Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Criza lemnelor de foc afecteaza 3,5 milioane de gospodarii in aceasta iarna. PSD da vina pe Ciolos, PNL propune solutii

Postat la: 17.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Criza lemnului de foc afectează peste 3,5 milioane gospodării care se încălzesc cu lemn de foc, dar a generat si o criză a aprovizionării industriei mobilei, cu materia prima si a industriei energetice, cu biomasa.

În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pregatit pentru foc costă între 400-500 lei, în funcţie de specie, preţ pe care majoritatea cetatenilor, multi in varsta, multi cu venituri modeste, nu şi-l permit. Nici pe piaţa neagră, nefiscalizata, nu e mult mai ieftin. În sate, lemnul de foc se vinde cu 180-200 lei/mc, după ce anul trecut era între 80-130 lei, iar în 2014 doar 50 lei. La oraş, lemnul de foc a ajuns chiar un lux. Dacă în 2014 un camion cu butuci (10 metri steri, cca 6,5 mc), necesar pentru încălzirea unei gospodării medii, se vindea cu 800-1.000 lei, anul trecut preţul a urcat la 1.200-1.500 lei, iar acum a trecut de 2.000 lei, adică aproape 500 euro, la care se adaugă şi serviciile de tăiat, alţi 200 lei.

Incalzirea cu lemne a ajuns mai scumpa decat incalzirea cu gaze sau incalzirea centralizata. Dar care sunt principalele cauze. Hotărârea Guvernului nr 924/ 2015, una din ultimele decizii ale Guvernului Ponta, pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică a creat o situaţie fără precedent pe piaţa lemnului:
- a redus drastic cotele de lemn de foc alocate pentru nevoile populaţiei,
- a blocat licitațiile de vânzare de lemn pe picior (copacul din padure) în iarna 2015-2016, ceea ce a dus la neexploatarea lemnului, deci nu au mai fost create stocuri de lemn de foc,
- conform HG-ului, ocoalele silvice pot vinde marfa către persoane fizice doar dacă nu reuşesc s-o plaseze agenţilor economici în urma a două şedinţe de licitaţie publică şi a alteia de negociere directă,
 -a complicat procedurile desfasurare si de adjudecare a licitatiilor, dar a modificat mecanismul de formare a pretului de referinta, de pornire in licitatie pentru masa lemnoasa; se reclama ca in ultimii 3 ani pretul lemnului a crescut cu 300%,
-a condus la boicotarea de catre firmele de exploatare a lemnului a licitatiilor organizate pentru valorificarea masei lemnoase, incepand cu finalul anului 2015,
- a determinat de la inceputul anului o criză a lemnului destinat incalzirii populatiei dar si in  industria mobilei si in energetica,
- aproape a scos Romsilva – care are si rol reglator – de pe piaţă, diminuandu-i pozitia de furnizor de ”ultima instanta” a lemnelor de foc pentru populatie,
- a interzis Romsilva să vandă direct populației lemn de lucru subțire, cu diametrul  mai mic de 24 cm, ce aste folosit cu precadere și la foc.

Conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), realizat în perioada 2008 - 2012, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure. Hotărârea Guvernuluinr 924/ 2015 reglementeaza doar valorificarea masei lemnoase din padurile proprietate publica, reprezentind 49% din fondul forestier national, intrebarea este cine sau ce va reglementa modul in care este administra cealaltă jumătate(51%) a fondului forestier naţional? De asemenea, datele publicate în Raportul furnizat de Institutul Naţional de Statistică relevă faptul că 3,5 milioane de locuinţe se încălzesc în România cu biomasă, consumul total fiind de 19,5 milioane tone. Din acest total de biomasă, biomasa forestieră reprezintă o pondere covârşitoare.

Criza lemnului de foc destinat populaţiei a fost amplificata şi de intrarea recentă în vigoare a OUG nr. 51/2016, privind contravenţiile silvice (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 726/20.09.2016, cand stocurile pentru iarna trebuiau deja constituite), şi care introduce alte 100 noi sancţiuni, care fiind putin dezbatute public, au generat interpretari contradictorii privind posibile abuzuri si au creat o teama de a mai activa in exploatarea masei lemnoase. Ordonanta a fost motivata de raportul inaintat CSAT in 2014, de catre Guvernul PONTA, prin care se constata ca in Romania s-au taiat ilegal 8,8 milioane mc de lemn.

In aceste condiţii, lemnul de foc a  rămas în pădure, iar populaţia, mai ales din zona rurala si orasele mici, risca sa înghete de frig la iarnă. Printre singurele partide politice care au reactionat la aceasta chestiune a fost PNL, care a propus su solutii urgente, pentru aceasta iarna:
1. O reglementare urgenta prin care Romsilva, care administrează mai puțin de jumătate din fondul forestier național, sa poata vinde din nou lemne de foc direct populației, fara intermediari. Romsilva sa devina ”furnizor de ultima instanta”.
2. O reglementare prin care sa fie sprijiniti si indrumati, de catre Directiile Silvice si Romsilva, micii proprietari de păduri, care vor să pună pe piață lemne de foc, pentru a restabili echilibrul intre cerere si oferta si a ajuta la reconfigurarea pietei lemnului de foc.
3. In prima sesiune a legislativului rezultat in urma alegerilor, promovata in regim de urgenta o dezbaterea cu toti cei interesati, pe disfunctionalitatile aparute in aplicarea OUG 51/2016, modificarea acestor prevederi si adoptarea legii de aprobare. Stiut find, ca recoltarea masei lemnoase se face inaintea inceperii procesului vegetativ din primavara.

Premierul Dacian Cioloş a cerut, in urma cu o luna, Ministerului Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări, inclusiv legislative, pentru a se putea asigura punerea la dispoziţia populaţiei a unor cantităţi suficiente de lemn de foc. Cat priveste PSD, acest partid disimuleaza o reactie concreta, acuzand Guvernul Ciolos ca e vinovat pentrut criza lemnului de foc, prin promovarea OUG 51/2016, trecand sub tacere HG 924/2015 emisa de Ponta. E mesajul pe care-l duc silvicultorilor, industriei mobilei, dar mai ales locuitorilor din mediul rural, dar fara a oferi si o solutie viabila, cum au facut cei de la PNL.

Dar iata care este si pozitia Romsilva in toata aceasta chestiune: "Ne trezim în toamna lui 2016 cu anumite perturbanţe pe piaţa lemnului de foc. Ele sunt generate, în primul rând, de înăsprirea legislaţiei privind legalitatea lemnului care circulă şi se valorifică. Guvernul a luat în ultimul an mai multe măsuri privind limitarea vânzării tăierii ilegale de lemn şi a vânzării de lemn ilegal pe piaţă. Acesta a avut un efect destul de important, însemnând că, dacă anul trecut populaţia se aproviziona la un preţ mediu de 200 de lei pe metrul cub, acum ce se întâmplă în spaţiul rural, cu preponderenţă unde lemnul de foc are o importanţă deosebită în încălzirea locuinţelor, s-a ajuns la o dublare a preţului, undeva la 400-450 de lei. Este un efect cumulat, datorită înăspririi legislaţiei, dar este şi efectul unei reglementări guvernamentale din noiembrie 2015, care a bulversat puţin piaţa lemnului în anul de producţie 2016", a spus Dragos Pahonţu, Director General Romsilva.

Potrivit acestuia, Romsilva va pune la dispoziţia populaţiei 450.000 de metri cubi de lemn până la finalul anului. "În 2016, Romsilva a avut posibilitatea să pună pe piaţă lemnul care a fost refuzat de agenţii economici la două licitaţii şi o negociere. Până la 30 septembrie, Romsilva a reuşit să pună 450.000 de metri cubi pe piaţă. Anul trecut, aproape un milion de metri cubi lemn de foc am asigurat către populaţie. La nivel guvernamental s-au luat deja măsuri pentru a trece cu bine iarna. Avem o promisiune de la Guvern de a pune încă 450.000 de metri cubi pe piaţă până la sfârşitul anului. Printre cauzele identificate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva se numără intensificarea acțiunilor împotriva tăierilor ilegale și, implicit, diminuarea pieței negre a lemnului, care oferea, în anii trecuți, lemn ilegal la prețuri mai mici, modificările legislative anterioare care nu au mai permis vânzarea lemnului de foc direct către populație și un cumul de factori care au redus stocurile de lemn de foc de pe piață, punând presiune pe prețul de vânzare."

Perceptia publica se poate reduce la aceasta fraza: "În loc să se oprească defrişările ilegale, s-a lovit în populaţie". Proprietarii şi administratorii pădurilor dau vina pe "campania populistă împotriva tăierilor ilegale" declanşată de Guvernul Ciolos, care a înăsprit sancţiunile pentru infracţiunile forestiere, dar nu a adus nicio îmbunătăţire în activitatea silvicultorilor sau măsuri de protecţie a populaţiei. Acesta e motivul criticat şi de Romsilva. In trecut, ocoalele silvice asigurau cea mai mare parte a necesarului de lemne de foc pentru populaţie, la preturi de doua-trei ori mai scazute decat in prezent.

Daca nu se intampla nimic, un subiect exploatat de PSD, pe baza lipsei de informatie a populatiei rurale, atunci, din punctul de vedere al acestui partid, totul se va duce pe cartea acuzarii lui Dacian Ciolos. In conditiile unei ierni friguroase autoritatile se aşteaptă la un val de defrişări ilegale si haotice, mai ales din partea romilor, dar si a celor care nu-şi vor putea cumpăra lemne de foc la preţuri "de lux", iar pentru ei, amenzile, oricât de mari, vor fi degeaba... In Romania se exploateaza anual aprox.17 mil mc lemn, din care aprox 5 mil mc sunt necesari incalzirii populatiei. Din 8,1 mil locuinte, 3,5 mil gospodarii se incalzesc cu lemne.

Cum spuneam, o reactie concreta a avut PNL, care a transmis si un comunicat de presa pe care-l redam: "Solicităm Ministerului Mediului să soluționeze cu celeritate 'criza lemnului de foc', care afectează 3,5 milioane de gospodării. Partidul Național Liberal solicită Ministerului Mediului să reglementeze în regim de urgență posibilitatea vânzării de lemne de foc populației, fără intermediari, astfel încât Romsilva să devină 'furnizor de ultimă instanță'.

Este necesar un act normativ prin care să fie sprijiniți și îndrumați, de către Direcțiile Silvice și Romsilva, micii proprietari de păduri care vor să pună pe piață lemne de foc, pentru a restabili echilibrul între cerere și ofertă și pentru a ajuta la reconfigurarea pieței lemnului de foc. În caz contrar, actuala situație riscă să afecteze peste 3,5 milioane de gospodării care folosesc acest tip de combustibil pentru încălzire în perioada rece.

În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pregătit pentru foc costă între 400-500 lei, în funcție de specie, preț pe care majoritatea cetățenilor, mulți în vârstă, mulți cu venituri modeste, nu și-l permit. Astfel, încălzirea cu lemne a ajuns mai scumpă decât încălzirea cu gaze sau încălzirea centralizată. Ceea ce a generat această situație este decizia guvernului condus de Victor Ponta, care a stabilit faptul că lemnul de foc poate fi achiziționat doar prin intermediari, iar persoanelor fizice li s-a luat dreptul de a cumpăra direct lemn de foc. (Florin Roman, președinte PNL Hunedoara)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE