Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Fagotul, sursa celui mai cunoscut mit urban?

Postat la: 01.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Perioada de sclavie militarizată petrecută petrecută între 1986-1988 de autorul acestui articol la Someșeni - Cluj, a avut și o serie de avantaje. Militarii UM 01278 Regiment de Infanterie Motorizată au participat în 1987 la una dintre cele mai mari aplicații cu arme întrunite din poligonul Cincu (Brașov).

Acolo, în poligonul de artilerie, am aflat pentru prima dată despre sprijinul acordat de statul român celebrului terorist Carlos Șacalul. Chiar din gura ofițerilor de armată care răbdau cu eroism, alături de noi ploaia măruntă, aruncată de norii negri. Acolo, la Cincu, în colbul răscolit de obuze și gloanțe, șefii noștri nemijlociți îl asistaseră pe Șacalul pentru testarea armamentul furnizat de Securitate, înainte ca acesta să comită o parte din atentatele sale sângeroase.

Tot acolo, La Cincu, s-a stins definitiv (în ceea ce mă privește) mitul urban al laserului militar românesc, folosit de militarii români pentru a opri tancurile sovietice în 1968, când Kremlinul hotărâse să invadeze Cehoslovacia. Pe scurt, legenda spune că în acelaşi timp cu invazia, Armata Roșie ar fi încercat forţarea Prutului cu niscai blindate. De unde știm că intenția sovieticilor de a ne vizita cu nște tancuri după declarațiile lui Nicolae Ceaușescu din vara lui '68 ? Din interviul acordat de Victor Atanasie Stănculescu, ridicat la gradul de general maior în timpul evenimentului din Cehoslovacia, care povestea (din penitenciarul Rahova) cum lucra la planurile de intervenție militară din interiorul Ministerului Apărării Naționale, unde a stat închis mai bine de o lună.

Tentativa de intimidare ar fi luat sfârşit după ce mai multe blindate sovietice ar fi fost distruse de o armă LASER foarte puternică - o tehnologie secretă românească. Unii spun că inventatorul armei era Henry Coandă, alții vorbesc despre tatăl sonicităţii, George (Gogu) Constantinescu. Legenda născută în plin efort al propagandei ceaușiste de a recupera personalităţile și valorile culturale şi ştiinţifice autohtone după o lungă perioadă de îndoctrinare sovietică, a intrat cu ușurință în folclorul urban, fiind dezbătută în vremurile noastre în cercuri foarte înalte, la nivel de procurori șefi.

Ei bine, dacă nu strângeam sute de metri de fire de ghidaj al rachetei cumulative antitanc Fagot (9M111M), utilizată în aplicații, în poligonul de la Cincu, poate că nu aș fi înțeles niciodată pe ce anume se bazează legenda laserului românesc. Fagotul, o rachetă simplă de producție sovietică (tehnologie de prin anii '50-‘60), putea străpunge cu încărcătura sa cumulativă (un jet puternic de cupru încins la câteva mii de grade și peste 2000 de atmosfere presiune), blindaje în grosime de 50 de centimetri de oțel, topind și incinerând instantaneu totul în interiorul unui tanc. Practic, tancul face implozie, râmânând la suprafața intact, dacă nu cumva îi explodează muniția sau rezervoarele cu combustibil. Orificiul de intrare al jetului încins în metal este rotund și relativ mic în diametru, semănând practic cu cel provocat de o rază laser de mare putere.

Racheta (codificată în sistem NATO ca AT4 Spigot A ) este ghidată prin fir (vezi foto) și infraroșu, avea o autonomie de 2000 de metri, după care, dacă nu-și atingea ținta se autodistrugea. Astăzi, Fagotul este doar o amintire pentru Direcția de Înzestrare a Armatei, iar aplicațiile militare de anvergură lipsesc cu desăvârșire. Mâna armată reorganizată, mai bine zis decimată, desăvârșindu-și pregătirea în viitorul Centru de Luptă al Forțelor Terestre de la Cincu, proiect sponsorizat cu un milion de dolari de Biroul pentru Cooperare în Domeniul Apărării din cadrul Ambasadei SUA.

Lordul Războiului vindea Fagot

Documentele înaintate de autoritățile SUA în vederea extrădării din Tailanda a celebrului contrabandist Viktor Bout, dovedesc faptul că cel care a fost denumit de americani Lordul Războiului comercializa ilegal și rachete antitanc Fagot. Vă reamintim că statul român, prin intermediul instituțiilor sale de forță au avut o importantă contribuție în arestarea traficantului de arme. De unde aducea Bout rachete Fagot rămâne un mister. Același mister persistă și în cazul rachetelor antitanc sovietice rămase în depozitele MApN?

În imaginile publicate de agenția rusă Sputnik News puteți vedea ce poate face o astfel de armă folosită de rebelii yemeniți Houti împotriva unui tanc Abrams M1 din dotarea armatei saudite. Racheta antitanc Fagot (tehnologie sovietică a perioadei '60-'70) a lovit în plin turela blindatului, mândria armatei americane, distrugându-l.

Secretele Revoluției române, la americani

De abia când am ajuns jurnalist, am aflat că România deținea și echipament militar de înaltă tehnologie și performanță, folosit tot cu voie de la marele frate de peste Prut. Este vorba despre dispozitivul de bruiaj tip SPS - 141 MW, și de drona TU 143 Reis (care era modificată în centrele de cercetare militare pentru a putea fi folosită la nevoie ca rachetă de croazieră) folosite de Forțele Aeriene Române în aplicația Tratatului de la Varșovia Granitul 1984 și cîțiva ani mai târziu în plină revoluție.

Absolvenții cursului de cercetare şi luptă radio-electronică de la Craiova, autorizați să opereze containerul SPS - 141 MW, acroșat sub aripa aeronavei MIG 21, își aduc aminte că, în decembrie 1989, un astfel de dispozitiv ajuns deasupra aeroportului Burgas a băgat în ceață apărarea antieriană bulgară, aruncându-le pe radare zeci de ținte false cu direcții diferite.

La vremea aceea, bulgarii neștiind ce i-a lovit, ar fi ridicat de la sol toată flota aeriană. Piloții români au observat în incinta aeroportului avioane americane de tip AWACS, folosite pentru bruiaj și detecție electronică. Practic, după cum relatează specialiștii, americanii au interceptat și înregistrat toate comunicațiile de pe teritoriul României în decembrie 1989.

Eduard Ovidiu Ohanesian

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE