Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Directorul general Metrorex și Virgil Măgureanu, presiuni și lobby la Ministerul Transporturilor pentru privilegiile sindicalistului Ion Rădoi

Postat la: 19.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul director al SRI, Virgil Magureanu, s-a intalnit din nou joia trecuta cu directorul general al Metrorex SA, Marin Aldea, omul de casa al liderului sindical Ion Radoi si al fostului director Gheorghe Udriste. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, scopul vizitei fostului director al SRI are legatura cu prelungirea celor doua contracte de asociere dintre SC Metrorex SA și firma detinuta de Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) al carui etern lider este fostul parlamentar PSD Ion Radoi.

Practic, Virgil Magureanu a facut lobby la directorul general Marin Aldea ca sa se prelungeasca contractul de asociere in participatiune pentru exploatarea spațiilor pentru publicitate, incheiat in 2007, dintre Metrorex si Sindomet Servcom dar și cu alte doua firme-Euromedia Group şi Spectacular OOH Printing. Trebuie precizat ca in 1994, printr-un aranjament politic s-a ajuns ca firma detinuta de sindicalistii lui Radoi sa detina monopolul inchirierii spatiilor comerciale din statiile de metrou. Astfel, circa 5.000 mp de spatii comerciale din statiile de metrou sunt inchiriate de firma sindicalistilor de la Metrorex catre diversi agentii economici cu sume destul de consistente. In plus, din 2007, pentru exploatarea spațiilor pentru publicitate, Metrorex s-a asociat în participațiune cu Sindomet Servcom dar și cu alte doua firme-Euromedia Group şi Spectacular OOH Printing.

In luna octombrie 2016, ministrul Transporturilor -Sorin Buse, le-a transmis prin imputernicire scrisa, celor doi reprezentanti ai Ministerului Transporturilor in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Metrorex SA sa nu prelungeasca contractul de asociere în participațiune nr. 94/2003 încheiat între SC Metrorex SA și firma detinuta de Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM). Atunci manevra de prelungire a contractului a esuat ca urmarea a interventiei ministrului Sorin Buse, insa trebuie subliniat ca cei din conducerea Metrorex, in frunte cu directorul general Marin Aldea si membrii Consiliului de Administratie-presedinte Florin Mihai Alexandrescu (romanul cu pasaport canadian, Ioan Serban, Gelu Dae, Macarie Alexandru Moldovan si Petre Bogdan Mihoc, depun eforturi disperate sa prelungeasca contractul sindicalistului Ion Radoi, desi Curte de Conturi a Romaniei a precizat ca asocierea este ilegala si cazul este cercetat de DNA.

Curtea de Conturi a României: „Asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului generează o relație improprie"

In anul 2013, în urma unui control efectuat de către Corpul de control al primului-ministru, au fost identificate deficiențe majore privind asocierea în participațiune dintre Metrorex și Sindomet(încheierea, conținutul și derularea contractelor de asociere în participațiune pentru derularea activităților comerciale), care au fost cuprinse în raportul de control nr.628/13.09.2013. Raportul, transmis și la Metrorex, cuprinde și o serie de deficiențe care, în opinia controlului, pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de Codul Penal pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fapt pentru care se propune sesizarea Direcției Naționale Anticorupție, se arată în raportul amintit. În prezent, la nivelul Metrorex, se cunoaște doar că DNA a deschis dosarul nr.393/P/2013 - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție - și a solicitat în luna octombrie 2013 date de stare civilă referitoare la o serie de persoane care au ocupat funcții de conducere în cadru Metrorex.

Concluzia generală este că asocierea în participațiune cu Sindomet, pentru activități comerciale, a continuat aproape 21 de ani (din anul 1994 când a fost încheiat primul contract), în condiții relativ puțin schimbate indiferent de contractele în vigoare și fără ca disfuncționalitățile de fond (de felul celor constatate și de Corpul de control al primului-ministru) să fie identificate de către structurile interne specializate - compartimentul comercial, controlul financiar preventiv, controlul financiar de gestiune, auditul intern, sistemul de management al calității ș.a. - și eliminate de către managementul Metrorex la sesizarea acestora. Totodata, echipa de audit a mai mentionat și faptul că asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului din entitatea respectivă generează, în principiu, o relație improprie între conducătorul entității și sindicat precum și o poziționare discutabilă a personalului, pe de o parte din punctul de vedere al sarcinilor și obligațiilor acestora, ca angajați, și pe de altă parte din punctul de vedere al intereselor lor ca membrii ai sindicatului, astfel:

- conducătorul entității, ca angajator și reprezentat al intereselor patronatului, se asociază cu sindicatul, prin firma acestuia, pentru obținerea de profit, în condițiile în care obiectivele principale și menirea sindicatului sunt să apere drepturile și să promoveze interesele profesionale, economice și sociale ale angajaților în relația cu angajatorul - interese de multe ori aflate în contradicție cu ale acestuia.
- personalul entității din compartimentele implicate în derularea contractelor are, din postura de salariați, sarcini de serviciu privind evaluarea oportunității încheierii și prelungirii contractelor, monitorizarea financiară și pe teren a derulării, verificarea corectitudinii veniturilor cuvenite, aplicarea penalităților și/sau daunelor ș.a., iar din postura de membrii de sindicat are interesul realizării și majorării veniturilor cuvenite firmei sindicatului de care beneficiază direct sau indirect.

Prin comparație, o relație de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma în care un salariat ar avea interese directe, mai ales salariații din compartimentele cu atribuții în monitorizarea asocierii și respectarea legalității, ar genera reale și întemeiate suspiciuni de conflict de interese, se spune în raportul de audit al Curţii de Conturi.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE