Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












IRA a încercat să-l răpească pe viitorul rege al Angliei



Postat la: 18.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Voluntari ai IRA (Armata Republicană Irlandeză) au clocit un plan îndrăzneț să-l răpească pe Edward, Prinț de Wales, în timp ce era în vacanță pe o insulă de pe coasta de sud a Angliei.
Potrivit dosarelor declasificate recent de către Armata Regală a UK, operațiunea clandestină a fost comandată de șefii IRA în scopul de a-i salva pe doi dintre colegii lor republicani care fuseseră condamnați la moarte.

Cei doi bărbați, Reginald Dunne și Joseph O'Sullivan - ambii foști veterani în armata britanică și care au trecut de partea IRA - erau programați pentru execuție în prima zi a lunii august 1922, după ce în prealabil fuseseră condamnați pentru uciderea marelui general britanic, Sir Henry Wilson, în iunie același an.
 Noile dosare declasificate arată că republicanul John Joseph Carr - el însuși veteran britanic și care a moștenit simpatiile naționaliste de la tatăl său irlandez - a jucat un rol cheie în încercarea de răpirii Prințului Edward. Carr era în acea vreme închis ca activist anti-tratat (n.n. tratatul de pace din 1917 dintre UK și Irlanda) în Athlone, Co. Westmeath, Irlanda. În schimbul libertății sale, i s-a oferit posibilitatea de a se întoarce la Londra unde trebuia să răpească un membru al unității britanice de luptă.

IRA a considerat că această acțiune poate fi folosită pentru a forța guvernul britanic să cruțe viața celor doi republicani condamnați.
Astfel, Carr trebuia să-l răpească pe viitorul rege Edward al VIII în timp ce el participa la celebra cursă nautică Cowes Regata pe Isle of Wight. Documentele arată că John Carr a călătorit la Londra, iar mai apoi, împreună cu un alt voluntar IRA au mers spre Cowes unde Prințul de Wales își petrecea vacanța împreună cu familia Baring, un grup de bancheri anglo-germani mega-bogați. Dar încercarea celor doi a fost dejucată rapid, de către poliția britanică. "Din păcate, luat la întrebări fiind, colegul meu Kelleher a fost deconspirat de către polițiștii din cauza accentului său irlandez, astfel încât am considerat încercarea noastră, compromisă", explică John Carr în declarațiile sale.

Din documente reiese că planul celor doi cuprindea și includerea în complot a unui membru cheie al unității britanice, contele de Arran un aristocrat anglo-irlandez. Planul era de a organiza o plimbare a aristocratului cu un iaht pe râul Tamisa din Londra, cu Carr sub acoperirea de temnicer.De asemenea și acest plan a căzut din cauza unor circumstanțe neprevăzute, încercarea fiind abandonată cu un sfert de oră înainte de finalizarea acesteia.
Tot din rapoartele militare reiese că Wilson, șeful britanic Statului Major Imperial, a fost împușcat mortal în fața casei sale din Londra, imediat după semnarea Tratatului anglo-irlandez, suspectați fiind activiștii anti-tratate. Wilson era un oponent feroce al tratatului și a fost consilier militar al tânărului guvern al Irlandei de Nord. Asasinarea lui a provocat o astfel indignare in cercurile guvernamentale britanice încât, însuși premierul Winston Churchill a amenințat cu trimiterea armatei britanice înapoi în Irlanda pentru a face față activiștilor anti-tratate.

Între timp Carr a emigrat împreună cu fratele său Denis în Statele Unite. El a primit și o pensie de la IRA pentru cinci ani și jumătate de serviciu.
Atât Dunne cât și O'Sullivan au fost executați la 10 august 1922. La procesul său Dunne a spus în fața juriului: "Puteți să dați orice fel de verdict, puteți să ne gasiti vinovați, noi oricum vom merge spre eșafod, justificați de verdictul conștiinței noastre".

Marian Gârleanu - Dublin

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE