de apel judeca apelurile impotriva hotararilor penale pronuntate in prima instanta de judecatorii si de tribunale', competenta, in materia cailor de atac, fiind stabilita de legiuitor in raport cu instanta care a pronuntat hotarara atacata".
Asadar, daca Inalta Curte de Casatie si Justitie va aplica decizia CCR, va trebui sa constate ca toti inculpatii condamnati la inchisoare prin decizia nr. 1156/07.10.2014 pronuntata in dosarul nr. 30041.01/3/2006* -Alexandru Bucsa (6 ani cu executare), Florin Iulian Anghel (5 ani cu executare), Claudiu Simulescu (4 ani cu executare), Sorin Pantis (2 ani si 8 luni cu executare), Petrica Grama si Sorin Rosca Stanescu (cate 2 ani si 4 luni), carora li se adauga alte cinci persoane condamnate la pedepse cu suspendarea executarii - au dreptul la recurs, intrucat sentinta nr. 726/28.08.2012 a judecatorului TMB Constantin Marino Marin a fost pronuntata inainte de 1 februarie 2014, fiind aplicabil vechiul cod de procedura penala, care prevedea dreptul la doua cai de atac odinare (apel si recurs) in loc de una (apel), cum stipuleaza actualul cod.
Curtea Constitutionala obliga ICCJ sa respecte nu doar dispozitivul deciziei CCR, ci si considerentele pe care acesta se sprijina
De altfel, potrivit CCR, Inalta Curte de Casatie si Justitie are obligatia de a respecta considerentele deciziei nr. 19/2016. Nu mai devreme de joi, 7 aprilie 2016, judecatorii constitutionali au reiterat forta obligatorie a solutiilor CCR, in sensul ca atat considerentele, cat si dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii si se impun cu aceeasi forta tuturor subiectelor de drept:
„Curtea Constitutionala reafirma faptul ca, potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Legea fundamentala, 'De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor'. In jurisprudenta sa, Curtea a statuat, cu valoare de principiu, ca forta obligatorie ce insoteste actele jurisdictionale, deci si deciziile Curtii Constitutionale, se ataseaza nu numai dispozitivului, ci si considerentelor pe care se sprijina acesta. Astfel, Curtea a retinut ca atat considerentele, cat si dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii si se impun cu aceeasi forta tuturor subiectelor de drept (a se vedea, in acest sens, Decizia Plenului Curtii Constitutionale nr. 1 din 17 ianuarie 1995 privind obligativitatea deciziilor sale pronuntate in cadrul controlului de constitutionalitate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 16 din 26 ianuarie 1995, Decizia nr. 1415 din 4 noiembrie 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 796 din 23 noiembrie 2009, si Decizia nr. 414 din 14 aprilie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 4 mai 2010). In consecinta, atat Parlamentul, cat si Guvernul, respectiv autoritatile si institutiile publice urmeaza sa respecte intru totul atat considerentele, cat si dispozitivul prezentei decizii." (paragraful 33 din Decizia CCR nr. 24/2016)
Urmatorul termen in dosarul (nr. 2280/1/2015) in care Sorin Rosca Stanescu a formulat recurs in casatie impotriva deciziei de condamnare este 12 aprilie 2016.
Prezentam integral cererea de recalificare a caii de atac formulate de Sorin Rosca Stanescu:
„Domnule Presedinte,
Subsemnatul Rosca Stanescu Sorin Stefan, (...), inculpat condamnat in cauza ce a facut obiectul dosarului 3004.01/3/2006*, formulez
Cerere de recalificare a caii de atac
prin care va solcit ca, luand act de Decizia CCR nr. 19 din 19.01.2016, sa constatati ca in prezenta speta sunt incidente dispozitiile vechiului Cod de procedura penala, urmand sa recalificati prezenta cale de atac din Recurs in casatie (conform art. 433 si urm. noul Cod de procedura penala) in Recurs (conform art. 385/1 si urm. din vechiul Cod de procedura penala).
In fapt, analizand 'prezenta cauza', 'si anume problema competentei in cazul in care inculpatul dobandeste calitatea de deputat sau senator dupa solutionarea cauzei in prima instanta, Curtea [Constitutionala] constata ca, potrivit art. 8 din Legea 255 din 19 iulie 2013 (...) hotararile pronuntate in prima instanta anterior intrarii in vigoare a legii procesual penale noi - in cauza, fiind vorba de Sentinta penala nr. 726 din 28 august 2012 pronuntata de Tribunalul Bucuresti - sunt suspuse cailor de atac, termenelor si conditiilor prevazute de legea veche' (pct. 21 din Decizia 19/2016).
Avand in vedere constatarea Curtii Constitutionale va solicitam ca, luand act de dispozitiile art. 8 din Legea 255/2013, si anume, ca 'Hotararile pronuntate in prima instanta dupa intrarea in vigoare a legii noi sunt supuse cailor de atac, termenelor si conditiilor de exercitare ale acestora, prevazute de legea noua'.
'Per a contrario, hotararile pronuntate in prima instanta anterior intrarii in vigoare a legii penale noi (...), sunt supuse cailor de atac prevazute de legea veche, dispozitiile privind situatiile tranzitorii din Legea de aplicare a noului Cod de procedura penala nefacand vreo distinctie referitor la exercitarea cailor de atac impotriva hotararilor pronuntate anterior intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala in functie de calitatea inculpatului' (pct. 21 din Decizia 19/2016).
Cu alte cuvinte, avand in vedere ca Sentinta penala nr. 726 din 28 august 2012 a fost pronuntata de Tribunalul Bucuresti sub imperiul vechiului Cod de proceura penala, este evident ca toate caile de atac ulterioare vor trebui judecate in temeiul aceluiasi Cod de procedura penala, fiind 'suspuse cailor de atac, termenelor si conditiilor prevazute de legea veche' (pct. 21 din Decizia CCR nr. 19/2016).
Fata de dispozitiile legale incidente in speta, in mod evident Curtea de Apel Bucuresti a aplicat in mod gresit dispozitiile noului Cod de procedura penala in prezenta speta, acest lucru reiesind cu claritate din faptul ca instanta de apel a schimbat incadrarea juridica data presupuselor fapte ale subsemnatului 'in baza art. 386 al. 1 C.p.p. schimba incadrarea juridica a infractiunilor...' Or, art. 386 al. 1 C.p.p. este norma procedurala care prevede prosibilitatea schimbarii incadrarii juridice in NOUL Cod de procedura penala si nu in vechiul Cod de procedura penala, cod care in mod legal trebuia sa constituie temeiul procedural al judecarii apelului nostru.
Pentru aceste motive, desi instanta de apel in mod gresit a apreciat si aplicat dispozitia procedurala aplicabila in prezenta speta, Inalta Curte de Casatie si Justitie are datoria de a readuce prezenta speta in cadrul procedural stabilit de lege, urmand sa recalifice calea de atac din prezenta speta ca 'RECURS', cu respectarea dispozitiilor Legii 255/2013.
Or, dispozitiile procedurale fiind de stricta interpretare si aplicatiune, este evident ca onorata instanta - Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de instanta prin care se realizeaza justitia in Romania conf. art. 126 din Constitutia Romaniei, garant al legalitatii si stabilitatii juridice in sistemul judiciar romanesc, va trebui sa dispuna revenirea la legalitate, urmand sa recalificati calea noastra de atac conform dispozitiei procedurale legal aplicabile in speta si, pe cale de consecinta:
-sa citati toate partile din dosarul 30041.01/3/2006*, dosar ce a facut obiectul apelului gresit incadrat de catre Curtea de apel Bucuresti;
-sa repuneti partile termenul de a formula calea de atac prevazuta de art. 385/1 si urm. din vechiul Cod de procedura penala in temeiul art. 385/3 rap. la art. 363 si 364 v.C.pr.pen.;
-totodata, va solicitam sa dispuneti in temeiul art. 385/5 suspendarea executarii pedepselor dispuse de instanta de apel atat in ce priveste latura penala, cat si latura civila.
Rosca Stanescu Sorin Stefan"
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Înregistrare cu Piedone beat mort în care spune cum vrea să-l execute pe Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorilor Constanța
O inregistrare halucinanta intre Cristian Popescu Piedone, actualul președinte al ANPC și șeful Corpului de Control al i ...
-
Companie europeană, complice la jaful rusesc: Grâne ucrainene din teritoriile ocupate, furate de ruși și împinsă pe piețele mondiale. Ce relevanta are pentru România
O firma care opereaza sub brandul unei companii daneze de inspecție maritima a supervizat exportul a peste 170.000 de to ...
-
Baronii Hranei: Giganții din sectorul agroalimentar și concentrarea corporativă în domeniul geneticii si otravurilor din mâncare
În timpul pandemiei de Covid și al izbucnirii razboiului din Ucraina, corporațiile globaloiste au aratat cum, in p ...
-
Marele plan secret al CIA a ieșit la iveală: Ucigașul lui Kenedy era, de fapt, agent secret, infiltrat într-un grup cubanez
Noi documente arata ca un ofițer cunoscut doar sub numele de Howard a condus un grup cubanez care a interacționat cu Osw ...
-
Tucker Carlson e convins că Jeffrey Epstein a fost agent Mossad și i s-a mușamalizat dosarul
Tucker Carlson a ținut un discurs fulminant. Printre subiectele abordate a fost și mușamalizarea dosarului Epstein, incl ...
-
Cine e de fapt criminal și de ce se vrea să se incrimineze trecutul României. Genocidul israelian al Vexlerilor e in desfășurare in aceste momente in Gaza
Romania este o țara unica pe lume - singura țara de pe Planeta cu președinți post decembrie 89 aparținand unor minoritaț ...
-
Judecătorii executanți de la CCR care primesc și salariu, și pensii colosale de la stat. Veniturile șocante raportate de judecătoarea favorită să preia funcția de conducere
Dupa anularea alegerilor și interzicerea unor candidați, dupa scandalul pensiilor speciale, scandalul numirilor controve ...
-
BNR face un recensământ al avuției cetățenilor români la ordinul Uniunii Europene. Scopul ascuns este confiscarea celor 2 milioane de locuinte si proprietati cu succesiune vacantă
Banca Naționala a Romaniei a lansat in SICAP un contract de 6 milioane lei pentru servicii de cercetare statistica in te ...
-
Lista oamenilor de afaceri cu probleme penale care au încheiat contracte de consultanță cu generalii SRI Coldea și Dumbravă
DNA ii acuza pe generalii SRI (r) Dumitru Dumbrava și Florian Coldea (foto) și de exercitarea și, respectiv, complicitat ...
-
Europa Liberă prezintă documentele "strict confidențiale" prin care Ciolacu, Iohannis & Ciucă au fost avertizați despre dezastrul bugetar al României si nu au facut nimic
Cei mai importanți oameni din statul roman știau inca din august 2024 ca Romania se indreapta catre un dezastru bugetar. ...
-
Stenograme din rechizitoriul DNA: Coldea e șeful cel mare al grupului infracțional organizat. "CĂTĂLINE! CĂTĂLINE, te rog eu frumos, mi-am luat-o în bot și mi-o iau!"
DNA il acuza pe fostul general SRI Florian Coldea de constituirea unui grup infracțional organizat, alaturi de un alt fo ...
-
Iata unde sunt banii despre care se vorbește ca sunt lipsă la buget. Bolojane, te bagi?!
E.ON Energie Romania SA: cifra de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 leiENEL Energie SA: cifra d ...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu