Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












COSR îşi bate joc de drapelul României

Postat la: 02.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In fata sediului Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) din Bucuresti sunt arborate trei drapele ale Romaniei, dar intr-o forma "stilizata" care nu respecta in niciun fel prevederile Legii nr.75 din 16 iulie 1994, privind arborarea drapelului României.

Astfel, in fata COSR flutura trei drapele (vezi foto sus) care nu au culorile in aceeasi linie si dimensiune, iar pozitionarea fata de suportul vertical de sustinere este gresita. Asa zisul tricolor arborat de COSR, care este incadrat intr-un steag alb cu insemnele COSR pe care scrie Romania, are culoare rosie langa catarag sau lance si nu albastru asa cum prevede Constitutia Romaniei si Legea nr.75/1994.

In Constitutia Romaniei se prevede la art.12 alin.1 ca "Drapelul Romaniei este tricolor; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. ", iar „Proportiile si nuantele culorilor au fost stabilite prin Legea 75/1994: proportie 2:3, albastru cobalt, galben crom si rosu vermion". Mai mult, Legea nr.75/1994 mentioneaza foarte clar ca drapeleul arborat la exterior pentru catarg sau pentru lance are „dimensiune 100x150 cm" si este „confectionat din poliester".

Amendă de până la 50.000 de lei pentru arborarea incorectă a drapelului

Potrivit Legii 75/1994 si a HG 687/1993, conducerea COSR, adica presedintele Alin Petrache si secretarul general Ioan Dobrescu, este direct responsabila de indeplinirea acestor obligatii privind arborarea corecta a drapelului Romaniei, in caz contrar sanctiunile fiind amenzi care ajung pana la 50.000 de lei. Aceste amenzi se aplica si pentru „arborarea drapelului Romaniei de alta forma, cu alte dimensiuni, cu alte modele si cu alta intensitate a culorilor decat cele stabilite potrivit legii" si „arborarea drapelului Romaniei in stare necorespunzatoare".

Ioan Dobrescu: „Sunt doar drapele stilizate"

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, care ocupa aceasta functie din 2004, a declarat pentru ZIUAnews ca nu are cunostiiinta de asa ceva si o sa vada despre ce este vorba. Insa, uita ca el a fost prezent la arborarea acelor asa zise drapele din fata sediului COSR cand forul olimpic roman s-a mutat in acest nou lacas.

Ulterior, Ioan Dobrescu, ne-a comunicat printr-un subaltern de al sau ca „cele trei drapele din fata sediul COSR, sunt doar drapele stilizate". Raspunsul este incredibil si nu mai necesita niciun comentariu. Cum poate cineva sa stilizeze drapelul Romaniei? Numai conducerea COSR poate spune. In schimb, ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a declarat pentru ZIUAnews ca nu este normal ca drapelul Romaniei sa fie stilizat si „o sa vorbesc cu Alin Petrache (nr. presedintele COSR) sa reglementeze aceasta situatie".

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE