Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Președintele ANT, Anca Nedea, a stricat monopolul ANAT pentru turiștii chinezi

Postat la: 11.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cativa reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), de fapt eternele trompete care se baga in seama de fiecare data cand se schimba ministrul, au facut ceva zgomot la sfarsitul anului trecut ca se dau vize foarte greu pentru turistii chinezi care vor sa vina in Romania. La prima vedere observatia reprezentantilor ANAT este corecta, numai ca, in realitate, trompetele ANAT vroiau sa impuna monopol pe turistii care urmau sa vina din China.

Practic, se dorea ca turistii chinezi sa vina in Romania doar prin intermediul agentiilor de turism membre ANAT, mai exact doar prin cateva agentii mai mari, in special a celor care se afla in bordul asociatiei. Numai ca presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT)- Anca Pavel- Nedea nu a fost de acord cu aranjamentul celor de la ANAT, si, ca atare, a informat Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Afacerilor Interne, mai exact Inspectoratul General pentru Imigrari (vezi documentele) despre conditiile care trebuiesc indeplinite conform Protocolului de cooperare privind transportul organizat al cetatenilor chinezi in Romania.

„S-a eliminat punctul d), alineatul 5, articolul 2 (nr. Protocolului de cooperare privind transportul organizat al cetatenilor chinezi in Romania) intrucat conditia ca o agentie de turism sa fie membra a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism este restrictiva si incalca dreptul la libera asociere", se mentioneaza in adresa sefei ANT catre MAE si Inspectoratul General pentru Imigrari.

„Se vor acorda vize prin agenții de turism române și chineze agreate pentru grupurile organizate"

Pe data de 7 ianuarie 2016, la sediul ANT a avut loc o intalnire intre reprezentantii MAE, ANT, ANAT, PNAT si cei ai Administratiei Nationale a Turismului din Republica Populara Chineza, in vederea stabilirii unui Protocol privind acordarea vizelor turistilor chinezi, sositi pe teritoriul Romaniei care va fi parafat cel tarziu pana la sfarsitul acestei luni. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, in urma discutiilor cu reprezentantii chinezi s-a ajuns la o serie de concluzii clare, dintre care unele nu prea sunt pe placul celor de la ANAT.

Astfel, s-a hotarat ca se vor acorda vize, in cazul grupurilor organizate, prin agentii de turism romane si chineze agreate. Initial erau vizate numai agentiile membre ANAT, dar s-a decis ca acordarea vizelor sa se realizeze prin agentii membre ale unei structuri patronale cu reprezentativitate nationala. Cererile agentiilor doritoare se vor depune catre organizatia din care fac parte, ulterior de organizatie catre ANT, pentru a exista un control asupra acestora.

Vize pentru turiștii chinezi in 7 zile

Pentru aducerea de turisti chinezi in Romania, MAE va acorda divese facilitati, in sensul in care nu este nevoie de garantii financiare pentru cei care calatoresc prin agentii de turism, iar agentiile vor raporta turistii chinezi ramasi in Romania, dupa plecarea grupului. De asemenea, s-a stabilit sa existe reciprocitati si pentru grupurile de turisti romani care merg in China, in sensul in care se prezinta numai reprezentatul agentiei de turism, nu tot grupul. Practic s-a hotarat ca vizele se vor acorda in aproximativ sapte zile, iar agentiile de turism vor suporta biletul de avion pentru repatrierea celor ramasi, nu si alte cheltuieli cu transport, cazare masa, pasaport, vize, escorta, etc.

Mai trebuie precizat ca in ultimii 5 ani nu au fost cazuri de turisti chinezi ramasi in Romania, iar anul trecut nu au fost solicitari de grupuri organizate din China. Pentru ca lucrurile sa mearga foarte repede, cei prezenti la intalnirea de la sediul ANT au decis ca va trebui ca pe langa protocolul semnat sa fie realizat si un ghid de aplicare pentru vize de agentii, eventual ca o anexa la protocol.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE