Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Imperiul de presă al Republicii RUS

Postat la: 22.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ioan Rus, fostul ministru al transporturilor, cel care a jignit milioane de români din diaspora prin afirmația „copiii se fac golani și nevasta curvă", conduce un vast imperiu de afaceri cu statul în nord vestul țării. Interfața lui Rus in afaceri este ginerele acestuia, negolanul Vasile Pușcaș.

Presa a relatat pe larg despre afacerile lui Pușcaș, supranumit „regele gunoaielor din Transilvania", cu primăriile Satu Mare și Baia Mare prin intermediul firmelor Florisal SA și Drusal SA, dar si despre bussines-urile imobiliare sau auto. Ca atare, familia lui Ioan Rus a ajuns sa controleze o multime de afaceri in nord-vestul tarii, fapt pentru care zona respectiva este cunoscuta de catre localnici sub numele de Republica Rus.

Un raport recent de audit întocmit la Primăria Satu Mare, în 29.05.2015, de catre Curtea de Conturi a Romaniei a constatat prelungirea în mod ilegal a contractului privind salubrizarea municipiului resedinta de judet prin firma Florisal a ginerului lui Rus. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10 milioane de euro.

Protecția afacerilor asigurată prin presa de casă

Pentru a-și proteja vastul imperiu imobiliar, afacerile cu autoturisme, dar, mai ales, afacerile cu statul derulate prin firmele de salubrizare Florisal SA și Drusal SA, Ioan Rus a construit colateral un vast imperiu de presă. Acesta a înființat alături de Vasile Dâncu, creierul de presă al Imperiului Rus, ziarul regional „Transilvania Reporter", utilizat ca vehicul pentru dominarea media a adversarilor afacerilor cu gunoi păstorite prin intermediul ginerului sau Vasile Pușcaș.

„Transilvania Reporter", tiparit și distribuit zilnic, a derulat o amplă campanie de defăimare a Marcelei Papici, viceprimar al municipiului Satu Mare, întrucât aceasta a fost un opozant virulent al prelungirii ilegale a contractului cu firma de salubrizare a „grupului de la Cluj". La doar câteva zile după ce viceprimarul vota împotriva prelungirii ilegale a contractului Florisal ziarul controlat de Ioan Rus- „Transilvania Reporter" publica doua articole-ripostă la adresa Marcelei Papici pentru ca aceasta s-a opus prelungirii contractului cu firma lui Vasile Puscas.

Portalul „Vocea Transilvaniei", un alt mijloc de șantaj al Imperiului Rus

În mai 2013 grupul Rus-Pușcaș înființează la Satu Mare asociația Infomedia Trust, prezidată de însăși Vasile Pușcaș. ONG-ul înregistrează domeniul internet www.voceatransilvaniei.ro și lansează portalul cu denumire omonimă. Ginerele lui Rus este secondat la conducerea asociației de avocatul sătmărean Silviu Șumlaș și de directorul tehnic al Florisal - numitul Ștefan Murg.

Jurnaliștii „școliți" la ziarele unui alt baron local și abandonați de urgență urmare a dezvăluirilor cu privire la finanțarea integrală de către Consiliul Județean Satu Mare din fonduri publice a activității așa zis jurnalistice sunt preluați de ziarul online a lui Pușcaș, iar finanțarea asociației se realizează exclusiv prin contracte de sponsorizare cu Florisal SA și Drusal SA, adică - ați ghicit - tot din banii statului.

Presiuni pentru șpagă în Dosarul Power

De a lungul timpului, Vocea Transilvaniei s-a implicat în publicarea unui număr substanțial de materiale în dosarul samsarului sătmărean Michael Power, acuzat că a prejudiciat ANRP cu peste 5 milioane de euro. La prima vedere pare o ancheta "de presă". Dar, in realitate, materialele publicate erau menite doar să pună presiune pe Power pentru ca acesta să împartă prada de 5 milioane de euro. Elocvente in acest sens sunt stenogramele procurorilor DNA, unde intermediarul Daniel Bran „garanta" vicepreședintelui ANRP pentru conduita și interesele avocatului Silviu Șumlaș care nu numai că va duce șpaga procurorului DNA dar va obține și închiderea dosarului. Dialogul dintre cei doi este destul de elocvent:

Dumitru: Da' ce ...? Că ei în dosarul respectiv ce au, mă, frate? Că n-au nimic! E făcută decât...
Bran: Aşa e făcută, da' vezi că numai probleme am avut din cauza aia, şi eu şi dumneavoastră, că suntem acolo! Eu vă zic, eu vă garantez pentru Silviu, pentru avocat... (notă: În Baroul Satu Mare există un singur avocat cu prenumele de Silviu, anume avocatul Silviu Șumlaș).
Dumitru: Da?
Bran: Cu capul meu garantez! Deci...
Dumitru: Şi de procuror cine îmi garantează?
Bran: Tot, tot eu garantez...
Dumitru: Dacă ăsta...
Bran: Că să... vă scoate!
Dumitru: Mă scoate?
Bran: Da! Tot eu garantez! Dacă, Doamne fereşte, nu... dar ori pe cine întrebaţi în judeţul Satu Mare ...

La data dialogului structura DNA Oradea, care ancheta dosarul Power, era condusă de procuror Marius Iancu, colegul de apartament din facultate a lui Vasile Pușcaș și Silviu Șumlaș. În mediile bine informate din Satu Mare este cunoscut că „intrarea" la Marius Iancu se putea realiza prin doi avocați din Satu Mare, anume Florin Nistor sau Silviu Șumlaș.

„Vocea Transilvaniei", platformă pentru Sabin Gherman-antiromânul „m-am săturat de România"

Legăturile dintre Vasile Pușcaș și UDMR sunt destul de vechi si bine sudate. Acesta a preluat pe nimic afacerile cu gunoi de la Satu Mare în perioada administrației UDMR a municipiului resedinta de judet, fiind un finanțator generos al primarului de la acel moment- Iuliu Ilyes

În acest context nu este o coincidență cooptarea lui Sabin Gherman în comitetul redacțional al publicației și oferirea unor spații generoase materialelor antiromânești ale acestuia.

Iată cum în anul 2015 banii statului au ajuns să finanțeze indirect, prin sponsorizările Florisal SA și Drusal SA, o platformă online pentru mesajele antiromânești ale lui Sabin Gherman și ale grupului din care acesta face parte.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE