Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Remus Truică și Dan Andronic, saltati de DNA in Afacerea Lambrino-Sielberstein. Cap de pod, Traian Băsescu

Postat la: 09.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorii DNA au făcut miercuri nouă percheziţii, miercuri, în Bucureşti şi Ilfov, la casa afaceritului Remus Truică, la locuinţele altor persoane şi la sediile unor firme, într-un dosar care vizează retrocedarea ilegală a unor terenuri, potrivit unor surse judiciare.

Ancheta penală îl vizează şi pe Paul Lambrino, așa-numitul Prinţ Paul, care s-a internat tocmai azi în spital. Acesta a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, după ce i s-a făcut rău în timp ce mergea spre Direcţia Naţională Anticorupţie Braşov, unde a fost citat. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești, medicul Andrei Ilinca, a declarat că prințul Paul s-a prezentat, miercuri, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, a fost consultat și investigat, fiind ulterior internat pe Secția de cardiologie. Dosarul este instrumentat de DNA Brașov.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri, percheziții și la domiciliul jurnalistului Dan Andronic, precum și la casa de vacanță a acestuia, în dosarul lui Remus Truică. Patronul Evenimentului Zilei a fost adus cu mandat la DNA Brașov. Si Remus Truică a fost dus miercuri cu mandat la DNA Brașov. Dan Andronic mai este implicat si in Dosarul Spagii Elenei Udrea, care pentru un gaj de 900.000 de euro devenise actionar majoritar la EvZ, spaga provenind de la "băiatul destept" Bogdan Buzăianu. Andronic este in acelasi timp interfata lui Nicolae Dumitru zis Niro, cel care este adevaratul proprietar al ziarului (si care este nasul de cununie al lui Andronic), tovaras de afaceri si de dosare (Microsoft, EADS) cu Dorin Cocos.

Andronic a fost consultant politic pentru Adrian Nastase (unde l-a cunoscut bine pe Truica), Tăriceanu si Băsescu. A fost foarte apropiat de Sorin Ovidiu Vântu, pana cand a izbucnit celebrul scandal in care acesta i-a furat sotia cunoscutului om de afaceri. Tot Andronic a mai fost casatorit cu Anca Alexandrescu, fiica ziaristului Horia Alexandrescu, cea  care era consiliera lui Adrian Nastase, apoi a lui Sorin Oprescu si, in final, a lui Victor Ponta. Dan Andronic a avut relatii de afaceri cu politologul lui Victor Ponta, Bogdan Teodorescu, mediu in care l-a cunoscut pe Tal Sielberstein, strateg politic, care a fost folosit in campaniile electorale ale lui Nastase si, mai apoi, Basescu.

Printul Paul este "prins" si in dosarul lui Remus Truică, referitor la retrocedari legate de bunuri ale Casei Regale. Paul de Lambrino cere in instanta sa i se restituie proprietati care i-au apartinut lui Carol al II-lea in valoare de aproape 3 milioane de euro. El ar fi vandut drepturile litigioase pentru aceste proprietati imobiliare unui grup in care se afla si Remus Truică, implicat alaturi de cetateni evrei, intre care si Tal Silberstein, cu suma de 1,5 milioane de euro. Andronic a  unul din intermediarii acestei actiuni numita de Ziuanews, care a dat in exclusivitate cazul in 2012, Afacerea Lambrino-Sielberstein. Toata increngatura de relatii politico-economice a fost girata de seful statului la acea vreme, Traian Băsescu, cel care a si năsit copilul Printului Lambrino cu printesa Lia.

Pe de alta perte, Printesa Lia susţine că exista dovezi că semnătura soţului ei care apare pe unele actele nu este de fapt semnătura acestuia şi că se bucură că au fost chemaţi la DNA, pentru că pot da mai multe detalii legate de sesizarea pe care au făcut-o. Întrebată dacă procurorii DNA au făcut percheziţii la casa lor, în condiţiile în care procurorii au făcut percheziţii în Bucureşti şi Ilfov în acest caz, iar de la locuinţa omului de afaceri Remus Truică au fost ridicate mai multe documente, prinţesa Lia a spus că nu s-au făcut percheziţii la locuinţa lor, pentru că nu sunt suspiciuni în cazul lor, ei fiind cei care au făcut sesizarea la DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA Braşov fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2006 - 2015. În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziţii în Bucureşti şi Ilfov. Numele prinţului Paul a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are "o jenă financiară foarte puternică", într-o discuţie telefonică interceptată de procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prinţul Paul. Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul, arătau procurorii DNA. Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri.

"Începând cu luna noiembrie 2013 şi până în prezent, numiţii Olari Aurel, Iacob Sorin Ioan, Mătăşel Ioan, Kadas Iosif, Bengescu Dan Costin, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect (ex. prin intermediul numitei Alina), le-au promis numiţilor Paul-Philippe al României şi soţiei sale, Lia a României, că vor interveni pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, din Călăraşi, Suceava, Sinaia etc, cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obţinerea urgentă şi în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broşteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călăraşi şi a două imobile în Sinaia etc)", potrivit procurorilor care au administrat dosarul.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi, în 15 octombrie 2014, la DNA Braşov, nefiind puşi sub urmărire. Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam au acţionat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino.

Potrivit unor surse judiciare, Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion". Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. Pe de altă parte, în 2013, prinţul Paul a dat în judecată Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii, cerând restituirea a 57.370 mp din fosta Fermă Regală Băneasa şi plata unor despăgubiri pentru 25.642,96 metri pătraţi din aceeaşi proprietate.

În 6 decembrie 2013, Tribunalul Bucureşti i-a admis cererea şi a obligat Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor să emită dispoziţia de acordare de măsuri reparatorii pentru suprafaţa de 25.642,96 mp din imobilul cunoscut ca Ferma Regală Băneasa în condiţiile Legii 165/2013. Totodată, Prinţul Paul a cerut instanţei obligarea Regiei Autonome Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA şi Ministerului Transporturilor la restituirea în natură a suprafeţei de 28.780 mp şi obligarea Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" la restituirea în natură a 28.590 de metri pătraţi din imobilul de 268.764 mp, cunoscut ca Ferma Regala Băneasa. De asemenea, Prinţul Paul a solicitat, în situaţia în care restituirea terenurilor în natură nu este posibilă, obligarea pârâţilor la acordarea unor imobile de aceeaşi valoare în compensare sau acordarea de măsuri reparatorii.

DNA, structura centrală, a anunțat miercuri că procurorii efectuează nouă percheziții în municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2006 - 2015. "Sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA Omul de afaceri Remus Truică mai este pus sub acuzare de procurori în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD. Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri şi imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 35 milioane euro. În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Truică, Irina, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani. Alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care fostul senator Sorin Roşca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, precum şi foşti şi actuali directori ai BRD, Sorin Popa (fost vicepreşedinte BRD), Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ștefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Conform DIICOT, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de BNR, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune. Potrivit DIICOT, prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE