Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Fosta conducere a "Apelor Romane", în frunte cu Vasile Pintilie, reclamată la DNA pentru devalizare şi constituire de grup infracţional organizat

Postat la: 13.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul director al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Vasile Pintilie, omul baronului de Vrancea- Marian Oprisan, impreuna cu sase oameni de ai sai de incredere - Caluian Cătălin, Adam Relu, Cojocaru Florin, Petcu Vasilica, Chelmu Mihaela si Lupu Mariana, sunt reclamati la DNA (vezi plangerea penala) pentru regizarea a numeroase inginerii financiare si patrimoniale prin care acestia au devalizat ANAR.

Ei sunt acuzati de fostul director economic al ANAR, Dumitru Dumitru, de "gestionarea, folosirea patrimoniului public şi acţiunilor nelegale întreprinse pentru dobândirea unor foloase necuvenite şi cauzarea de prejudicii, prin acte si fapte de natura penala,de coruptie, fals, uz de fals, evaziune fiscala, paguba cu intentie".

Totodata, Vasile Pintilie si cei sase apropiati ai sai sunt acuzati de constituirea unui grup infractional care a urmarit devalizarea ANAR prin achizitionare de bunuri materiale la preturi supraevaluate de cate 20-30 de ori, dar care, ulterior, fie nu au mai ajuns la beneficiar, ori nu erau necesare. In plus, Vasiel Pintilie este reclamata pentru angajarea de investitii inutile, dar supraevaluate, fapt pentru care ANAR a fost pagubita, in interesul omului garantat si sustinut de baronul de Vrancea, cu zeci de miliioane de euro.

100.000 de euro- cheltuieli personale decontate lui Vasile Pintilie de firmele care au contract cu ANAR

"În luna noiembrie 2012, Vasile Pintilie, prin abuz în funcţie şi trafic de influenţă impunea directorilor de la unele unităţile subordonate ANAR să primească diverse materiale de la firma S.C. Acomed Sid S.R.L Bucureşti cît si de alte firme agreate de Pintilie conduse de aceeași care sunt implicați la firma de mai sus... Astfel și cu concursul noului director economic Florin Cojocaru, a fost plătită în luna octombrie- noiembrie 2013, transferind sumele de bani către aceste ABA în vederea efectuării plăților facturilor respective, pentru că, conform obiceiului din total factură unde marfa era cu prețuri de peste 20- 30 ori mai mari decat cele reale se livra cel mult 50% dintre produsele trecute pe factură, diferența fiind trecută direct pe cheltuieli, că de aceea a fost detaşat de la INHGA la A.N.A.R. Cojocaru F., iar directorul V. Pintilie trebuia să achite ,,cheltuielile" făcute de firme cu el: circa 100.000 euro, vacanţă cu familia în Israel în iulie 2013, vacanţă în Antalya cu familia în august 2013, apartament 3 camere în zona Lujerului Bucureşti, 250.000 euro pentru promisul contract cu utilaje multifuncţionale de la A.B.A. ARGEŞ etc.", se mentioneaza in plangerea la DNA. Mai mult, fostul director economic- Dumitru Dumitru, sustine in plangere ca este mai grav faptul ca din "totalul platit in conditiile in care preturile au fost si de peste 30 ori mai mari, a fost dusă marfă de circa 50% din valoare , restul fiind trecută direct pe cheltuieli etc".

"Prin neefectuarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor s-a ajuns la pierderea de vieţi omeneşti"

Prin ingineriile financiare si patrimoniale, fosta conducere a ANAR, in frunte cu Vasile Pintilie, este acuzata ca "s-a prejudiciat unitatea cu peste 10,0 milioane lei (peste 2,5 milioane euro, cât se ştie, dar din surse neoficiale prejudiciul se ridica la peste 3.000.000 euro, marfa nedusă şi plătită, fiind trecuta direct pe cheltuieli, nefolositoare etc.), în detrimentul lucrărilor de apărare a bunurilor şi de vieţi omeneşti împotriva inundaţiilor, lucrărilor de investiţii cu acest caracter şi, prin săvârşirea acţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor statului, subminarea economiei naţionale, pagubă cu intenţie, asociere pentru constituirea unui grup de infracţionalitate economică (Vasile Pintilie, Florin Cojocaru, Relu Adam, Petcu Vasilica, Chelmu Mihaela, Cătălin Caluian, Moise Danut, Lupu Mariana si alti subalterni nepoti, fini ai lui Pintilie care semnau documentele in locul celor indreptatiti sa o faca)". In sesizarea catre DNA se precizeaza ca cei mai sus mentionati sunt vinovati ca "Acţiuni care prin neefectuarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor au dus la pagube însemnate şi pierderea de vieţi omeneşti - 2010 peste 23 de morţi, în 2013 la Galaţi 8 morţi, in 2014 in jud. Teleorman - 4 morti".

ANAR păgubită prin contracte păguboase şi facturi false

Vasile Pintilie si cei sase apropiati ai sai mai sunt acuzati de catre Dumitru Dumitru si de faptul ca au pagubit ANAR cu 14.247.898 de lei, adica circa 3.000.000 de euro, prin introducerea "în contabilitate a niște facturi fictive, prin abuz in serviciu, fals în documente oficiale, uz de fals, pe care nu le-a vazut nimeni, fară nici un suport documentar, cum ca marfa ar fi fost primită, recepționată, etc", dar si prin "cedarea de creanțe catre RAF INVEST si ASTERRA devenita ulterior ESTERA ce se ridica la peste 36,24 milioane lei". Totodata, omul baronului de Vrancea mai este reclamat la DNA pentru inchierea unor contracte paguboase pentru ANAR cu o firme de avocatura.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE