Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministerul Mediului și Consiliul Concurenței își dau mâna ca pădurile să fie vândute cât mai ieftin în continuare

Postat la: 24.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După boicotul organizat de agenții economici care se ocupă cu defrișarea pădurilor, când nu s-au prezentat la ultima licitație organizată de RNP ROMSILVA pentru masa lemnoasă pe picior - pe motiv că prețurile de pornire sunt exagerat de mari -, mediul și concurența le sar acestora în ajutor.

Printr-un comunicat difuzat săptămâna trecută, Ministerul Mediului a constatat că prețurile stabilite de conducerea ROMSILVA sunt prea ridicate. De asemenea, pentru a veni în sprijinul celor interesați de exploatarea cât mai puțin costisitoare a acestei bogății și împotriva interesului național, Consiliul Concurenței minte de îngheață apele.

Boicot pentru continuarea defrișărilor pe nimic

Potrivit noului Cod silvic al României, căruia președintelui Klaus Iohannis și liberalii s-au opus cât le-a stat în putință, prețurile pentru masa lemnoasă pe picior (adică din pădure) se stabilesc de către ROMSILVA. La ultima licitație, prețul de pornire, în funcție de specii, grade de accesibilitate și tehnologia de exploatare a fost stabilit la o valoare între 70 - 300% mai mare decât în anul 2010. În replică, operatorii economici au boicotat licitația prin neprezentare, preferând să importe lemnul sau să-și limiteze activitatea, ceea ce nu este rău deloc, după 26 de ani în care pădurile țării au fost masacrate excesiv și la prețuri modice. Acum, contestatarii, susținuți de liberali, vor ca prețul de referință al licitațiilor să fie cel din 2014, eventual actualizat cu indicele de inflație. Desigur, aceștia nu amintesc nimic despre faptul că, între 2010 - 2015, prețurile la care ne referim au fost înghețate, profiturile obținute fiind colosale, așa cum spuneam, împotriva interesului național.

Prostie comisă cu rea-credință

Ca să detensioneze situația în care s-a ajuns, Ministerul Mediului a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurenței, care autoritate a statului a ajuns la o concluzie halucinantă: „Prevederile art. 20 alin. 4 din HG 924/2015 nu obligă administratorul fondului forestier proprietate publică la stabilirea nivelului de piață al prețurilor de referință (...) luând în considerare prețurile medii ponderate de adjudecare pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producție 2015 (...)" și, ca să se acopere într-o oarecare măsură, „(...) prețurile de referință trebuie stabilite în funcție de condițiile de piață". Altfel spus, Consiliul Concurenței consideră că prețurile de referință trebuie să fie la fel ca anul trecut, în ciuda faptului că cele din 2015 nu s-au majorat din 2010, ceea ce este o prostie comisă cu rea-intenție de către autoritățile statului.

Consiliul Concurenței a mințit

Conform articolului de lege invocat de concurență, „Preţul de pornire la licitaţie pentru masa lemnoasă pe picior se fundamentează pornind de la nivelul de piaţă a preţurilor de referinţă pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente şi în funcţie de tehnologia de exploatare, aprobate, în condiţiile legii, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului şi nu poate fi mai mic decât acestea". De unde se poate concluziona foarte clar că ROMSILVA stabilește prețurile respective. Iar când le-a stabilit, administratorul fondului forestier a ținut cont de faptul că nivelul din 2010-2015 nu reflectă realitatea și nici prețurile de circulație europeană a masei lemnoase pe picior. Deci, concurența a mințit.

O altă deturnare a adevărului, comisă de Consiliul Concurenței, de data asta prin omisiune, constă în faptul că s-a uitat citarea și alineatului următor, care prevede: „Nivelul preţurilor de referinţă prevăzute la alin. (4) se actualizează anual, înainte de licitaţia principală, în funcţie de structura masei lemnoase aprobată la recoltare pentru anul următor, de evoluţia indicelui preţurilor de consum şi de evoluţia costurilor medii pentru regenerarea, îngrijirea şi conducerea arboretelor". Obligație care revine tot RNP ROMSILVA, trasă acum de urechi de Ministerul Mediului, fiindcă încearcă să descurajeze defrișările fără discernământ ale pădurilor patriei.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE