Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scandal monstru la Ministerul Culturii: Tehnocratul Vlad Alexandrescu propune introducerea sclavagismului cultural și artistic

Postat la: 08.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministerul Culturii, condus de catre tehnocratul Vlad Alexandrescu, a lansat recent in dezbatere publica proiectul de modificare si completare a Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Insa, dezbaterea de ieri de la Ministerul Culturii a generat un scandal de proportii din cauza introducerii in proiectul de lege a unor aberatii incredibile printre care si cea potrivit careia autorii, in special cei tineri, sunt transformati in sclavi ai producatorilor. Surpinzator, desi ministrul Vlad Alexandrescu a lansat acest proiect de lege, el n-a catadicsit sa fie prezent la dezbaterea de ieri la care a participat circa 90 de persoane. In schimb, s-a prezentat la dezbatere secretarul de stat Corina Șuteu care nu stia cine sunt invitatii din subordinea ministerului, iar dupa vreo jumatate de ora a parasit sictirita dezbaterile.

Organismele de gestiune colectivă nu doresc supraveghea de către ORDA

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor(ORDA), în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul dreptului de autor şi drepturilor conexe a transmis in urma cu ceva Ministerului Culturii documentaţia pentru elaborarea unui proiect de lege în vederea transpunerii Directivei nr. 2014/26/UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața interna. Numai ca Ministerul Culturii, nu a tinut cont de propunerile ORDA decat in proportie de 15%, si, astfel, proiectul ajuns, ieri, in dezbatere este o inseilare de modificari legislative aberante facute de anumite persoane din Ministerului Culturii sprijinite de mai multi avocati de la Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UFPR).

Fapt pentru care cei aproximativ 70 de autori din toate domeniile vietii artistice si culturale din Romania au fost extrem de revoltati de prevederile acestui propiect, considerand ca sunt batjocoriti si, oarecum jefuiti, de catre organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe, in special cele structuri mari existente pe piata si prezente ieri la dezbateri Totodata, autorii au sustinut ca modul de gestionare a drepturilor de autor de catre organismele de gestiune colectivă este unul netransparent, nestiindu-se nici macar modalitatea de clacul a banilor care le revin.

Mai mult, autorii cer ca organismele de gestiune colectivă sa fie controlate de ORDA, dar acest aspect nu convine acestora. De ce? Pentru ca prin supravegherea acestora de catre ORDA s-ar intari disciplina financiar de incasare si distribuire a remuneratiilor rezultate din drepturilor de autor. Ori, toate organismele de gestiune colectivă nu doresc controlul ORDA, fapt pentru care au si facut [resiuni ca Ministerul Culturii sa nu tina cont in proiectul de lege decat in proportie de 15% de propunerile ORDA.

„Noi autorii suntem sclavii producătorilor și a organismelor de gestiune colectivă până la moarte"

„PrIn acest proiect de lege initiat de Ministerul Culturii, toti autorii sunt obligati sa-si cesioneze drepturile de autor catre producatorii pentru o perioada de 70 de ani.Ca atare, prin cesionarea drepturilor de auotor catre producatori s-a ajuns ca in organismele de gestiune colectivă sa voteze numai producatorii. Practic, noi autorii suntem sclavii producatorilor si a organismelor de gestiune colectivă pana la moarte", a declarat pentru ZIUAnews unul dintre autorii aflati ieri dezbatere.

„Astfel, prin acest proiect de lege, ministrul Culturii Vlad Georgescu face jocurile producatorilor si organismelor de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe, ceea inseamna ca vrea sa reintroduca sclavagismul cultural si artistic in Romania, mai ales ca in proiect ponderea beneficiarilor romani de remuneratie de pe urma drepturilor de autor este de maxim 15%", a precizat un tanar actor pentru ZIUAnews.

Patronatele: „Să se introducă un mecanism unic de colectare și împărțire echitabilă a drepturilor de autor sub supravegherea ORDA"

Singurele federatii patronale reprezentantive care au sarit in spijinul autorilor la dezbaterea de ieri si care au taxat aberatiile din proiectul initiat de Ministerul Culturii au fost cele din turism-FPTR si transport-COTAR. Aceste diua structuri patronale au sustinut introducerea unui mecanism unic de colectare si impartire echitabila a drepturilor de autor sub supravegherea ORDA. Totodata, cele doua federatii patronale au solicitat Ministerului Culturii ca in proiect sa se introduca ca la negocierea remuneratiei drepturilor de autor sa participe decat angajatorii, adica cei care dispun plata, si nu organismele de gestiune colectivă care sunt asociatii profesionale.

Mai mult, FPTR a cerut Ministerului Culturii sa mentioneze in proiectul de lege ca „in cazul structurilor de orimire turistica in functie- se va tine seama: de gradul de ocupare mediu din anul precedent, numar de locuri din structurile cu functiuni de alimentatie publica, situarea teritorial administrativa, remuneratie unica pentru complex hotelier in functie de numarul structurilor de cazare si nu pentru fiecare activitate desfasurata in cadrul complexului (lobby, receptie, lift, restaurant. bar de zi etc)".

Aberație legislativă incredibilă

Mai trebuie precizat faptul ca Legea nr.8/ 1996 pentru drepturi de autor si drepturi conexe contine o aberatie strigatoare la cer. Remuneratia pentru drepturi de autor se calculeaza si plateste la metru patrat de catre detinatorul de bar, restaurant sau club unde se asculta muzica, si nu la numarul de locuri. De parca pereti sau pardoseala ar asculta muzica si nu persoanele care sunt in localul respectiv.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE