Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












DAUNE MORALE pentru un turist ţepuit de UNITA TURISM

Postat la: 11.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În ianuarie 2014, Petru RĂU a depus la Judecătoria Iaşi o plângere împotriva UNITA TURISM HOLDING SA Timişoara şi a sucursalei acesteia din Iaşi, Agenţia "Unita Tour", susţinând că nu a beneficiat de serviciile plătite pentru o excursie în China. În articolele publicate de presa locală se menţiona faptul că reclamantul plus alţi 24 de turişti ar fi suferit de foame şi de sete în cele 10 zile petrecute în China.

Abia în noiembrie 2014, la al şaselea termen de judecată, instanţa a "admis în parte cererea de chemare în judecată", obligând pârâtele "în solidar, la plata sumei de 1.770 euro - servicii achitate şi neprestate, 513,99 euro - servicii achitate în plus de reclamant, în total 2.283,99 euro", scriu cei de la supervizor.ro

Pe lângă returnarea sumelor încasate necuvenit, UNITA TURISM HOLDING SA Timişoara şi Agenţia "Unita Tour" Iaşi au fost obligate şi "la plata sumei de 4.601,87 lei cu titlul de cheltuieli de judecată ocazionate de prezentul proces contravaloare taxă de timbru (608,62 lei taxa de timbru aferentă capetelor 1 şi 2 pretenţii, şi 435,75 lei capăt de cerere referitoare la daune morale), onorariu avocat (2.000 lei conform chitanţelor anexate), cheltuieli deplasare şi cazare martori (1.377,5 lei) şi cheltuieli traducere acte (180 lei)".

Dacă acordarea acestor compesaţii băneşti a fost considerată firească, "minunea" a fost reprezentată de decizia Judecătoriei Iaşi de a acorda reclamantului daune morale în cuantum de 1.500 euro. Chiar dacă nu au reacţional oficial, reprezentanţii UNITA TURISM au încercat (în special în mediul online) să minimalizeze importanţa evenimentului şi să acrediteze ideea că a fost o eroare ce va fi "reparată" la apel. Prin urmare, UNITA TURISM HOLDING SA a atacat sentinţa cu apel pe data de 14 ianuarie 2015. A doua zi - SURPRIZĂ! Şi Petru RĂU a depus apel.

De data aceasta ceva mai repede, cu doar două termene de judecată, instanţa a decis: "Respinge apelul formulat de SC UNITA TURISM HOLDING SA Timişoara şi SC UNITA TURISM HOLDING SA - Sucursala Iaşi impotriva Sentinţei civile 12822/2014 a Judecătoriei Iaşi. Admite apelul formulat de Rău Petru împotriva Sentinţei civile nr.12822/2014 a Judecătoriei Iaşi, sentinţă pe care o modifică în parte, în sensul că:

Admite în parte acţiunea formulată de Rău Petru în contradictoriu cu SC UNITA TURISM HOLDING SA Timişoara şi SC UNITA TURISM HOLDING SA - Sucursala Iaşi. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1.105 euro - sumă achitată suplimentar, reprezentând despăgubiri conform art 4.3 din contractul încheiat şi suma de 3.000 euro daune morale. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. Obligă intimata apelantă SC UNITA TURISM HOLDING SA Timişoara la plata către Rău Petru a sumei de 742 lei reprezentând taxă de timbru. DEFINITIVĂ".

Altfel spus, turistul ţepuit Petru RĂU a mai primit în plus (faţă de prima instanţă) 591,01 euro (sumă achitată suplimentar) şi 1.500 euro DAUNE MORALE. Suma de 742 lei nu poate fi luată în calcul ca fiind în plus deoarece acoperă taxa de timbru.

Sentinţa este DEFINITIVĂ şi poate reprezenta un exemplu demn de urmat de turiştii care până acum nu prea au conştientizat că drepturile lor trebuie respectate 100% şi au acceptat varianta "las' că nu e chiar aşa de rău". Suma de 3.000 euro poate părea mică, în condiţiile în care Petru RĂU a suferit 10 zile în China şi s-a plimbat prin instanţe un an şi jumătate, dar dacă nu recurgea la acest demers juridic ar fi rămas păgubit de 2.875 de euro (1.770 euro servicii achitate şi neprestate, plus 1.105 euro servicii achitate în plus).

În ceea ce priveşte UNITA TURISM HOLDING SA, această societatea se remarcă prin faptul că a înregistrat în ultimii ani pierderi impresionante. Doar în 2007, probabil "dintr-o regretabilă eroare", a raportat un profit net de 1,7 milioane lei. Dacă ar fi reale şi nu doar pe hârtie, astfel de rezultate financiare nu ar fi acceptate de niciun acţionar, fie el şi minoritar. Totuşi, ambii acţionari de la UNITA TURISM HOLDING SA le acceptă cu nonşalanţă: unul este neamţul JOSEF GOSCHY, care va împlini 84 de ani luna viitoare, cu 99,34% din capitalul social, celălalt este AVAS.

Conform site-ului propriu, UNITA TURISM HOLDING SA deţine 19 hoteluri în 11 oraşe ale ţării, cu o capacitate totală de 5.000 de locuri de cazare şi 6.000 de locuri în restaurante şi baruri. Mai toate aceste hoteluri au fost preluate în urma unor privatizări dubioase, nu au beneficiat de investiţii majore şi oferă servicii de proastă calitate. Apropo: dacă nu aţi fost cazat într-un hotel pe vremea lui "nea Nicu" (din cauza vârstei sau din alte motive) sau dacă doriţi să vă amintiţi cum era, apelaţi cu încredere la HOTEL MOLDOVA din Iaşi, deţinut de firma neamţului JOSEF GOSCHY.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE