Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lichelele din RATB continuă să-și bată joc de călători

Postat la: 20.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși sunt considerați buni profesioniști în meseria pe care o practică, mulți șoferi ai transportului public bucureștean, încălcându-și atribuțiile de serviciu, n-au chef să ajute persoanele cu handicap să urce și să coboare din mașini, așa cum sunt obligați. Recent, unul dintre ei a lăsat o mamă pe jos, după ce aceasta și-a urcat copilul de numai câțiva anișori în autobuz.

Până acum, conducerea RATB a sancționat doar cu „avertisment scris" și într-un unic caz astfel de fapte, care aduc atingere însăși demnității umane. Acești șoferi iresponsabili - cât ar fi ei de profesioniști în șofat - încalcă oamenilor în nevoie nu numai dreptul european la liberă circulație, dar și pe cele prevăzute în Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Rugăm cititorii să sesizeze redacției orice fel de astfel de fapte, cu detalii privind data, locul, ora, stația, nr. autobuzului și eventual o poză, ca să le facem publice, iar făptuitorii să primească ceea ce merită.

Copil răpit cu autobuzul

La data de 9 martie 2015, șoferul autobuzului cu nr. de înmatriculare B 57 HRS (vezi imagine), undeva în jurul orei 12.00, a comis o faptă incalificabilă în stația Curtea de Argeș de pe șos. București-Măgurele. După ce o mamă și-a urcat puștiul de 4-5 ani în mașină, șoferul i-a închis ușile-n nas și a demarat. Descrierea întâmplării și fotografia publicată au fost postate pe rețeaua de socializare Facebook.

Disperată, femeia a alergat pe lângă autobuz, lovind cu pumnii în ușă, însă nu l-a putut îndupleca pe șofer să oprească. Acesta a catadicsit să pună frână și să acționeze ușa de acces, în scârbă, doar după intervenția călătorilor din mașină. Mai mult, fiind atenționat de oameni că un copil a urcat, iar mamei i s-a închis ușa-n nas, acesta a reacționat cu cuvintele: „Și ce dacă"...

Deea și Razvan, care au făcut public acest reprobabil incident, cuprinși de indignare, au mai postat și următoarea explicație: „Eu și soția mea am fost în acea mașină și am rămas frapați de gestul șoferului. Dați share mai departe să vadă toată lumea ce se întâmplă în 2015 cu șoferii RATB, care au niște salarii foarte bune și s-ar presupune că ar trebui să ofere siguranță călătorilor."

Războiul unei tinere cu șoferii RATB

Irina C. este o persoană cu handicap locomotor, care se deplasează într-un scaun rulant, de regulă cu însoțitor. De la începutul anului trecut, când a aflat că are anumite drepturi în ceea ce privește dreptul european la liberă circulație, a început mica ei confruntare cu șoferii RATB a căror batjocură este adesea. Batjocură care nu-i afectează doar confortul fizic, dacă poate fi vorba despre așa ceva în condițiile menționate, ci chiar starea emoțională, ceea ce înseamnă că suferă prejudicii morale din cauza acelor șoferi iresponsabili și indisciplinați.

Pentru că (lăsând la o parte legislația civilă în vigoare), în conformitate cu Instrucțiunea RATB 0903 privind atribuțiile și sarcinile conducătorului de autobuz, art. 44 lit. d), „conducătorii de vehicule sunt obligați să acționeze sistemul (rampa mecanică - n.n.) atunci când la urcare sau la coborâre se află persoane cu probleme locomotorii (bătrâni, persoane cu dizabilități fizice, bolnavi, copii, persoane cu cărucioare cu copii etc.) sau atunci când, în unele stații, distanța dintre treapta de urcare și carosabil este mai mare de 330 mm."

„Am fost total ignorată"

În iunie anul trecut, Irina C. a sesizat conducerea RATB despre un nou incident în care a fost implicată, cu șoferul unui autobuz de pe linia 137, având nr. B 51 YZH, la ora 18.33, în stația Frigocom, direcția Militari. „Deși am făcut semn din timp și condițiile erau ideale pentru ca șoferul să oprească cât mai aproape de bordura pe care mă aflam, am fost total ignorată. Acesta a oprit departe de bordură și nici n-a coborât autobuzul pentru a reduce înclinația rampei. I-am făcut semn și l-am văzut cum ridică indiferent din umeri. Însoțitoarea mea s-a deplasat la cabină, rugându-l să ne ajute. Șoferul nici măcar n-a deschis ușa să vorbească cu ea, aruncându-i enervat că n-are voie să părăsească volanul. Noroc că m-au ajutat ceilalți călători. Precizez că la coborâre, șoferul a putut să coboare din cabină, dar nu a-și cere scuze și a mă ajuta, ci ca să mă roage să nu-l reclam."

Abandonată-n frig ca un câine de pripas

În data de 30 ianuarie anul curent, în aceeași stație Frigocom și pe aceeași linie a autobuzului 137, având numărul de înmatriculare B 55 NNK, Irina C. a așteptat 15 minute mașina, pe o temperatură de zero grade. Însoțitoarea ei a încercat să acționeze singură trapa, dar din cauza noroiului întărit în zona respectivă nu a reușit, cum n-au reușit nici alți călători care au încercat s-o ajute. Însoțitoarea s-a deplasat în dreptul cabinei, dar șoferul, care nu era singur, a refuzat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu și a demarat. De remarcat că șoferul următorului autobuz a coborât din proprie inițiativă de la volan și i-a dat ajutor persoanei aflate în nevoie.

„Pentru faptul că am fost lăsată în frig ca un câine de pripas, am adresat conducerii RATB o reclamație online, în care am solicitat să-mi fie cerute scuze personal de către șofer pentru tratamentul inuman la care am fost supusă", se mai plânge Irina C. Scuzele au venit ele, dar de la Constantin Tobescu, șeful Biroului Relații cu Publicul al RATB. Acesta a informat petenta că șoferul a fost sancționat cu avertisment scris, fiindcă e băiat bun. Totodată a precizat că toți șoferii sunt instruiți periodic să coboare de la volan și să acționeze manual trapele de acces pentru persoanele care se deplasează în scaune rulante. Numai că asta nu prea se întâmplă, în aprecierea Irinei doar 20% dintre șoferi oferindu-și ajutorul atunci când este acționat butonul care-i atenționează în acest sens.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE