Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Francezii Roche și Lalague anchetați pentru corupție în Dosarul APANOVA

Postat la: 29.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Foștii directori generali ai Apa Nova București, Daniel Paul Bruno Roche și Laurent Lalague sunt anchetați și ei pentru fapte de corupție alături de fostul trezorier PNL Vlad Moisescu și fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu.

Procurorii anticorupție au extins urmărirea penală și împotriva francezilor care au condus Apa Nova în ultimii șapte ani. Daniel Paul Bruno Roche și Laurent Lalague (care are și cetățenia română) sunt acuzați de cumpărare de influență. Procurorii nu au reușit, deocamdată, să le aducă la cunoștință acuzațiile pentru că aceștia nu se află în România. Cei doi sunt suspectați că ar fi autorizat plata comisioanelor către firmele controlate de Costin Berevoianu, Vlad Moisescu și ale lui Ovidiu Semenescu, reprezentantul neoficial al companiei franceze Veolia. Plățile ar fi fost realizate din conturi Apa Nova aflate la dispoziția lor.

Bruno Roche a fost director general al Apa Nova București în perioada 2008-2013 și a fost urmat de Lalague până în iunie 2015. În ultimele trei luni, director general este Lavinia Săniuța, soția fostului ministru de interne Marian Săniuță. Și Marian Savin, directorul de achiziții al Apa Nova București se află în vizorul procurorilor. El a fost chemat astăzi la sediul DNA Ploiești în același dosar. Acesta a părăsit sediul parchetului după două ore. A urmat apoi la audieri Irina Munteanu, ddirectorul financiar al Apa Nova București.

Conform procurorilor, în perioada 2008-2015, Ovidiu Semenescu (reprezentantul neoficial al grupului de firme Veolia), Vlad Moisescu (fost trezorier PNL, cu influență mare asupra primarului Andrei Chiliman) și Costin Berevoianu (consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu) și-ar fi folosit influența la Primăria Generală, Consiliul General ale Bucureștiului, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București în beneficiul grupului de firme Veolia, acționarul majoritar al Apa Nova. În schimb, ei primeau diverse sume de bani.

Procurorii spun că Ovidiu Semenescu avea o relație specială cu Vlad Moisescu și a beneficiat de sprijin pentru firmele sale pentru a primi contracte pe raza Sectorului 1 (contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile). "Urmare a acestei înțelegeri, Moisescu Vlad a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc", detaliază procurorii.

În perioada ianuarie - aprilie 2011, Vlad Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, "a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012".

Costin Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, ar fi susținut din această poziție interesele grupului de firme Veolia. În calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă și canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA. "În schimbul influenței exercitate, Moisescu și Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", susțin procurorii.

În 2011, Apa Nova a plătit 666.000 de lei către firma Cronos Capital SRL (fostă Carpatera Capital Parteners SRL București). Această societate este controlată de Peter Brown, persoană apropiată lui Berevoianu Costin, susțin anchetatorii. În semestrul al doilea din 2011, firma Cronos Capital SRL a plătit 454.804 lei fără TVA, către firma RCB Universal SRL București, la care asociat cu 90 la sută este Costin Berevoianu. Totodată, compania Apa Nova SA București a avut încheiat un contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic Stomproced SRL, aparţinând soţiei lui Costin Berevoianu. În baza acestui contract compania Apa Nova SA a decontat sumele reprezentând contravaloare servicii stomatologice acordate angajaţilor, aprobate în prealabil de Nicolae Turcuman - liderul sindicatului angajaţilor Apa Nova, în anul 2014, suma de 1.236.990 lei).

Procurorii au descoperit în cazul lui Vlad Moisescu că unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractelor de consultanță, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document. Astfel, în cursul anului 2011 au fost încheiate trei contracte de consultanţă între Team International Consult SRL şi firme din grupul Veolia, respectiv SC Apa Nova Bucureşti SA (în 03.03.2011) şi SC Veolia Apă Servicii SRL (în 01.06.2011 şi 01.11.2011), fără asigurarea publicităţii procedurii de achiziţie în SEAP, plăţile fiind realizate către firma controlată de Moisescu imediat după semnarea contractului.

Plăţile ar fi fost autorizate, spun procurorii, de Daniel Paul Bruno Roche (în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.

"Vlad Moisescu a încasat, prin intermediul firmei Team International Consult SRL, de la firma Veolia Apa Servicii SRL, suma totală de 1.115.408 lei, în perioada anului 2012 şi a facturat către firma Corporate Forensics Expert Consultancy SRL, aparţinând lui Semenescu Ovidiu, suma de 523.882 lei, fără TVA, în perioada 2013-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani", explică procurorii.

Și Ovidiu Semenescu era recompensat pentru relația specială pe care o avea cu Vlad Moisescu și Costin Berevoianu. Procurorii spun că Semenescu a încasat diferite sume de bani de la grupul de firme pe care îl reprezenta prin încheierea unor contracte de consultanță, prin încheierea unor contracte de promovare a imaginii în domeniul sportului sau încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de el special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE