Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dan Ioan Aldea, omul lui Rușanu și Cioloș, vrea să revină în fruntea Romsilvei după ce a devalizat-o în 2008

Postat la: 11.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Adrian Baban, presedintele Consiliului de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, impus de catre ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Palmer Pasca, a anuntat recent ca opt candidati, dintre care unii cu CV-uri pentru vizorul DNA, au fost admisi in cadrul etapei de selectie a dosarelor de inscriere la procesul de desemnare a directorului general al acestei regii. Doar un singur candidat - Gheorghe Lucian Stratulat a fost respins la proba dosarelui.

Printre cei opt admisi se numara si doi fosti directori controversati ai Romsilva- Florin Munteanu si Dan Ioan Aldea, dintre care unul- Aldea, este de departe cel mai mare praduitor al RNP de dupa 1990. Pe langa acestia doi au mai fost admisi un controversati directori din minister -Ciprian Dragos Pahontu, dar si de la directiile silvice din tara, Pavel Horj- ex- director al Directiei Silvice Maramures, Dragos Ignat- fost director tehnic la DS Dolj, Robert Blaj - fost director la DS Sibiu.

Acestora li se mai alatura la concurs directorul DS Mures- Ilie Covrig si seful Ocolului Silvic Pucioasa- Constantin Popescu. De a alungul timpului cativa dintre acestia s-au remarcat prin relatii apropiate cu firma austriaca SC Holzindustrie Schweighofer SRL, insa de departe cele mai multe performante penale care au dus la devalizarea caseriei Romsilva este Dan Ioan Aldea care a condus regia intre 2007 si 2008, perioada cand jaful silvic a atins dimensiuni incredibile. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, cele mai mari sanse sa ajunga director general la Romsilva le are sibianul Robert Blaj, urmat de catre muresanul Ilie Covrig, dar cel mai tare se agita sa revina Dan Aldea, sperand astfel sa-si continue aranjamentele din 2008.

Aldea, groparul Romsilvei

Trebuie precizat ca Dan Ioan Aldea a fost pus director general la Romsilva de catre Dan Radu Rusanu, in timpul mandatului de ministru al agriculturii a lui Dan Motreanu si mentinut in functie de catre Dacian Ciolos. In mandatul lui Aldea, Romsilva a inregistrat cea mai proasta perioada de dupa 1989, dar nimeni nu l-a tras la raspundere pe acsta care este si acum bine merci şeful serviciului Pază Fond Forestier de la RNP.

Apogeul jafului de la Romsilva gestionat de catre trioul penal, adica directorii Dan Aldea- Cristian Apostol (fost secretar de stat la Ministerul Mediului in guvernul Boc)- Gheorghe Dima a fost atins in anul 2008, cand Regia a incheiat activitatea cu indicatori negativi. Astfel, profitul brut a fost mai scazut cu 63,6% decat valoarea realizata în 2007. Mai mult decat atat, 15 direcţii silvice au inregistrat pierderi totale de aproximativ 30 de milioane de lei. Datoriile Romsilva au fost mai mari cu 116% decat cele din 2007, iar cele catre furnizori cu 130%, fata de acelasi an. Nici cheltuielile nu au fost mai mici: 108%, în raport cu cele din 2007.

Careul șmecherilor care au dorit desfințarea Romsilvei

La inceputul anului 2008, Cabinetul Tariceanu era pe punctul de a emite o Hotarare de Guvern care prevede desfiintarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva. Initiatorii acelui act normativ au fost ex- ministrul Agriculturii, Dacian Colos, si trioul penal din fruntea Romsilva Dan Ioan Aldea- Cristian Apostol- Gheorghe Dima Ioan Aldea. Efectiv, acest careu de smecheri au incercat sa musamalizeze managementul dezastruos din ultimii ani care pusese regia pe butuci. Aceasta gasca a dorit ca sub masca reorganizarii ca cele 41 de directii silvice din tara sa fie desfiintate, in locul lor sa apara 27 de unitati cu personalitate juridica.

In realitate insa se dorea desfiintarea regiei si transformarea ei in mai multe societati comerciale care sa fie capitalizate cu patrimoniul Romsilva si instrainate apoi cu dedicatie catre anumiti oameni de afaceri. Practic, acel proiect de act normativ elimina "transferul in interesul serviciului" si nu mai exista negocierea anuala cu sindicatele a contractului colectiv de munca. In schimb, "Romsilva se poate asocia cu alte persoane juridice si fizice, romane sau straine, pentru realizarea unor activitati de interes comun, corespunzatoare obiectului sau de activitate" si poate "constitui asociatii sau fundatii, persoane juridice fara scop patrimonial, in conditiile legii".

Devalizare eșuată

Trupa Ciolos-Aldea- Apostol- Dima vroiau sa infiinteze si o agentie de silvoturism care are ca obiect atragerea de turisti pentru structurile de cazare ale regiei. Interesant este ca agentia urma sa fie condusa de finul lui Aldea, Dragos Magureanu, fiul consilierei juridice a RNP de la aceea vreme, Aurelia Malaescu. Acesta va avea mana libera sa faca ce vrea cu structurile de cazare, inclusiv sa le vanda. Fostul director general al Romsilva, Simion Maftei, numit in functie de ex-ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur urma sa infiinteze sa infiinteze la Piatra Neamt societatea comerciala "Silvafruct" care trebuia sa se ocupe de colectarea si prelucrarea fructelor de la toate directiile silvice din tara.

Daca acest proiect ar fi fost publicat in Monitorul Oficial, Aldea urma sa atribuie consilierului juridic al RNP- Aurelia Malaescu si directorilor Cristian Apostol si Gheorghe Dima, Unitatea de Prelucrare si Industrializare a Lemnului Bucuresti, precum si Muzeul Cinegetic al Carpatilor "Posada" din judetul Prahova. Unitatea de prelucrare a lemnului trebuia sa includa toate centrele de exploatare, prelucrare si comercializare a masei lemnoase din Romania, inclusiv gaterele si circularele care debiteaza lemnul de la Romsilva. Insa, ca urmare a scandalului declansat in media, Hotararea de Guvern elaborata de catre trupa Ciolos- Aldea- Apostol- Dima nu a mai vazut Monitorul Oficial.

Operațiunea „Surpriza din seiful lui Aldea"

Insa, putina lume stie ca Dan Ioan Aldea, in prezent şeful serviciului Pază Fond Forestier are trecut in CV-ul sau un episod asemenator cu cel al fostului ministru al Finantelor- Darius Valcov. Adica, Aldea isi tinea o parte din agoniseala intr-un seif, asa cum a descoperit procurorii DNA la Darius Valcov. Numai ca la fostul sef al Romsilvei, agoniseala sa a fost descoperita la inceputul verii lui 2008 de patru hoti care i-au sustras seiful acestuia, ziua in amiaza mare, din vila sa aflata in localitatea prahoveana Tufeni de langa orasul Baicoi.

Numai ca hotii au fost prinsi relativ repede, dar surpriza politistilor a fost foarte mare intrucat Dan Ioan Aldea nu stia câţi bani şi ce valori a deținut în fişet. Potrivit informatiilor detinute ZIUAnews, in seiful fostul boss de la Romsilva s-au aflat peste un milion de euro in diverse monede si cateva kilograme de bijuteri.Dar mai trebuie subliniat faptul ca in perioda cand a fost sustras seiful, Dan Ioan Aldea tocmai incheiase atestarea pe post a fiecarui sef de la cele 41 de directii silvice si a celor peste 340 de ocoale silvice, iar campania electorala batea deja la usa.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE