Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Negritoiu vrea să arunce si Euroins in faliment după modelul Astra, in beneficiul KPMG

Postat la: 14.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ASF a decis miercuri deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Euroins România, vizând restabilirea situaţiei financiare a companiei, în termen de un an. În termen de 20 de zile de la data comunicării deciziei, CA al Euroins e obligat să transmită ASF planul de redresare, care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenţionează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât şi un program de stingere a datoriilor.

"Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea şi managementul financiar al EUROINS, care a scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situaţiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acţionarii societăţii pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerinţelor suplimentare de lichiditate şi de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II", arată ASF, într-un comunicat.

De asemenea, compania va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea şi le va asuma prin planul de redresare. "Decizia ASF constituie o măsură prudenţială adoptată în scopul redresării financiare a societăţii şi al restabilirii indicatorilor prudenţiali. EUROINS are în continuare dreptul de a desfăşura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate poliţele deja emise rămân valabile până la data expirării", mai arată Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Cu toate acestea, evaluarea este una controversata. desi nu oficial, cei de la Euroins au acuzat ca se incearca scoaterea de pe piata a companiei, dupa modelul Astra. Odata cu Euroins au mai fost evaluate si Carpatica, Astra si Exim. Euroins nu avea probleme majore, ca sa necesite procedura de redresare, dar aparitia numeleui acestei companii alaturi de Astra dar si faptul ca masura a fost luata doar la aceasta si nu si la Exim, sau Carpatica este o suspiciune in plus. Practic Astra este ca si in faliment, iar acum apare Euroins alaturi ea, in proceduta de redresare, un termen care ar putea speria potentialii clienti, mai ales ca urmeaza un sezon masiv de asigurari.

ASF a prezentat in iulie o evaluare facută de auditori independenti la 13 mari asiguratori, care a relevat ca Astra, Carpatica, Euroins si Exim au un deficit de capital agregat de 356 milioane euro, ultimele doua trebuind sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie 2015. Problema este ca evaluarea s-a facut pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014. Euroins a contestat deja rezultatele, acuzand auditorul KPMG Audit ca nu a tinut cont de evenimentele ulterioare si pe ASF ca nu si-a tinut promisiunea de a reflecta in rezultatul final toate eforturile de redresare facute dupa data de 30 iunie 2014 de catre actionari.

Intr-o conferinta de presa, ce a urmat auditului, dar si contestatiei Euroins, Misu Negritoiu, presedintele ASF, a admis, asaltat de intrebarile jurnalistilor, ca datele nu sunt de actualitate, ca "s-au mai intamplat lucruri multe in ultimul an si ca in prezent lucrurile arata ceva mai bine". Negritoiu a venit la conferinta total nepregatit pentru a explica jurnalistilor care este pana la urma situatia financiara a acestor societati in momentul de fata, in special la Astra si Euroins si ce plan de masuri ar trebui sa prezinte mai exact acestea in conditiile in care intr-un an de zile s-au facut anumite majorari de capital si s-au luat si alte masuri.

Misu Negritoiu, in declaratia sa, recunoaste ca auditul este, practic, o masura de presiune: "Este o radiografie la data de 30 iunie 2014. S-au mai intamplat lucruri multe in ultimul an de zile. In ultimele 12 luni daca am face astazi la zi aceasta radiografie, lucrurile arata ceva mai bine. Sunt majorari de capital care deja s-au facut la aceste societati in portofoliul de analiza au fost majorari de capital aprobate de autoritate de - 210 milioane lei deja, deci nevoia de capital este mai mica. In al doilea rand au fost reclasificari ale unor active si pasive care influentau rezultatele negative. Am vazut de dimineata deja un comunicat de presa al KPMG cu privire la operatiunile facute de ei pe parcursul anului. Si-au scos din portofoliu niste contracte care aveau un impact destul de mare asupra riscului total asumat. In concluzie, cred ca sunt lucruri pe care in mare parte le stiam, si dumneavostra si noi, care intre timp s-au corectat."

Cu toate acestea, desi a recunoscut ca mare parte din probleme s-au corectat si ca auditul este depăsit de situatie, intrebat cum comenteaza faptul ca Euroins a anuntat ca va contesta rezultatele acestei evaluari, Misu Negritoiu a afirmat de pe o pozitie de fortă care arata ca doar presiunile acestei companii il intereseaza: "Nu intram in discutie daca aceste rezultate sunt contestabile. (...) Nu negociem aceste rezultate cu nimeni, daca in planul de redresare demonstreaza ca de fapt au luat masurile necesare este bine, daca nu se incadreaza nu au licenta, nu?"

Euroins a reactionat, la acea vreme in felul urmator: "Referitor la rezultatele exercitiului BSR (Balance Sheet Review) ce a constat intr-o analiza aprofundata a pasivelor si activelor societatilor de asigurare la data de 30.06.2014, Euroins Romania doreste sa faca urmatoarele clarificari: Suma mentionata in raportul final se refera la situatia existenta acum mai bine de un an, respectiv la data de 30 iunie 2014, iar intre timp, Euroins Romania a parcurs cateva etape strategice de dezvoltare, cum ar fi: majorarea capitalului social pana la sfarsitul anului 2014 si semnarea la inceputul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii si necesitatilor companiei atat de moment, cat si conform estimarilor. Efectul pozitiv combinat al acestor doua masuri se cifreaza la aproximativ 350 de milioane lei.

In plus, conducerea Euroins si-a exprimat intentia de a majora capitalul social cu inca 100 de milioane lei pana la sfarsitul anului 2015, existand disponibilitatea dublarii acestei sume in cazul in care se va constata un necesar de capital peste estimarile curente. De asemenea, a fost implementata o strategie de segmentare a portofoliului mai adecvata profilului companiei, care sa conduca la o identificare mai profunda a factorilor de risc, introducandu-se in acelasi timp noi factori de risc bazati pe analize statistice, precum si identificarea unor clase de risc mult mai omogene, in vederea unei mai bune reflectari a riscurilor in procesul de tarifare.

La sfarsitul primului semestru al anului 2015, Euroins Romania a raportat o crestere a primelor brute subscrise pana la aproximativ 361 milioane lei, in timp ce daunele platite in aceeasi perioada s-au situat la nivelul de 259 de milioane lei. (...) Ca urmare a aplicarii acestor strategii, valoarea medie a daunei a scazut, in timp ce numarul de reclamatii s-a redus de mai mult de 5 ori comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. (...) Avand in vedere toate cele de mai sus, Euroins Romania se afla in pozitia in care poate sa afirme ca actiunile intreprinse in ultimile 18 luni de catre conducerea companiei au fost validate ca fiind corecte si adecvate si au condus la o situatie generala semnificativ imbunatita a companiei in prezent, fata de cea la data de 30.06.2014, asa cum s-a anuntat si in conferinta de presa sustinuta in 6 iulie 2015 de catre conducerea companiei"

De notat faptul ca KPMG Advisory, adica auditorul, este in prezent administratorul special al Astra Asigurari. Deci, după ce compania a fost auditata cu o stare foarte proasta financiara, practic in faliment, Astra a trecut in administrarea auditorului, de unde, fireste, obtine un profit substantial cu sprijinul ASF. Evident ca se pune problema daca si cu Euroins se doreste acelasi lucru, adica o campanie negativa, care sa scada profitul companiei, aducand-o in stadiul in care era Astra cand a fost preluata de KPMG, tot cu largul concurs al ASF condus de Misu Negritoiu.

Poate să ridice semne de întrebare această redresare "controlata" care mai mult seamana a presiune si amenintare, daca nu chiar a santaj, dacă completăm cu faptul ca KPMG se află, cum se vede, într-un conflict de interese. Compania e administrator special la Astra Asigurări și, în același timp, aceeaşi echipă de experţi face audit şi la alte două societăţi de asigurări, concurente pe piaţă cu Astra - Euroins și Axa Life. De precizat faptul că, potrivit legislației europene, se interzice ca o echipă care este administrator special la o societate să facă şi audit la o societate concurentă. Această dublă implicare a aceleiaşi echipe este interzisă şi de regulamentul intern al KPMG.

Pe de alta parte, să amintim că olandezii de la KPMG au avut dintotdeauna o strânsă legătură cu conationalii lor de la ING, banca pe care, ani la rând, a condus-o Mişu Negriţoiu, actualul șef al ASF. În cazul în care cele două mari companii de asigurări vor intra în faliment, înțelegem de la Mișu Negrițoiu, din declarațiile făcute, că așa trebuia să se întâmple. Vina nu ar fi nici a ASF-ului și nici pentru că ar exista niște interese uriașe pe piață pentru falimentarea acestor companii. Practic, Negritoiu dovedeste ca vrea sa puna pe butuci piata asigurarilor din România.

Luca Iliescu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE