Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Poliția bucureșteană s-a întovărășit cu Carpatica Asig - Carabulea

Postat la: 08.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În urma unei licitații ciudate, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a cumpărat polițe de asigurare RCA pentru autovehiculele din dotare, inclusiv motociclete, de la compania cu mari dificultăți financiare patronată de Ilie Carabulea. Acesta, la rândul lui, are mari probleme cu procurorii DNA, fiind trimis în 2014 după gratii în două rânduri, apoi arestat la domiciliul, ca din noiembrie 2015 să fie cercetat sub control judiciar.

Polițele încheiate cu SC Carpatica Asig se ridică la suma de 440.000 de lei, pe o perioadă de șase luni, pentru 987 de autovehicule, inclusiv 66 de motociclete. La licitația electronică desfășurată în data de 5 ianuarie anul curent a mai participat doar compania Omniasig VIG (al doilea asigurător de pe piața românească), care s-a clasat pe locul secund, în ciuda situației financiare incomparabil mai bune decât a adjudecatarei.

Asigurătorul agreat de gabori e cu un picior în groapă

Carpatica lui Carabulea a reușit să câștige licitația, la care nu s-au prezentat decât două ofertante, oferind un preț cu 33.760 de lei (inclusiv TVA) mai mic decât estimarea inițială a specialiștilor Poliției. Și cum singurul criteriu de atribuire a fost „prețul cel mai scăzut", a surclasat Omniasig. Cu toate acestea, organizatorii licitației au sărit peste criteriile de selecție care impun verificarea capacității economice și financiare a asigurătorului, potrivit procedurilor în cazul achizițiilor publice. La fel cum au ignorat semnalele apărute în presă până acum, în special în cea scrisă, care atenționau asupra faptului că, după falimentul Astra Asigurări, companiile Euroins și Carpatica Asig se confruntă cu mari probleme financiare.

Carabulea, omul uniformelor cu epoleți

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care în urmă cu doar câteva zile a intrat în grațiile conducerii Poliției bucureștene, este acuzat de procurorii DNA, în scandalul Carpatica Asig, pentru săvârșirea a șase infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență (două fapte), dare de mită (două fapte), folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată (trei acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals. De remarcat că în acest scandal este pus sub acuzare, pe lângă mulți alții, și Dan Radu Rușanu, fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Devierile mărunte ale lui Negrițoiu

Noul președinte al ASF, Mișu Negrițoiu - instalat în această funcție de Parlament, la propunerea ex-premierului Victor Ponta - a analizat anul trecut situația financiară a Carpatica Asig, în urma unui audit efectuat de către KPMG. Prin luna iulie a aceluiași an, cu ocazia unei conferințe de presă, Negrițoiu a recunoscut, la insistențele jurnaliștilor, că acest asigurător „se află într-un plan de redresare financiară cu un număr de acțiuni" și că în această direcție „n-au fost făcute prea mari progrese". Apoi, la începutul iernii, s-a răzgândit subit și, hocus-pocus, a ajuns la concluzia că „problemele Carpatica Asig sunt niște devieri mărunte" pentru care asigurații n-ar trebui să se îngrijoreze.

Pe ce cal va paria ANAF?

Și Agenția Națională de Administrare Fiscală și-a exprimat intenția de a achiziționa polițe RCA și CASCO pe 12 luni, pentru autovehiculele proprii, punând la bătaie suma de aproximativ un milion de lei. Interesant este că, la licitația care ar fi trebuit să aibă loc în decembrie 2015, s-au înscris aceleași ofertante, respectiv Carpatica Asig și Omniasig VIG. Până la închiderea ediției, ANAF nu a făcut public rezultatul licitației, din motive necunoscute.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE