Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Producătorii îmbuteliază la greu, iar supermarketurile vând populației apă otrăvită

Postat la: 21.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Controversele pe tema așa-zisei ape minerale sau plate de izvor a izbucnit la începutul anilor 2000, când Pepsi a pus pe piața porcăria numită Perla. De-atunci au existat numeroase reclamații ale consumatorilor, însă autoritățile s-au sfiit, cel mai adesea, să ia măsurile care se impuneau. Elementul de noutate al noului scandal este, în sfârșit, implicarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în apărarea intereselor cetățenilor, căci doar aceasta-i este menirea.

ANPC a anunțat vinerea trecută că a amendat cu suma de 50.000 de lei comercianții a cinci sortimente de apă de masă, produse ce prezentau abateri microbiologice semnificative. De teama de a nu fi chemată în judecată pentru daune interese - deși eșantioanele prelevate au fost analizate de Manor Laboratory Center SRL București, ce funcționează sub autoritatea ANSVSA -, ANPC a trecut sub tăcere numele producătorilor, pentru a-i proteja. O facem noi, în cele ce urmează.

Apa de izvor Calipso

Firma cu același nume funcționează de 20 de ani în orașul Voluntari al primarului Florian Pandele, producând inclusiv mase plastice. Sursa indicată este Codrii Vlăsiei, apa fiind recomandată atât pentru consumul ca atare, cât și pentru gătit. Mai mult, producătorul o recomandă cu nonșalanță în afecțiuni diuretice, ale tractului urinar, pentru prevenirea pietrelor la rinichi și chiar în cazul hipertensiunii arteriale. Ce mai, un adevărat medicament, dacă ar fi să ne luăm după respectivele indicații, care surclasează și izvoarele de la Olănești. Cu toate acestea, analizele de laborator au evidențiat că, la un anumit parametru evaluat la o temperatură de 22 grC, valoarea înregistrată a fost de 14.700, față de limita admisibilă care este de doar 100. De asemenea, la temperatura de 37 grC, valoarea obținută s-a ridicat la 3.200, față de maximum 20 admisibil.

Apa de izvor Aqua Queen

Și acest sortiment este produs de o firmă având același nume, localizată în sectorul 2 al Capitalei, care se alimentează cu „apă certificată", din sursa omologată F1 Frățești, din județul Dâmbovița. Și acest produs este recomandat de producător ca util în purificarea și detoxifierea organismului, „ce vă stimulează energia zilnică și vă tonifică întregul organism". Mai mult, Aqua Queen ar fi atestată de laboratoarele Larex. Încă un atu al acestui producător: pe lângă sponsorizarea echipelor de fotbal Steaua și Dinamo, în portofoliul firmei se mai află și Colegiul Medicilor Veterinari din România. În fine, apa analizată nu corespundea defel, indicii microbiologic având valori de 2.000 în loc de 100 și de 900 în loc de 20, limită maximă admisă.

Apa plată Izvorul Zânelor

Este produsă de Apemin Tușnad, județul Harghita, companie înființată în anul 1999, prin divizarea societății Perla Harghitei. Sursa provine de la poalele Masivului Ciomad-Puturosu, un vulcan din Munții Harghita, fiind filtrată și purificată natural. Alte sortimente de apă îmbuteliate de Apemin sunt Tușnad și Izvorul Ascuns. Neconformitățile descoperite în urma analizelor de laborator au indicat valori microbiologice de 2.820, față de 100 admis la o temperatură de 22 grC și de 104, față de 20 maximum prevăzut, la o temperatură de 37 grC.

Apa plată de izvor Winny și Aro

Aceste sortimente sunt produse și comercializate de lanțurile de supermarketuri Cora, respectiv Metro, sub licență proprie. Cu alte cuvinte, cum izvoarele sunt trecute sub o tăcere dubioasă, n-ar fi exclus ca apa să provină, fără niciun pardon, din rețelele de apă curentă ale Bucureștiului ori alte surse suspecte. În ceea ce privește apa Winny, parametri analizați la cele două temperaturi menționate și anterior erau de 1.000 în loc de 100 și de 600 în loc de 20.

La produsul apă de masă necarbogazoasă Aro, buletinele da laborator au fost și mai alarmante: 20.000 față de 100 și 16.800 în loc de maximum 20. Și asta nu-i tot. În noiembrie 2013, la primul Concurs Național de Ape Minerale, sortimentul „Apă de masă carbogazificată" realizat de același producător, Metro Cash&Carry România, a fost unul dintre cele 12 branduri premiate. Aro a fost evaluată, din punct de vedere senzorial, de șase somelieri profesioniști din Italia și România, unul de la ei și cinci de la noi.

Nota: NTGufc/cm³ analizat reprezintă numărul bacteriilor

„Numărul total de bacterii la 22 grC și 37 grC indică nivelul bacteriilor heterotrofe în sistemul de colectare și/sau îmbuteliere. Aceste organisme nu sunt considerate a fi neapărat un risc pentru sănătate, dar creșterea semnificativă a numărului lor indică poluarea externă și cauza trebuie investigată".
Raport pentru sănătate și mediu 2010 - 2011,
Dr. Klara Jeszensky - CRSP Tg. Mureș

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE