Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Exclusiv: Plagiatorul Claudiu Lucaci vrea să ajungă şeful TVR!

Postat la: 12.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aşa cum ZIUAnews a avertizat încă de săptămâna trecută, plagiatorul dovedit Claudiu Lucaci - fost purtător de cuvânt al premierului Adrian Năstase şi om de casă al PSD - a câştigat (din pricina incompetenţei premeditate a juriştilor TVR) procesul cu postul public de televiziune. Drept urmare, acest personaj controversat - renumit pentru îndelungata sa propagandă mediatică pro-pesedistă - a fost reînscăunat (în perpectiva viitorului an electoral) la butoanele Ştirilor TVR.

Aceasta în condiţiile în care Lucaci fusese demis de la şefia direcţiei de Ştiri - pentru că a plagiat un întreg raport de activitate, fapt dovedit în cadrul comisiei de evaluare! - în luna aprilie, când instituţia era condusă de scriitorul şi istoricul Stelian Tănase (mazilit din motive politice de tridentul Liviu Dragnea-Victor Ponta-Gabriel Oprea).

Tertipurile unui plagiator

Lucaci s-a prevalat de faptul că Regulamentul intern al TVR nu precede sancţiuni pentru plagiat - ceea ce este, s-o recunoaştem, e halucinant - şi nici procedura de reevaluare (pe care Lucaci a picat-o după ce i-a fost descoperit plagiatul), fiindcă, atunci când a fost nevoit să scrie un raport de unul singur, a înşirat doar explicaţii insuficiente şi o droaie de greşeli gramticale demne de un chiulangiu de la şcoala generală).

Incompetenţa juriştilor TVR

ZIUAnews a avut dreptate: TVR a ales să trateze cu maximul de incompetenţă procesul cu Lucaci, în condiţiile în care probele împotriva acestuia (raportul plagiat, declaraţii oficiale ale unor exponenţi ai Consiliului de Administraţie, înscrisuri ale comisiei de evaluare ş.a.m.d.) erau cât se poate de clare. Jurista care s-a „ocupat" de speţă este o „deontoloagă" renumită pe culoarele TVR.

În perioada evaluărilor din mandatul lui Claudiu Săftoiu, ea a minţit că e gravidă şi a intrat în concendiu, tocmai pentru a-şi păstra postul plătit din bani publici. Totodată, această avocată de temut are o diplomă eliberată de Poliţie, nu de Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. De partea cealaltă a baricadei, Lucaci l-a avut drept avocat pe renumitul şi versatul Gheorghe Piperea. Există vreun termen de comparaţie?!

Culisele luptelor pentru putere

Potrivit unor surse de la vârful TVR, abia reînscăunat la Ştiri, Lucaci nu se potoloşte şi vizează chiar funcţia de preşedinte director general al postului public! Concret - deşi ambii au fost inventaţi şi promovaţi de PSD - Claudiu Lucaci şi actuala şefă a TVR, Irina Radu, se află într-un conflict sulfuros. Cei doi nu-şi mai vorbesc de ceva vreme, iar Lucaci nu pierde nicio ocazie să o bârfească pe Irina Radu, pe care o cataloghează drept „prompteristă incompetentă". Adevăratul motiv al neînţelegerilor răspândeşte, fireşte, un puternic damf politic.

În goană după noi stăpâni politici

Radu a fost promovată de PSD dar, acum, Victor Ponta şi Corneliu Calotă (fostul purtător de cuvânt al pesedistului) nu mai sunt la Palatul Victoria. Drept urmare, fiind un plagiator cu vocaţia trădării, Lucaci se strofoacă să intre în graţiile PNL. A fost văzut dând târcoale pe lângă diverşi lideri PNL, gudurându-se pe lângă cei cu greutate. De fapt, săptămâna viitoare, Alina Gorghiu e invitata lui Lucaci, aflat într-o permanentă goană după noi stăpâni politici. Tot spre PNL se reorientează şi jurnaliştii „deontologi"Adrian Bucur şi Mihai Rădulescu, până acum două mari cozi de topor ale PSD, ALDE şi UNPR.

Consultanţă politică pe banii TVR?

Cu adevărat dubios e şi faptul că Lucaci - care (cum altfel?!) e şi patronul unei firme de consultanţă politică - nu este luat la întrebări cu privire la predilecţia mediatică pe care o are pentru anumiţi politicieni. Mai exact, plagiatorul ar trebui să clarifice dacă pesedista Doina Pană sau Nicu Sava (fost ambasador în Elveţia) - chemaţi extrem de des la Ştirile TVR - îi sunt clienţi sau prieteni. Dacă îi sunt clienţi, situaţia este extrem de gravă, întrucât Lucaci s-ar afla în conflict de interese: ar câştiga bani prin folosirea TVR.

Pe de altă parte, nici prietenia nu poate ţine loc de argument. Când lucrezi la postul public ar trebui să primeze deontologia şi agenda cetăţeanului. Dar ce aşteptări am putea avea de la un personaj care, din postura de şef al Ştirilor, şi-a acordat de unul singur o puzderie de aşa-zise „ore suplimentare" pentru a-şi majora simbria de la stat cu aproximativ o mie de euro?

Ţinta Raluca Stroe Brumariu

De când a revenit la cârma Ştirilor, Lucaci taie, spânzură şi ameninţă. Una dintre ţintele abuzurilor sale cotidiene este jurnalista Raluca Stroe Brumariu, fosta şefă a departamentului (numită în mandatul lui Stelian Tănase). De fapt, Brumariu e victima vendetelor din TVR (dezlănţuite în urma demiterii lui Tănase). Irina Radu a exercitat presiuni puternice asupra ei până când i-a cauzat înlăturarea, şefa TVR încercând să-şi justifice astfel propria incompetenţă care a făcut ca postul public să rămână fără reacţie în noaptea carnagiului de la Colectiv.

Distrugătorul de jurnalişti

Actualmente, revenit la butoane, Lucaci face totul pentru a se răzbuna pe Raluca Brumariu: îi dă cele mai marginale şi mai grele atribuţii, o pune în turele de seară, deseori vinerea şi sâmbăta. Pe de altă parte, plagiatorul se laudă că îî va distruge pe toţi jurnaliştii din presa centrală care fac dezvăluiri despre abuzurile şi derapajele sale.

A „aranjat-o" pe Kovesi!

Totodată, miercurea trecută, Claudiu Lucaci a dat dispoziţia de a nu se realiza un promo referitor la participarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la ediţia de joi a emisiunii „Prim-Plan" (moderată de jurnalista Ramona Avramescu). Precizăm că, pe parcursul ultimilor doi ani, plagiatorul a luat această decizie în repetate rânduri, refuzând în mod constant să realizeze promo-uri pentru emisiuni în care participau exponenţi ai opoziţiei anti-pesediste. Astfel de decizii politice discreţionare - care nu au ce căuta într-un post public - şi-au pus amprenta, inevitabil, şi asupra audienţelor TVR. În mod normal, Irina Radu n-ar trebui să tolereze astfel de practici care aduc evidente prejudicii instituţiei.

Lucaci - brelocul PSD

Claudiu Lucaci e fostul purtător de cuvânt al premierului Adrian Năstase. Pentru acest unic merit, a fost gratulat, în 2003, cu funcţia de consul al României la Los Angeles. În 2013, a fost numit din nou consul, doar că de data aceasta la New York, numai că a renunţat la funcţie pentru a prelua şefia Ştirilor SRTv. Numirea a fost contestată de jurnalista Monica Ghiurco - ea a acuzat propulsia pesedistă a fostului consul. În toamna lui 2013, chiar pe fundalul amplelor proteste stradale, Lucaci l-a adus pe premierul Victor Ponta în buletinul de ştiri pentru a face, împreună, apologia controversatului proiect Roşia Montana.

O slugă a SIE?

Tot el a ignorat în mod deliberat mega-scandalul votului din diasporă, difuzând numai ştiri pontiste în ziua alegerilor prezidenţiale (şi nu numai), fapt acuzat oficial de fostul director al TVR, Stelian Tănase. Detaşat la TVR Chişinău (în urma scandalului de plagiat), Lucaci - despre care se zvoneşte că e acoperit al SIE - a fost rechemat în Capitală, chiar de Irina Radu, care l-a plantat la pupitrul emisiunii „Vorbeşte Liber", în dauna jurnalistului Sorin Avram (fost colaborator BBC şi indezirabil pentru PSD).

Doctor pe bune?

Ca o paranteză, atunci când a dat concursul pentru postul de director al Ştirilor, Lucaci a trebuit să se supună, conform Regulamentului TVR, unui amănunţit control psihologic. Potrivit surselor noastre, jurnalista Rodica Culcer (fostă şefă a Ştirilor, în perioada 2005-2008) ar fi văzut rezultatele testului şi şi-ar fi exprimat convingerea că Lucaci ar avea oarece probleme de factură psihică. Totodată, ar fi interesant de cercetat dacă Lucaci nu şi-a plagiat şi doctoratul în sociologie, având în vedere că avem de-a face cu un plagiator dovedit, care, atunci când a fost nevoit să scrie o lucrare proprie, nu a reuşit să întocmească decât o simplă compunere şcolară.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE