Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Exclusiv: De ce nu a reacţionat TVR în prima zi a tragediei din Colectiv

Postat la: 09.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Şefa interimară a TVR - am numit-o pe Irina Radu, unsă în funcţie la finalul lunii septembrie, cu sprijinul direct al tridentului Victor Ponta-Gabriel Oprea-Liviu Dragnea - este cea care a decis ca postul public să trateze cu indiferenţă tragedia din clubul bucureştean Colectiv. Hotărârea a fost luată la sfatul lui Corneliu Calotă, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta.

Reamintim că Irina Radu e chemată, marţi, la Comisiile parlamentare de cultură, pentru a explica totala lipsă de reacţie a TVR în legătură cu dezastrul soldat, până la ora transmiterii acestei ştiri, cu nu mai puţin de 46 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Cronica unui act de crasă incompetenţă

Surse din conducerea postului public au dezvăluit, în exclusivitate pentru ZIUAnews, că, în momentul răbufnirii incendiului din Colectiv, Irina Radu a purtat discuţii telefonice cu doi dintre principalii săi colaboratori şi susţinători: Corneliu Calotă şi Cristian Zgabercea (fin al baronului PSD Nicuşor Constantinescu şi fost producător general al TVR, actualmente cercetat într-un dosar DNA).

Deşi tragedia era deja monitorizată pe larg - atât în presa din ţară cât şi în cea din străinătate! -, Calotă şi Zgabercea au sfătuit-o pe Irina Radu să aştepte până a doua zi dimineaţă (sâmbătă), când, dacă se impunea, putea decide o ediţie specială. Zis şi făcut - deşi era clar pentru oricine că ceea ce se petrecea în Colectiv nu era un simplu foc de paie!

Mazilirea unui jurnalist indezirabil

În dimineaţa de sâmbătă, când TVR a fost izbită pe merit de o adevărată avalanşă a oprobiului public, deontoloaga Irina Radu s-a grăbit să-şi acopere incompetenţa şi a aruncat responsabilitatea pe umerii şefei interimare a Ştirilor, Raluca Stroe Brumariu. Confruntată cu presiunile conducerii, jurnalista şi-a înaintat demisia de onoare, dar a explicat că postul public nu a transmis vineri de la Colectiv întrucât procedura de intrare în regim de breaking news nu fusese aprobată în Comitetul Director al instituţiei.

Radu nu a vrut breaking news la TVR!

Menţionăm că fostul preşedinte director general al TVR - scriitorul Stelian Tănase - a depus eforturi constante pentru implementarea acestei proceduri, dar principalii contestatari ai măsurii au fost chiar Irina Radu şi Cristian Zgabercea, cei doi „profesionişti" beneficiind în permanenţă de sprijinul Comitetul Director manevrat de reprezentanţii PSD şi UNPR.

În realitate, în loc să-şi dea demisia, Irina Radu - unica persoană din TVR care ar fi putut decide mediatizarea tragediei naţionale! - s-a folosit de situaţie pentru a o mazili pe Raluca Stroe Brumariu (jurnalistă numită în funcţie de Stelian Tănase şi, pe cale de consecinţă, considerată indezirabilă de PSD şi UNPR). De asemenea, Radu a găsit de cuviinţă să dea vina şi pe departamentul tehnic (unde totul era pregătit „la cheie"!), şefa postului public fiind cea care a ales să nu dea „verde" intrării în emisie.

Girarea dezastrului financiar

De altfel, nu puţini sunt jurnaliştii TVR care consideră că obiectivul Irinei Radu este acela de a transforma postul public într-un soi de Kanal D: o televiziune fără legături cu agenda reală a cetăţenilor, care să servească pe tavă divertisment de joasă calitate - producţii ce presupun alocarea de bugete considerabile (de zeci de mii de euro, ce pot fi uşor căpuşate!), găzduite de prietenele actualei şefe: aşa-zisele vedete Iuliana Tudor şi Iuliana Marciuc.

În condiţiile în care datoriile totale ale TVR însumau, la sfârşitul anului 2014, nu mai puţin de 700 milioane de lei (dintre care 440 milioane necesită vărsarea la bugetul de stat), Radu insistă să premediteze cu inconştienţă emisiuni de divertisment la care sunt chemaţi, săptămânal, zeci de aplaudaci remuneraţi. Precizăm că TVR ar trebui să plătească (chiar astăzi!), 4 milioane de lei către BRD, dar e foarte probabil ca postul public să nu dispună de banii necesari ratei.

Cenzură şi lobby politic

Potrivit surselor citate, din secunda în care şi-a început interimatul, Irina Radu s-a transformat într-o şefă absolută a TVR, intervenind brutal (de nenumărate ori) în politica editorială a departamentului de Ştiri, în favoarea lui Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea - cei care au promovat-o la cârma instituţiei! Tot ea l-a readus la TVR pe jurnalistul Liviu Mihaiu - susţinut puternic de PSD şi de Călin Popescu Tăriceanu - pe care l-a plantat moderator, deşi acesta nu a semnat niciun fel de contract, ceea ce contravine legilor.

Cine este Irina Radu

Radu este o eternă angajată a TVR - cu mici intermitenţe, şi-a luat simbria de la stat încă din anii '90. A fost angajată în cadrul postului public după doar doi anişori de presă locală, efectuaţi la Monitorul de Iaşi. Iniţial prezentatoare, a fost promovată la TVR Bucureşti - unde s-a cocoţat până în postul de director de programe, beneficiind de susţinerea fostului turnător securist Dan Voiculescu şi a PSD.

Alungată de la Kanal D

Obişnuită să sară din şefie în şefie, Irina Radu a făcut o scurtă escală la Kanal D, în 2006, ocupând un post nou înfiinţat: director de producţie. Acolo s-a evidenţiat doar prin producerea emisiunii marelui jurnalist naţional Luis Lazarus (una dintre „icoanele" OTV) şi, până la urmă, a fost alungată cu scandal, imputându-i-se derapaje profesionale care au făcut deliciul presei tabloide.

Responsabilă pentru dezastrul şi cenzura TVR

Radu s-a refugiat din nou în sânul TVR, pentru încă trei ani, ulterior ocupând (câteva luni) funcţia de manager general al Intact Production - firmă din trustul lui Dan Voiculescu. Deoarece piaţa privată nu i-a priit la fel ca boieria de la stat, specialista Irina Radu a revenit fuguţa la TVR, în 2012. A fost consilier de programe şi, în 2013, a devenit director de programe. Alături de Cristian Zgabercea, Corneliu Calotă şi Gabriel Gherghescu (veşnic producător al emisiunii „Viaţa Satului" şi frenetic susţinător al lui Ponta la prezidenţialele din 2014), Irina Radu e direct răspunzătoare atât pentru marasmul şi cenzura TVR, cât şi pentru prăbuşirea audienţelor.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE