Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriel Biriș vrea, prin dezinformare, să arunce în aer cabinetul Cioloș dar și turismul românesc

Postat la: 04.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat saptamana trecuta ca secretarul de la stat de la Ministerul Finantelor Publice, Gabriel Biris, vrea să-l convinga prin dezinformare pe presedintele Klaus Iohannis sa nu promulge Legea privind impozitul specific unor activităţi prin care se asigura cadrul legal privind stabilirea unei noi modalități de impozitare aplicată contribuabililor din sectorul turistic, hotelier, restaurante și alimentație publică, în scopul stimulării investițiilor și eliminării concurenței neloiale.

Practic, Biris vrea sa-l prosteasca pe presedintele Romaniei ca sa retrimita legea catre Parlament si, astfel, statul sa incaseze mai putini bani la buget. Anul trecut, cele mai mari 66 societatii hoteliere din Romania a virat, in total, ca impozit pe profit, aproape 500.000 de euro, iar dupa intrarea in vigoare a noii legii, suma virata va depasi 3.000.000 de euro. Insa, imediat, dupa adoptarea acestui proiect de lege cu 204 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere, mai multi consultanti in frunte cu Gabriel Biris si sotul liderei PNL- Alina Gorghiu, Lucian Isar, au inceput o campanie furibunda de dezinformare, aruncand in spatiul public o multime de date false, mesaje alarmiste si interpretari aberante.

Ministerul Finanțelor Publice: „Impactului bugetar este nesemnificativ"

De departe, campionul dezinformariilor la nivelul Guvernului si Palatului Cotroceni este secretarul de stat de la Ministerul Finantelor Publice- Gabriel Biris. Intr-o adresa oficiala privind introducerea impozitului specific (vezi documentul in facsimil AICI si AICI), Gabriel Biris, in numele ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, dezinformeaza Guvernul si automat pe premierul Dacian Ciolos. El sustine, negru pe alb, ca „din perspectiva impactului bugetar acesta este nesemnificativ, datele prezentate nu arata o crestere semnificativa a veniturilor bugetare. In concluzie, motivele pentru care nu sustinem acest proiect, fiind in principal cele care tin de integrarea acestui impozit in cadrul sistemului national si international existent". Luand in considerare cele formulate mai sus, Ministerul Finantelor Publice isi mentine punctul de vedere initial si nu sustine promovarea initiativei legislative". Practic, Biris nu este de acord cu introducerea impozitului specific, desi recunoaste ca exista crestere iar Guvernul, prin semnatura premierului Dacian Ciolos, trimisesera catre Camera Deputatilor ca sustine acest proiect de lege.

Gabriel Biriș- liderul dezinformărilor și manipularilor

Imediat, dupa promulgarea legii, Gabriel Biris a sustinut intr-o postare pe net ca „incepand cu 1 ianuarie 2017, noul sistem de impozitare, pe care autorităţile au încercat în repetate rânduri să-l introducă în legislaţia autohtonă, se va aplica firmelor româneşti care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, inclusiv microîntreprinderilor". „Noul impozit forfetar care va fi plătit, din 2017, în industria hotelieră și de restaurante este nociv atât pentru micile afaceri care vor datora pe metrul pătrat cu 1.460% mai mult decât marii operatori, cât și pentru aceștia, pentru că vor beneficia de un ajutor de stat care ar putea fi, ulterior, recuperat", consideră secretarul de stat în Finanțe Gabriel Biriș. Prin acest mesaj, Biris dezinformeaza cu nonsalanta, fara sa tina cont ce se precizeaza in legea adoptata de deputati. Astfel, in legea recent adoptata , la articolul 1 se solicita modificarea titlului 2 din Lgea 227/2015, unde titlul 2 se refera la impozitul pe profit si nu la impozitul pe microintreprindere care este regelementa in titlul 3 ale noii legii. Practic, Biris sustine o aberatie mare cat Palatul Parlamentului si a fost contrazis in plenul Camerei Deputatilor chiar de catre sotia lui Lucian Iasar, Alina Gorghiu, dar si de catre deputatii PNL in frunte cu Andreea Paul Vass si Gheorghe Ialomitianu. De fapt, aceasta legea a fost votata atat de PSD, dar si de PNL, ALDE si UNPR.

FPTR: Impozitul specific va aduce încasări mai mari la bugetul de stat

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) a sustinut si sustine introducerea impozitului specific pentru ca prin aceasta lege „se doreste a se dovedi necesitatea si oportunitatea implementarii unui sistem de impozitare echitabil penhu toti agentii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul turistic, cazare si alimentatie publica". „Introducerea acestui mod de impozitare ar conduce la asigurarea de venituri mai mari la bugetul de stat, fara impovararea excesiva a agentilur economici si totodata la eficientizarea administrarii fiscale a contribuabililor din domeniile de aplicare (in care evaziunea fiscala este inca la cote semnificative), prin :
- asigurarea consolidarii fiscale, prin cresterea incasarilor la bugetul de stat
printr-o colectare mai eficienta a creantelor flscale de la un numar mai mare
de contribuabili;
- eficientizarea sistemului de control fiscal
; - reducerea duratei controalelor de fond avand in vedere costul ridicat al
administrarii impozitului/profit
- colectarea riguroasa a impozitelor, acesta flind usor de determinat;
- conformarea voluntara a contribuabililor (fiind propunerea mediului de afaceri din domeniul aplicabil)", a precizat FPTR catre ZIUAnews.

Provocare inedită a lui Mohammad Murad pentru premierul Dacian Cioloș

Mai mult, presedintele FPTR- Mohammad Murad, a lansat si o provocare catre premierul Dacian Ciolos. „Pana acum, statul a incasat anual maxim 25 de milioane de euro.ca impozit pe profit de la toate societatiile care activeaza in domeniul turismului Dupa intrarea in vigoare a acestei legii, FPTR propune primului ministru ca 75% din ce depaseste suma de 25 de milioane de euro- reprezetand impozitul pe profit sa fie destinata promovarii turismului romanesc. In acest moment, fondul de promovare al turismului pentru anul 2016 este unul de „ajutor de somaj", adica doar 2.000.000 de euro", a precizat Mohammad Murad pentru ZIUAnews.

Lucia Morariu: Impozitul specific va contribui la mărirea fondului de promovarea turistică

Fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism in cabinetul Tariceanu, Lucia Morariu, a declarat pentru ZIUAnews ca sustine in totalitate demersul FPTR si totodata demersul privind fondul de promovare. „Fondul de promovare pentru 2017 trebuie sa fie completat cu depasirile de la impozitul specific, si astfel sa ajungem la un fond de promovare de 20-25 de milioane de euro. Acest lucru este posibil daca tinem cont de art.8 din legea impozitului specific care prevede ca 50% din impozit se va plati pana la 25 iulie 2017 pentru trimestrul I", a subliniat Lucia Morariu. Totodata, hotelierii estimeaza ca prin introducerea impozitului specific, incasarile la bugetul de stat vor creste mult mai mult decat media anuala a ultimilor trei ani.

HORA: Vor plăti mai puțin și sigur toti operatorii

Presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania- HORA, Dragos Petrescu, a transmis deputatilor ca sustine Legea privind impozitul specific ca se elimina „concurenta neloiala intre platitori si neplatitorii de impozit pe profit", dar „se largeste baza de impozitare si cresterea gradului de conformare voluntara". „Astfel, vor plati mai putin si sigur toti operatorii iar controalele vor avea unic obiectiv inregistrarea incasarilor, dar totodata se va proteja investitiile operatorilor seriosi si profitabili", a precizat presedintele HORA.

Mesaj către Iohannis: „Vrem ca toată România să arate, din punct de vedere turistic, cel puțin cum arată Sibiul"

Printr-u mesaj transmis catre ZIUAnews, cei aproximativ 180.000 de lucratorii din domeniul turismului ii cer presedintelului Klaus Iohannis sa se consulte cu fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, pentru ca a reusit sa faca din municipiul Sibiu un model al turismului european, unde cu greu gasesti un loc de cazare, indiferent de anotimp (vezi foto sus). „Vrem ca presedintele Iohannis sa promulge legea impozitului specific, iar dupa promulgarea acesteia, dorim ca toata Romania sa arate, din punct de vedere turistic, cel putin cum arata municipiul Sibiu", se mentioneaza in mesajul angajatilor din turism. De aceea, cei 180.000 de lucratori din turism, dar mai ales acei baieti cu ochii roata care monitorizeaza acest sector economic, vor ca seful statului sa nu tina cont de dezinformarile unui Biris sau altor consultanti controversati si sa promulge legea cu impact enorm pentru turismul romanesc. Astfel, fiecare agent economic din turism isi va plati taxele si impozitele catre stat si automat vor creste incasarile la buget.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE