Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












EXECUTORII JUDECĂTOREȘTI, șacalii de pe lângă Justiția Română (XV)

Postat la: 12.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Executorul judecătoresc bucureșten, Iulian Coșoreanu, a fost reținut de procurori joia trecută, sub acuzația de abuz în serviciu și evaziune fiscală. Cu o zi înainte, acesta îndrăznise să pună sechestru pe bunurile mobile ale Ministerului Sănătății, în scopul executării silite a sumei de peste patru milioane de euro, despăgubiri cuvenite victimelor incendiului de la maternitatea Giulești.

Vineri, după 24 de ore de arest preventiv, justiția a hotărât că respectivul poate fi anchetat și trimis în judecată și în stare de arest la domiciliu. ZiuaNews continuă seria dezvăluirilor privind aceste hiene ce activează pe lângă Justiția română, chiar dacă în cazul de față ar exista unele semne de întrebare, privind graba procurorilor de a-l băga la „Beciul domnesc" pe Coșoreanu, fiindcă a îndrăznit să atenteze la bugetul statului. Cu toate că nu la fel au procedat oamenii legii și atunci când alți executori judecătorești au procedat aidoma, în cazul unor retrocedări de multe milioane, de cele mai multe ori dubioase.

Filmul evenimentelor

- Miercuri, 7 octombrie anul curent, Iulian Coșoreanu (foto jos) s-a prezentat la Ministerul Sănătății, pentru a pune sechestru asigurător pe bunurile mobile ale instituției, constând în autoturisme, computere și mobilier - așa cum legea îi permite -, în scopul executării silite, privind recuperarea despăgubirilor de peste patru milioane de euro stabilite de instanțele de judecată, în favoarea victimelor incendiului de la Maternitatea Giulești.
- Joi, 8 octombrie anul curent, procurorii de pe lângă Curtea de Apel București au pus în mișcare o acțiune penală împotriva acestuia, reținându-l pentru 24 de ore, într-un alt caz de abuz în serviciu și evaziune fiscală, fără legătură cu Ministerul Sănătății. Acesta ar fi executat silit un debitor cu suma de 551.041 lei, banii fiind virați nu în contul creditorului de drept, care se afla în insolvență, ci a unei societăți interpuse.
- Vineri, instanța de judecată a apreciat că executorul judecătoresc poate fi anchetat și judecat în stare de arest la domiciliul, respingând definitiv cererea procurorilor de reținere în stare de arest preventiv a acestuia pentru 30 de zile.

Legea le permite executorilor să comită abuzuri

În cazul despăgubirilor stabilite de instață, datorate de Ministerul Sănătății victimilor incendiului de la Maternitatea Giulești, lucrurile sunt extrem de clare. Cele patru milioane de euro trebuie plătite, însă ministerul nu poate efectua o asemenea plată, care nu este încă bugetată, acest lucru putând fi posibil abia anul viitor. Și cum celor prejudiciați puțin le pasă de acest aspect, pe bună dreptate (fiindcă Guvernul are la îndemână și fonduri de rezervă), au apelat la executorul judecătoresc Coșoreanu.

Ceea ce denotă că procurorii ar fi putut să-l acuze peste noapte pe acesta și să-l rețină pentru 24 de ore, ca represiune pentru îndrăzneala sa. Dacă a fost pus în practică ori nu un asemenea scenariu, ne depășește, instituțiile abilitate ale statului fiind cele chemate să-și dea cu părerea. Dacă și-o vor da; cel mai probabil - nu. Cert lucru, întreaga poveste duhnește pestilențial, fiind cusută cu ață albă. Dar asta nu însemană că i-am lua apărarea șacalului de pe lângă Justiția română, care cu siguranță a distrus viețiile ale unor amărâți, luând pielea de pe ei și aruncându-i în stradă, așa cum procedează majoritatea executorilor judecătorești, la umbra legii, înregistrând anual profituri de neimaginat pentru omul de rând.

Puterea îi protejează tacit pe șacali

Ministerul Justiției a efectuat în ultimii ani două inspecții extinse la birourile executorilor judecătorești din Capitală și teritoriu, ajungând la concluzia că peste două treimi dintre aceste hiene comit abuzuri inimaginabile, încălcări ale legii, evaziuni fiscale și alte nerespectări ale legii. Cu toate acestea, doar în două, trei cazuri au fost luate măsuri de sancționare a ticăloșilor, din câte știm unul singur aflându-se după gratii.

Nu mai târziu de anul acesta, însăși executorul judecătoresc Dorina Gonț (foto sus), șefa Camerei executorilor judecătorești București, a fost reținută de procurori. Numai că, după mai multe zile de arest, și în urma unui denunț cu cântec, a fost eliberată tot în arest la domiciliu. Culmea e că, din luna aprilie, n-a mai respirat nimic în presă pe acest subiect, ceea ce este extrem de suspect. Totuși, suntem în măsură să precizăm că măsura arestului la domiciliu, dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost înlocuită cu controlul judiciar, în prima decadă a lunii iunie.

Note de subsol

Spuma executorilor judecătorești, cu predilecție din Capitală, înregistrează anual venituri declarate la fisc de peste un milion de euro. Bani proveniți din executări silite (citește: din nenorocirea oamenilor), în care aceste hiene își stabilesc după bunul plac onorariile, majorând la maximum datoriile nefericiților debitori, care sunt deposedați de bunurile imobile și aruncați în stradă. Pe aceste venituri ticăloase, statul impune impozitele și taxele aferente, dar nu se oprește aici.

Prin legile în vigoare, debitorii sunt obligați să plătească și TVA pe afacerea executorului judecătoresc, în chip cu totul absurd, pentru că nu aceștia desfășoară vreo activitate de orice gen, ci șacalii de pe lângă Justiția română. De ce se complace statul în această situație, perpetuând o atare scandaloasă atitudine? Pe de-o parte, pentru că puțin îi pasă de soarta debitorului - de cele mai multe ori de bună credință -, iar pe de alta, pentru că din această porcărie încasează bani cu nemiluita la bugetul statului, batjocorindu-l pe amărâtul care nu-și mai poate plăti datoriile.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE