Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Incredibil: Multe fonduri de vânătoare riscă să rămână de izbeliște pentru că primăriile refuză să emită facturi

Postat la: 15.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit Legii vanatorii si a protejarii fondului cinegetic nr. 407/2006- cu modificarile si competarile ulterioare, gestionarii fondurilor de vanatoare au obligatia de a achita tariful de gestionare aferent sezonului de vanatoare pana la data de 15 mai a anului in curs. Neplata acestui tarif , in conditiile stipulate in contractul de gestionare, atage penalizari de intarziere si, dupa caz, rezilierea de drept a contractului de gestionare.

De a lungul anilor, mai multi gestionari ai fondurilor de vanatoare nu si-au achitat tariful de vanataore stabilit prin contract, si acest aspect a fost descoperit de Curtea de Conturi a Romaniei si mentionat in Decizia nr. 14/2015. Insa, la nivel intregii tari, multi dintre gestionarii fondurilor de vanatoare care nu au achitat tariful de gestionarea a fondului aferent pentru ca s-au confruntat cu o situatie inedita. Conform legislatiei in vigoare, unitatile administrativ teriotoriale, adica primariile, care detin fonduri de vanatoare, sunt obligate sa incaseze si sa emita facturi pentru incasarea tarifelor de gestionare ce se cuvin acestora si proprietarilor cu suprafete mai mici de 50 ha. Insa, aici apare marea problema.

Multe primarii refuza sa emita facturi, si, ca atare, gestionarii fondului de vanatoare nu-si poate achita tariful de gestionare stabilit prin contract. Ca urmarea acestei situatii inedite, pe data de 19.10.2015, fostul secretar de stat al Ministerului Apelor, Padurilor si Mediului, Dan Popescu, a transmis in intreaga tara o adresa (nr. 28422/DP/19.10.2016- vezi documentul in facsimil) prin care gestionarilor de fonduri de vanatoare sa achite tariful de vanatoare aferent sezonul , si totodata, sa fac demersuri pentru ca unitatile administrativ teritoriale sa incaseze tariferele de gestionare si sa emita facturi. Dar aceasta problema nu s-a rezolvat nici pana acum, si, ca atare, o multime de primarii din tara n-au incasat tariful de vanatoare si nici nu emit facturi. Astfel, gestionarul fondului de vanatoare nu-si poate achita tariful stipulat in contract si risca sa piarda fondul de vanatoare.

Primăria Întorsura Buzăului a refuzat de 3 ani să emită facturi pentru suma de 25.000 de euro

ZiUAnews va prezenta punctual o astfel de situatie si cazuri de acest gen se intalnesc in mai multe zone ale tarii. Asociatia Wild Hunt, detinuta de Colin Ioriati si Bogdan Corneanu, are contract de gestionare a fondului de vanatoare Dobarlau din judetul Covasna. Acest fond are o suprafata de gestionat de 12.923 ha si se intinde pe raza administrativa a mai multor localitari din judet. Insa, circa o treime din suprafata acestui fond- 4.665,13 ha (212.1 ha- padure publica proprie, 2.423,6 ha-pasune comunala, 1.090,43 - particulari necunoscuti, 939 ha- teren arabil plus fanete proprietate particulara), se afla pe raza administrativa a Primariei Intorsura Buzaului. Dar, Primaria Intorsura Buzaului nu a incasat tariful si nu a emis facturi pentru ultimele trei sezoane de vanatoare, adica 2013-2014, 2014-2015 si 2015-2016. De fapt, nu s-au emis facturi pe sase ani (interval in care nu s-a facut nicio plata, dar conform legii se mai poate recupera doar pe ultimii trei ani). In spatele afacerii se afla cei doi sefi ai asociatiei (Ioriati si Corneanu), increngatura fiind ca unul din ei, Ioriati, este si nepotul lui Nicolai Selaru, seful AGVPS din zona. Cei doi au mai detinut si o asociatie de pescuit la Brasov, pe care au falimentat-o controlat, dar asupra acestui caz vom reveni intr-un episod viitor.

Revenim la caz. Conform contractului de gestionare, tariful pentru hectar este de 2,11 euro, rezultand ca pentru sezonul 2013-2014, Primaria Intorsura Buzaului trebuia sa incaseze si sa emita facturi pentru suma de 9.842,61 de euro, pentru sezonul 2014-2015 tot de 9.842,61 euro, iar pentru 2015-2016 de 5.561,32 euro. In total, pentru cele trei sezoane de vanatoare (interval in care se mai pot emite facturi, inca), Primaria Intorsura Buzaului trebuia sa incaseze si sa emita facturi de 25.246,54 de euro, adica 115.609,43 de lei. Dar a afacut sa ceva, fapt pentru care gestionarul fondului- AS Wild Hunt figureaza in evidentele Ministrului Mediului ca nu am achitat tariful de vanatoare conform contractului de gestionare riscand sa piarda fondului din aceasta cauza. Si astfel de situatii se intalnesc in majoritatea judetelor din tara unde gestionarul fondului de vanatoare nu-si poate achita tariful stabilit in contract deoarece primariile nu emit facturi pentru aceste tarife. Deocamdata, situatiile de acest gen generate de refuzul unitatilor teritorial administrative de a emite facturi pentru gestionarii fondurilor de vanatoare sunt in aceata, mai ales ca Ministerul Apelor, Padurilor si Mediului a trimis o adresa si de atunci nu s-a mai facut nicun demers in acest sens.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE