Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Senatul a respins impozitarea veniturilor firmelor de recuperare a creanțelor bancare

Postat la: 20.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Speculanții și profitorii concentrați în aproape 200 de firme de recuperare de creanțe, ce activează la limita legii pe teritoriul României, au fost iertați de către senatori de impozitarea cu 85% a veniturilor ticăloase obținute din executări silite. Proiectul de lege, împotriva căruia Consiliul Investitorilor Străini a desfășurat un lobby deșănțat, urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, care este for decizional.

Firmele de recuperare au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 194 milioane de lei și un profit de 21,1 milioane de lei, fără a plăti vreun impozit la stat și scoțând banii din țară. Astfel, populația datornică a fost terorizată de către recuperatori și executori judecătorești, care i-au executat silit cu propriile locuințe, aruncându-i fără milă în stradă, fiindcă n-au mai avut de unde plăti.

Senatorii îmbuibați au votat împotriva românilor

În ciuda faptului că inițiatorii proiectului, prin care s-ar fi descurajat jupuirea la sânge a 30% din populație, au solicit impozitarea cu 85% a veniturilor obținute din cesiunea de creanțe bancare, majoritatea îmbuibată a senatorilor a considerat că românii pe care-i reprezintă nu trebuie să fie protejați. În schimb, recuperatorii și executorii judecătorești trebuie să obțină în continuare profituri exorbitante pe spatele acestora, fără să plătească vreun impozit la stat ori să le controleze cineva activitate. Interesant este faptul că, dacă Consiliul Legislativ, Comisia juridică și Comisia pentru drepturile omului au avizat favorabil proiectul, cea pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a dat aviz negativ, în detrimentul oamenilor ajunși în situații deplorabile din cauza crizei economice, băncile și profitorii având numai de câștigat.

Deputații, ultima speranță

Legea are un singur articol, care sună așa: „Se impozitează cu 85% orice venit încasat prin executarea silită a cesiunilor de creanțe bancare". Este de remarcat faptul că, în plan comunitar, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că impozitarea cu 85% a drepturilor litigioase este legală, după ce mai mulți recuperatori s-au plâns că statele le cer prea mult din profitul obținut. Numai că, la noi, senatorii au protejat profiturile speculanților, de unde rezultă și sfintele șpăgi, puțin păsându-le de soarta românilor care i-au votat. Singura șansă ca această anomalie socială să fie stopată în cele din urmă constă în votul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Cum se desfășoară mașinațiunea

La ora actuală, cesiunea de creanțe în țara noastră are loc după cum urmează:

1. Banca declară - să zicem - un credit de 10.000 de lei neperformant și-l vinde unei firme de recuperare din străinătate, care nici măcar nu desfășoară vreo activitate în România, la un preț de 8 - 15% (800 - 1.500 de lei). De obicei, firma respectivă are aceiași acționari cu banca ori se află în înțelegere cu aceștia. În acest mod, creanța este deturnată din circuitul financiar românesc, banii recuperați fiind scoși din țară, fără a se plăti vreun impozit la stat.

2. Recuperatorul, la rândul lui, angajează un așa-zis administrator (SRL) din România sau o casă de avocatură, contra unui comision, care încearcă să recupereze toți banii de la datornic, executându-l silit cu locuința și aruncându-l în stradă, cu ajutorul executorului judecătoresc. Astfel, se înregistrează un profit cuprins între 85 și 92%, în timp ce executorul înhață și el, de regulă între 15 - 20% din valoarea creanței, care se adaugă la aceasta, nenorocindu-l definitiv pe debitor. Ba mai mult, amărâtul trebuie să plătească și taxă pe valoarea adăugată pe profitul executorului judecătoresc, deși nu achiziționează vreun bun și nici nu desfășoară vreo activitate comercială, așa cum prevede Codul fiscal.

3. Ticălos este faptul că banca nu încearcă să negocieze cu datornicul pentru a recupera, să zicem, 50% din creanță, preferând s-o vândă cu 8 - 15% speculanților, la prima vedere înregistrând pierderi, după cum am arătat. În realitate, evaziunea fiscală și spălarea de bani sunt noțiunile la ordinea de zi ale acestor mașinațiuni, pe care senatorii s-au prefăcut că nu le-au observat.

Speculanții și executorii judecătorești trebuie impozitați la sânge

În cazul în care Camera Deputaților va adopta impozitul de 85%, profitul anual al speculanților din această piață se va reduce de la 21,1 milioane de lei la 3,165 milioane de lei, statul încasând la bugetul consolidat 17,935 milioane de lei. Este drept că datornicul tot va fi obligat să plătească, însă recuperatorii nu vor mai înregistra profituri colosale, 85% devenind venit la buget. În opinia noastră, același impozit ar trebui să fie plătit și de către executorii judecătorești, concomitent cu obligația ca aceștia să plătească taxă pe valoarea adăugată, iar nu debitorul și-așa împovărat peste măsură de datorii.

Dan Coste

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE