Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Apocalipsa antibioticelor. Bacteriile mutante devin imune, iar companiile farmaceutice nu mai au interese economice in cercetare

Postat la: 12.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La finele anului 2015, marile lanturi farmaceutice atrageau atentia asupra unui cerc vicios in ceea ce priveste lupta cu bacteriile mutante, din ce in ce mai rezistente la antibiotice. Stirea insa nu a fost preluata de presa, prinsa cu scandaluri internationale si cu stiri tabloide.

Pe scurt, chestiunea e in felul urmator: antibioticele sunt folosite pe scara larga nu numai la tratarea infectiilor si bolilor infectioase, ci si la operatii chirurgicle, nasteri, tratarea cancerelor etc. De la inceputul inventarii antibioticului, celebra penicilina, a inceput o cursa infernala, antibioticele omorau bacteriile, dar nu in totalitate, au ramas cele rezistente la antibioticul respectiv, acestea au dezvoltat o mutatie, pe care mutatie au transmis-o rapid si la alte bacterii, asa ca formula chimica folosita a devenit ineficienta. Ca atare, trebuia inventat un nou antibiotic, la care apareau alte bacterii rezistente care dezvoltau o noua mutatie. Pana in 2015, au fost inventate mii de formule antibiotice, iar cele ramase sunt din ce in ce mai putine pentru ca bacteriile sunt din ce in ce mai rezistente si mai violente, iar antibioticele la randul lor devin din ce in ce mai violente nu numai cu bacteriile ci si cu celulele umane, cu alti microbi care sunt benefici organismului uman si care si acestia ajuta la construirea unei bariere anti bacteriologice. La finalul acestui articol, pentru cei interesati, se gaseste un link catre o documentare mult mai ampla fata de sinteza pe care o facem in continuare.

Ca atare, ne lovim de o prima problema, anume cea a rezistentei sporite a microbilor infectiosi, dar si de faptul ca nu mai avem la dispozitie formule chimice antibiotice suficiente, mai ales ca lupta este inegala. Daca cu ani in urma, cresterea rezistentei la un anumit antibiotic si realizarea mutatiei se facea in zeci de ani, apoi in ultima deccada in ani, in ultimii doi ani s-a ajuns la cateva luni. Companiile pharma nu mai fac fata cu resursele de cercetare, care costa miliarde de dolari. Care miliarde  sunt necesare la cateva luni, nu la cativa ani, sau la cativa zeci de ani, precum era odinioara. Deci a doua chestiune este ca marile concerne farmaceuice nu mai fac fata in domeniul cercetarii si nu mai au resurse suficiente pentru cercetare. Cand ciclul de rezistenta/mutatie/nou antibiotic era mare, de cativa ani sau zeci de ani, companiile aveau timp sa castige de pe urma antibioticului inventat, cat timp aveau brevetul, iar brevetul cadea (ajungea in zona publica) in 25 de ani, la inceput, apoi in 15 ani, iar in ultima decada - pentru antibiotice vitale - la 5 ani.

Decaderea brevetului inseamna ca orice companie farmaceutica poate produce de acum antibioticul fara a mai plati brevetul, toate companiile fiind egale pe piata. Asdar, inventatorul are la dispozitie 5 ani sa fie singur pe piata cu inventia sa, sa aiba un pret mai mare la produs si, eventual, sa mai vanda si altei companii brevetul sa mai achizitioneze bani, care bani sa se duca si in cercetare pentru inventarea unui nou antibiotic. Acum, Organizatia Mondiala a Sanatatii, data fiind inmultirea imensa a bacteriilor rezistente la antibiotice vrea sa scada brevetul la 1 an, iar in anumite cazuri extreme la 6 luni. Asta inseamna ca firma inventatoare nu are la dispozitie timpul necesar sa castige sufieient de pe urma antibioticului inventat decat daca il face extrem de scump si aproape inaccesibil pietii comune de tip farmacie. Deci apare o a treia problema, anume ca nu toata lumea va mai putea sa-si cumpere ca si pana acum antibioticul respectiv pentru ca va fi foarte scump chiar si daca va fi si partial compensat de casele de sanatate.

Iar a patra problema este ca marile companii producatoare si de antibiotice - pana acum extrem de profitabile cu toata lupta pentru inventarea noilor produse - nu vor mai investi in cercetare, in inovarea formulelor anti micobiene, limitandu-se la alte tipuri de medicamente de pe piata, ba chiar asteptand termenul de gratie pana la decaderea brevetului altor companii, atunci cand toata lumea poate produce la liber fara "dreptul de autor". Cu cat mai multe companii vor face asta, cu atat mai putine vor ramane pe piata cercetarii, iar bacteriile rezistente si mutante se vor inmultii din ce in ce mai mai mult, in mod exponential, atacand din ce in ce mai multe organisme. Inchipuiti-va ca nu se mai pot face operatii pentru ca va mai fi tratament post-operator anti-infectios, nu vor mai fi nasteri prin cezariana, nu se vor mai putea trata anumite forme de cancer, nu se vor mai putea trata gripe din ce in ce mai violente, cu bacterii deja provenind de la animale etc. Un articol pe larg despre aceasta tema poate fi consultat aici.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE