Cazul Malinov. Maşina de propagandă rusă şi agenţii ei, intr-un episod de spionaj in Bulgaria
Postat la: 23.09.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Un caz de spionaj dezvăluit în Bulgaria readuce în atenţia publicului eforturile propagandistice depuse de Moscova prin interpuşi pentru a influenţa direcţia unor state terţe.
Sofia şi Moscova au început cu stângul luna septembrie în relaţiile bilaterale. Primul motiv de scandal l-a constituit organizarea unei expoziţii în cinstea armatei sovietice „eliberatoare" la Ambasada rusă de la Sofia, un eveniment criticat aspru de Ministerul de Externe al Bulgariei. Al doilea motiv l-a reprezentat arestarea unui fost deputat bulgar sub acuzaţia de spionaj în favoarea statului rus şi expunerea legăturilor sale de la Moscova. Este al doilea caz de activitate a unor agenţi ruşi în teritoriul bulgar făcut public de Sofia în cursul acestui an.
Fostul deputat socialist bulgar Nikolai Malinov, aflat în prezent la conducerea ONG-ului Mişcarea Naţională Rusofilă, a fost arestat recent sub acuzaţia că „s-a pus în slujba unor organizaţii străine pentru a spiona în favoarea lor". Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a vorbit despre o schemă amplă, implicând apropiaţi ai liderului de la Kremlin Vladimir Putin şi ai spionajului rus, asociaţii şi structuri de stat, precum şi proiecte de influenţare a politicii locale în sensul dorit de Moscova.
Mai exact, Malinov este acuzat că a acţionat pentru două organizaţii din Rusia şi reprezentanţii lor, şi anume Societatea Vulturului cu Două Capete, care aparţine oligarhului Konstantin Malofeev, şi Institutul Rus pentru Studii Strategice (IRSS), condus până în 2017 de fostul spion Leonid Reşetnikov. Potrivit lui Ţaţarov, fostul deputat bulgar şi-a utilizat ONG-ul pentru a primi anumite sume de bani din Rusia.
În schimbul banilor, Malinov, care are acces jurnalişti, oameni de afaceri şi politiceni, a intermediat întâlniri între oficiali bulgari şi contactele sale de la Moscova, printre care Malofeev şi Reşetnikov, şi a transmis informaţii despre „activităţile organelor de stat". În 2014, fostul deputat bulgar a încercat să achiziţioneze postul local de televiziune TV 7 pentru a-l folosi ca platformă de propagandă prorusă în ţara vecină. Îndrumările în acest sens au venit de la Reşetnikov, iar fondurile necesare tranzacţiei de la Malofeev.
În concluzie, activităţile lui Malinov erau de natură să afecteze mod direct securitatea naţională a Bulgariei şi făceau parte dintr-un efort mai larg de a reorienta politica externă a Sofiei către Moscova, în detrimentul Uniunii Europene, potrivit procurorului general bulgar. Ancheta a fost deschisă pe data de 4 iulie, în baza articolului 105 din Codul Penal Bulgar, care prevede pedepse între 3 şi 15 ani de închisoare pentru spionaj.
Mişcarea Rusofilii şi agenţii ruşi
Pe lângă Malinov, mai mulţi membri ai Mişcării Naţionale Rusofile au fost reţinuţi şi audiaţi de autorităţi. Printre ei figurează Iurii Borisov, fost redactor-şef al oficiosului socialist „Duma" şi secretar al ONG-ului în cauză. Mişcarea Naţională Rusofilă se declară o organizaţie nonguvernamentală care îşi propune „dezvoltarea prieteniei şi colaborării între Bulgaria şi Rusia în baza tradiţiilor istorice, valorilor creştin ortodoxe şi slave". Dar, după cum arată justiţia bulgară, această prietenie a fost de natură să submineze statul vecin.
Eliberat pe cauţiune, Nikolai Malinov s-a apărat spunând că simpatia sa prorusă şi relaţiile incriminate lui sunt de notorietate. La rândul lor, Konstantin Malofeev şi Leonid Reşetnikov s-au trezit cu interdicţii de intrare în teritoriul bulgar pe o perioadă de 10 ani. Născut pe 3 iulie 1974 la Puşcino, în apropiere de Moscova, Konstantin Malofeev şi-a început activitatea profesională la mijlocul anilor '90 ca jurist la o companie de investiţii prezentă pe diferite continente. În 2005, a fondat propria companie de investiţii, concentrându-se mai ales pe sectorul comunicaţiilor. În paralel, s-a implicat în politică.
A înfiinţat Societatea Vulturul cu Două Capete şi platforma Ţargrad, preferată de ideologi de extrema dreapta controversaţi precum Alex Jones şi Aleksandr Dughin. Carnegie Council îl prezintă drept un personaj aflat în conexiuni directe cu Kremlinul, în timp ce „Le Figaro" scrie despre el că „joacă rolul de pasarelă între putere rusă şi mişcările de extema dreaptă din Europa".
În februarie 2015, „Novaia Gazeta" dezvăluia un plan conceput cu un an mai devreme de Malofeev şi oamenii lui pentru anexarea peninsulei Crimeea şi tulburarea situaţiei în estul Ucrainei. În vara lui 2014, a fost inclus pe listele de sancţiuni ale Statelor Unite şi Uniunii Europene pentru rolul avut în războiul separatist din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Este considerat drept „sponsorul" separatiştilor proruşi din Ucraina şi un finanţator al unor obiective de politică externă ale statului rus. Doi lideri separatişti din Donbas, şi anume Aleksandr Borodai şi Igor Ghirkin, au fost angajaţii lui, potrivit presei ruse. Pe lângă Ucraina, umbra sa a fost observată în 2014 şi la Viena, ca organizator al unei reuniuni a unor forţe de extrema dreaptă din Europa, între care FPÖ (Austria), Ataka (Bulgaria) şi Frontul Naţional (Franţa).
În aprilie 2019, Malofeev a organizat în Bulgaria o conferinţă dedicată jurnaliştilor bulgari, persoanelor publice şi oamenilor de ştiinţă, în asociere cu Fundaţia Gorceakov. Fundaţia Gorceakov, care oferă granturi către o varietate de centre de reflecţie, ONG-uri, instituţii de presă şi persoane cu orientări proruse, este finanţată de către Ministerul de Externe al Rusiei şi cooperează, ca orice structură de tipul ei din Rusia, cu serviciile secrete. În prezent, Konstantin Malofeev pledează pentru un al cincilea mandat prezidenţial pentru Vladimir Putin, aflat de 20 de ani la putere.
Născut pe 6 februarie 1947 la Potsdam, în fosta Republică Democrată Germană, Leonid Reşetnikov este un fost agent din serviciile sovietice/ruse de informaţii externe. Oficial, activat în perioada 1976-2009. Cu doi ani înainte de a intra în spionaj, a absolvit Universitatea din Sofia. După retragerea oficială din spionaj, a condus în perioada 2009-2017 Institutul Rus pentru Studii Strategice. Din această calitate, a coordonat operaţiunea Malinov, potrivit justiţiei bulgare. Într-un postare pe Facebook, Reşetnikov i-a luat apărarea lui Malinov, susţinând că este „un patriot bulgar" şi că acuzaţiile formulate împotriva sa vin ca urmare a „declanşării de către americani a operaţiunii «Spioni Ruşi în Bulgaria»".
În ceea ce priveşte IRSS, este o organizaţie formată, potrivit Reuters, din seniori ai serviciilor secrete ruse. Fondat în 1992 ca parte a Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR) din ordinul lui Boris Elţîn, IRSS a trecut în 2009 sub aripa Administraţiei Prezidenţiale Ruse. Acest institut este utilizat de serviciile secrete ruse pentru legendarea activităţilor operaţionale din străinătate.
Potrivit editorialistului Bloomberg Leonid Berşidski, sub conducerea lui Reşetnikov, institutul a încropit legături cu mişcări de extrema dreaptă. În opinia sa, Reşetnikov este una din vocile care-i ciripesc preşedintelui rus. În ciuda negărilor obişnuite venite dinspre Moscova, preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat că acuzaţiile aduse lui Nikolai Malinov sunt „foarte grave" şi reprezintă o „dovadă incontestabilă" a influenţei ruse. Malinov, Reşetnikov, Malofeev, Societatea Vulturului cu Două Capete, IRSS şi Fundaţia Gorceakov sunt doar câteva dintre instrumentele utilizate de Moscova în încercarea de manipulare a altor state, mai ales în Balcani. Acest caz a devenit public la câteva zile de la izbucnirea unor contre între MAE bulgar şi Ambasada Rusiei la Sofia.
Otrăvire suspectă
Diplomaţia bulgară s-a arătat deranjată de o expoziţie în care misiunea rusă la Sofia glorifică rolul armatei sovietice în „eliberarea" Europei de Est de sub nazişti. Într-un comunicat, MAE bulgar a îndemnat ambasada rusă „să nu se poziţioneze în sprijinul unei teorii istorice dubioase" care consideră drept un act de eliberare pătrunderea trupelor sovietice în Bulgaria, în anul 1944. Deşi recunoaşte rolul important jucat de Uniunea Sovietică în lupta împotriva Germaniei lui Hitler, diplomaţia bulgară aduce aminte că, în acelaşi timp, Uniunea Sovietică a izolat ţările est-europene de restul continentului în timpul Războiului Rece.
„Baionetele armatei sovietice au adus popoarelor din Europa Centrală şi de Est o jumătate de secol de represiune, o reprimare a conştiinţei civile, o dezvoltare economică deformată şi o separare de ţările europene dezvoltate", subliniază Ministerul bulgar de Externe. Pe de altă parte, MAE de la Sofia a acuzat misiunea diplomatică rusă de amestec în afacerile interne ale Bulgariei. La începutul anului, Boiko Borisov a confirmat că Sofia şi Londra colaborează în ancheta legată de otrăvirea patronului unei uzine de armament din Bulgaria.
Ancheta în cazul otrăvirii lui Emilian Ghebrev a fost redeschisă la începutul lui februarie în urma unui articol publicat de Bellingcat. Potrivit site-ului de investigaţii Bellingcat, un suspect în cazul Serghei Skripal, fostul spion dublu otrăvit în teritoriul englez, s-a aflat în teritoriul bulgar exact în ziua otrăvirii lui Emilian Ghebrev, patronul Emco.
Ghebrev a căzut brusc şi şi-a pierdut cunoştinţa pe 28 aprilie 2015, la recepţia hotelului „Orbita", unde a fost prezent şi suspectul cu numele de cod Serghei Fedotov. Laboratorul Universităţii din Helsinki, specializat în arme chimice, a găsit în corpul lui Ghebrev urme de doi organofosfaţi. Aceste probe demonstrează că omul de afaceri bulgar a fost otrăvit cu substanţe din clasa Noviciok, la fel ca Skripal. (sursa: adevarul.ro)
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Profitul Hidroelectrica se prăbușește accelerat prin incompetenta manageriatului: 56% la venituri mai mici cu 26%. Cea mai slaba productie de energie din ultimii 10 ani
Hidroelectrica raporteaza un profit net de 589 mil. lei in T1/2025, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada din 2024, ...
-
Conturile Vaticanului: Ce reprezintă datoria de două miliarde pe care Bergoglio a lăsat-o moștenire Papei Leon al XIV-lea
În 2013, Benedict al XVI-lea a demisionat din rolul sau de vicar al lui Hristos pe Pamant, dar și din cel de șef a ...
-
Analiză: Acordul care a trădat Europa - când Germania a fost scoasă din joc!
Nimeni nu s-a așteptat ca tradarea sa vina așa: rece, legala, semnata cu pixul și pecetluita cu o strangere de mana. Ger ...
-
Secretele Conclavului, dezvăluite. Cum a ajuns Robert Prevost Papa Leon al XIV-lea
Valul de mister de la Vatican incepe sa se ridice, aruncand lumina asupra modului in care 133 de cardinali din intreaga ...
-
Apar primele acuzații la adresa Papei Leon. Ce s-a întâmplat la Chicago și în Peru legat de abuzuri sexuale cu minori
Cu șase saptamani inainte ca cardinalul american Robert Prevost sa devina Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivor ...
-
Planul OTOKAR: Turcia își folosește industria de apărare pentru a construi alianțe în Balcani pentru o expansiune a influentei la Marea Neagră
Gigantul turcesc Otokar și Automecanica S.A. au facut un parteneriat prin care vor produce la Mediaș celebrele blindate ...
-
O analiză terifiantă: Planul Rusiei pentru Statele Unite
Autor: Françoise Thom, expert in situatia Rusiei Serviciile ruse lucreaza de mai multe decenii pentru a dist ...
-
OMS face presiuni pentru o alianță tehnologică permanentă pentru a instituționaliza mesajele digitale privind sănătatea și controlul comportamentului
O personalitate de rang inalt din cadrul Organizației Mondiale a Sanatații pledeaza pentru un parteneriat reinnoit și du ...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu