Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Conducerea Universităţii din Bucureşti şi ministrul Sorin Cîmpeanu girează trucarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice

Postat la: 12.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat recent ca decanul Facultatii de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universitatii din București, profesorul Liviu Franga, a trucat concursul pentru ocuparea postului de conferentiar, pozitia 5, specializarea limba și literatura japoneză, Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale, pentru ca acest post sa fie ocupat de fiica vitrega a Gabrielei Ursu, secretara-asistent a acestuia.

Mai mult, decanul Liviu Franga recunoaste ca acel concurs a fost trucat, insa considera ca totul este legal. Ulterior, dupa principiul corb la corb nu-si scoate ochii, rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru (FOTO), incearca sa-l acopere pe decanul Liviu Franga, sustinand ca modul de derulare si corectitudinea concursului este de competența comisiei de concurs. La fel ca rectorul Mircea Dumitru, se spala pe maini de responsabilitate si presedintele Senatului, senatul PNL Vlad Nistor.

In aceeasi nota cu doi este si ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, care sustine ca mnisterul nu are comptente in acest caz si paseaza responsabilitatea in ograda Universitatii din Bucuresti. ZIUAnews va prezenta o serie de cuncursuri trucate care au avut loc in ultima perioada la Facultatea de de Limbi și Literaturi Străine, fapt care demonstreaza ca trucarea unui concurs este ceva obisnuit, iar conducerea Universitatii din Bucuresti este la curent cu aceste practici si ca atare le tolereaza si chiar le incurajeaza.

Lista „premianţilor" peste rând de la Facultatea de de Limbi și Literaturi Străine

Confirm datelor aflate pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice rezulta ca ocuparea prin concurs a unui post didactic la Facultatea de de Limbi și Literaturi Străine (FLLS), Universitatea din București se face pe criterii clientelare, fara respectarea prevederilor legale minimale. Cadrele didactice ale Facultății de Li mbi și Literaturi Străine, se întrec în etalarea unei sinonimii ingenioase, care, de fapt, descriu același proces derizoriu, de depreciere a cărții în favoarea manuscrisului: în curs de publicare, în curs de apariție, trimis spre publicare, sub tipar, articol predat, BT predat spre tipografie, în planul editorial, dar și... în curs de elaborare, în lucru. Oare aceasta să se fi înțeles din Ordinul Ministrului 6560/27.12. 2012? ZIUAnews va o serie candidati care au participat, in perioada 2012-2015, la concurs si ulterior au si obtinut postul in cadrul Facultatii de de Limbi și Literaturi Străine pe baza unor carti in curs de publicare si articole in curs de publicare:

CĂRȚI ÎN CURS DE PUBLICARE

Roxana Petcu, prof. limba și literatura engleză poz. 8, concurs în 2015 (2 cărți în curs de publicare)
- The Common Law Legal System (trimisă spre publicare la EUB)
- A Practical Guide to the Common Law Legal System as Illustrated by the United Kingdom and the United States of America (trimisă spre publicare la EUB)

Aurora Firța, lector limba italiană poz. 36, concurs în 2013 (1 carte în curs de publicare, 2 articole în curs de publicare)
-Carteggio Carlo Bo-Dragoş Vrânceanu, îngrijit de Aurora Firţa - carte în curs de publicare (fără specificarea editurii)

Maria Aurelia Cotfas, lector limba engleză poz. 46, concurs în 2014 (1 carte, bazată pe teza de doctorat și aflată în curs de publicare)
-The Syntax of the Subjunctive in Romanian: Control and Obviation, teză de doctorat (în curs de publicare), Editura Universităţii din Bucureşti, ISBN: 978-606-16-0319-0

Claudiu Stoian, lector hungarologie poz. 12 , concurs în 2014 (întreaga activitate se rezumă la 1 carte în curs de publicare; 4 articole publicate și 1 articol în curs de publicare)
-Comunitățile religioase din anticul Bet Shean (Scythopolis), Ed. Universității din București, 2013 (în curs de apariție)

Carmen Iliescu, lector limba germană poz. 20, concurs în 2014 (1 carte în planul editorial)
- Subjektreflexive Kindheitskonstruktionen des jungen J.W.Goethe, vol. nr.29 din seria ştiinţifică GGR-Beiträge zur Germanistik coordonată de George Guţu, Editura Universităţii Bucureşti, 2014 (carte de unic autor, cotată cu ISSN- 1843-0058-29, prevăzută de conducerea Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti în planul editorial aprobat pentru 2014, trimestrul I)

Dar în tot acest efort conjugat, avem și o medaliată, de departe cea mai prolifică în topul "textelor" îndosariate:
Ruxandra Raianu, conf. limba japoneză poz. 5, concurs în 2015 (3 cărți în curs de publicare)
-Jōkyū Nihongobunkei Kaisetsu (Tipuri de propoziții și fraze în limba japoneză - cu structuri gramaticale de nivel avansat). București: Editura Universității din București, ISBN 978-606-16-0640-5, (în curs de apariție, conform adeverinței 3033/2015)
-coautor: Imi to Kinō kara Wakaru Nihongobunkei Kaisetsu I (Tipuri de propoziții și fraze în limba japoneză I). București: Editura Universității din București, ISBN 978-606-16-0638-2, (în curs de apariție, conform adeverinței 3031/2015)
- coautor: Imi to Kinō kara Wakaru Nihongobunkei Kaisetsu II (Tipuri de propoziții și fraze în limba japoneză II). București: Editura Universității din București, ISBN 978-606-16-0637-5, (în curs de apariție, conform adeverinței 3032/2015)

La polul opus, se înscriu, timid, două exemple ale corectitudinii punctării, conform standardelor Ministerului, dar, din păcate, voci izolate în avalanșa pluralității "în curs de publicare".
Cătălina Andreea Gârbea, prof. limba și literatura franceză poz. 3, concurs în 2014, enumeră în Lista de publicații:
-Articole sub tipar sau în curs de publicare (nepunctate)
-Volume colective în lucru (nepunctate)

Ruxandra Vișan, conf. limba engleză poz .29, concurs în 2014, specifică la rubrica volume de autor unic:
-Landmarks in the History of the English Language, în pregătire (nepunctată).

ARTICOLE ÎN CURS DE PUBLICARE

Gabriela Brozbă lector limba engleză poz. 38, concurs în 2014 (2 articole trimise spre publicare)

Simona Georgescu, lector lingvistică romanică poz 9, concurs în 2013 (6 articole în curs de publicare)

Sorina Dora Simion, lector limba spaniolă poz. 2, concurs în 2013 (inserează în CV o rubrică specială numit Listă de articole în curs de publicare, mai exact, 6 articole aflate sub tipar)

Întrebări fără răspuns

Lista de articole în curs de publicare din perioada 2012-2015 poate continua cu nenumărate exemple de la concursurile pentru postul de asistent din cadrul FLLS. Dincolo de aceste date, raman o serie de intrebari fara raspuns. Care sunt standardele de calitate din care FLLS își face un titlu de glorie că le promovează? Să fi ajuns cartea o simplă joacă de-a ISBN-ul, o jonglerie abilă cu adeverințe pentru a fenta Ministerul Educatiei în stabilirea criteriilor minimale naționale? Sau pentru unii candidați (de-ai casei) concursul este o simplă formalitate, în care punctele sunt bifate cu ochii închiși, fără respectarea vreunei grile obiective de evaluare. Sper să nu ajungem să trăim vremurile în care posturile din învățământul superior să se ocupe doar prin prezentarea buletinului?

Concurs cu dedicaţie

Luna trecuta, ZIUAnews a relatat despre faptul ca pentru ocuparea acestui post de conferentiar-pozitia 5 la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale s-au inscris la concurs doi candidati- Ruxandra Raianu si Marina Raluca Nicolae. Ulterior, Ruxandra Raianu a fost declarata castigatoarea concursului,, iar Marina Raluca Nicolae a contestat rezultatul acestui concurs, decanul Liviu Franga nu a raspuns la contestatie iar presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti, Vlad Nistor, a dat un raspuns la misto, doar ca sa se afle in treaba. Practic,intreaga legislatie universitara in vigoare, inclusiv Legea nr 1/2011- Legea Educatiei Nationale, cat si HG 457/2011- privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior, a fost arunca la cosul de gunoi doar ca postul sa fie ocupat de catre protejata decanului Liviu Franga. Astfel, au fost ignorate pana si standardele minimale pentru acest concurs incluse in Ordinul MECTS 6560/27 decembrie 2012 care prevăd îndeplinirea fiecărui set (A1, A2, A3) în parte. La criteriul A1, punctul 1.1. (cărți și capitole în cărți de specialitate) trebuie luate în considerare cărțile publicate, nu și cele în curs de publicare. Adeverințele (3031/2015; 3032/2015; 3013/2015) ale candidatei Ruxandra Raianu nu fac decât să ateste că s-a achiziționat un număr de IBSN pentru trei cărți inexistente în momentul susținerii examenului, desi legislatia in vigoare este foarte clara, precizandu-se ca trebuie luate în considerare cărțile deja publicate, nu și cele în curs de publicare. Chiar decanul Liviu Franga recunoaste cu nonsalanata ca la acel concurs, candidata beneficiară a "dedicației",adica Ruxandra Raianu a depus, în ziua și la ora concursului, în fața comisiei de concurs, cărțile aflate în curs de publicare la Editura Universității din București în format fizic, însă nu legate la tipografia editurii - cum se întâmplă în cazul publicării editoriale propriu-zise -, ci doar scoase la imprimantă și îndosariate.Insa, atat decanul Liviu Franga cat si rectorul Mircea Dumitru, dar mai ales presedintele Senatului- Vlad Nistor, au demonstrate ca nu au habar de legislatia in vigoare. De ce? Pentru ca in Ordinul ministrului Educatiei nr. 4204/2013, anexa 11 filologie, domeniul A1. (activitate didactica si profesionala) se precizeaza foarte clar ce inseamna carte publicata, adica : „carte de autor unic bazata pe teza de doctorat (publicata) la o editura acreditata" sau „carte de autor unic sau coautor (monografie, sinteza, studiu lingvistic, studiu filologic, dictionar stiintific) publicata la o editura acreditata. Adica, candidatul trebuie ai publicate cartile la data concursului si nu să ateste că s-a achiziționat un număr de IBSN pentru cărți inexistente în momentul susținerii examenului asa cum a fost cazul protejatei decanului Liviu Franga.

Senatorul PNL Vlad Nistor a legalizat concursul trucat

Presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti, senatorul PNL Vlad Nistor, a raspuns la misto la contestatia Ralucai Nicolae, ignorand cele mai importante ilegalitati savarsite in timpul concursului de conferentiar, specializarea limba și literatura japoneză, de la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale. „Luand in discutie problema ridicata de dumneavoastra, Senatul a luat act de declaratia vice presedintelului Comisiei pentru Avizarea Concursurilor, in sensul ca, din cercetarile comisiei, nu a rezultat relatia de rudenie mentionata de dumneavoastra in memoriu", a precizat Vlad Nistor. Adica, a dus in derizoriu contestatia Ralucai Nicolae, omitand cu buna stiinta ca Ruxandra Raianu nu avea cele trei carti publicate si, ca atare, nu putea participa la concurs.

Rectorul Mircea Dumitru: „Rezultatele finale ale concursurilor sunt validate de către Senatul Universității din București"

La solicitarea ZIUAnews, rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a precizat ca „Organizarea concursurilor pentru posturile didactice la Universitatea din București se face cu respectarea legilor și a procedurilor în vigoare, cât și conform regulamentelor interne ale Universității din București și regulamentelor specifice de concurs ale Facultăților".

„Ca regulă generală, vă precizăm că în cadrul Universității din București, concursurile didactice se desfășoară în două etape. O primă etapă vizează verificarea dosarului candidaților de către Direcția Juridică și verificarea îndeplinirii criteriilor minimale de către comisia de concurs. În a doua fază are loc desfășurarea probelor prorpiu-zise de concurs. Rezultatele finale ale concursurilor sunt validate de către Senatul Universității din București, după ce au fost analizate de Comisia pentru concursuri.Astfel, informațiile solicitate de dvs referitoare la ocuparea posturilor de conferențiar vizează aspecte de procedură de la nivelul de competență al comisiilor de concurs", a subliniat rectorul Mircea Dumitru. Se ridica un mare semn de intrebare asupra legalitatii acestui concurs, si anume, cum a facut verificarea Directie Judidica si a dat unda verde la dosarul candidatei Ruxandra Raianu care nu indeplinea criteriile minimale? Practic, rectorul Universitatii din Bucuresti paseaza responsabilitatea asupra comsiei de concurs desemnata de catre decanul Liviu Franga.

Ministrul Sorin Cimpeanu:" Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu se poate pronunţa"

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, a precizat pentru ZIUAnews ca „Organizarea, desfăşurarea şi finalizarea concursurile pentru ocuparea posturilor didactice trebuie să respecte prevederile Metodologiei-cadru de concurs aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 457/2011 şi Metodologia proprie, aprobată de senatul universita". "Pentru ocuparea funcţiei didactice de conferenţiar universitar, art. 11 - (4) din Metodologia-cadru stabileşte condiţiile de înscriere la concurs: deţinerea diplomei de doctor, îndeplinirea standardelor minimale naţionale specifice funcţiei şi îndeplinirea standardelor minimale prevăzute de metodologia proprie. Menţionăm că standardele minimale naţionale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferenţiar universitar sunt aprobate prin ordinul ministrului nr. 6560/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 18 şi art. 21 din Metodologia-cadru, îndeplinirea condiţiilor legale de prezentare la concurs este certificată prin avizul compartimentului juridic al instituţiei de învăţământ superior, pe baza verificării informaţiilor din fişa de verificare şi a altor documente necesare înscrierii la concurs, iar competenţele profesionale ale candidatului se evaluează de către comisia de concurs pe baza dosarului de concurs şi, adiţional, printr-una sau mai multe probe de concurs, potrivit metodologiei proprii.

Prin urmare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu se poate pronunţa în acest caz, neavând atribuţii în organizarea, desfăşurarea şi finalizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, acestea fiind prerogative exclusive ale instituţiilor de învăţământ superior", a mentionat ministrul Sorin Cimpeanu.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE