Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Culise: Irina Radu dă startul repolitizării TVR

Postat la: 24.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noua şefă interimară a TVR - am numit-o pe Irina Radu, care a fost unsă, ieri, la cârma instituţiei, cu aplombul dezlănţuit al PSD şi UNPR - reprezintă doar o simplă faţetă publică a grupării jurnaliştilor teverişti care fac jocurile lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

Printre numeroase „cozi de topor" pesediste, din anturajul profesional al Irinei Radu fac parte Corneliu Calotă, Cristian Zgabercea, Gabriel Gherghescu şi Claudiu Lucaci - cu toţii aflaţi, dintotdeauna, în graţiile diverselor conduceri pesediste, de la Ion Iliescu şi Adrian Năstase până în prezent.

Jurnaliştii PSD

Potrivit surselor ZIUAnews, pe o perioadă de aproximativ doi ani, această grupare a exercitat presiuni constante asupra fostului director al TVR - scriitorul şi istoricul Stelian Tănase -, atât pentru a-l favoriza mediatic pe candidatul Victor Ponta la preşedinţie, cât şi pentru a-l săpa pe Tănase şi a-l înlocui cu un om de casă al PSD.

Presiuni prin purtătorul de cuvânt al Guvernului

Corneliu Calotă - despre care presa centrală a dezvăluit că e un apropiat al serviciilor secrete (încă din perioada dictaturii comuniste) - este purtătorul de cuvânt al guvernului Ponta. Înainte de a primi un job la Palatul Victoria, Calotă a activat aproape întreaga sa viaţă la TVR - întotdeauna postat în funcţii pompoase (fiind racordat la deciziile editoriale şi financiare ale instituţiei).

Din postura de purtător de cuvânt al Cabinetului Ponta, Corneliu Calotă a exercitat numeroase presiuni asupra lui Stelian Tănase în încercarea de a scoate din grilă emisiunea „Vorbeşte Liber" - pe motiv că moderatorul, jurnalistul Sorin Avram, nu este pe placul premierului! Subliniem că, în timpul campaniei electorale, doleanţa lui Victor Ponta era schimbarea lui Sorin Avram - ziarist cu o îndelungată experienţă, fost angajat al BBC - cu un moderator de casă al PSD. La un moment dat, Calotă a fost în cărţi pentru şefia postului public.

Finul Zgabercea şi gaura de 8 milioane de euro

La rândul său, Cristian Zgabercea - producătorul general al TVR, actualmente suspendat (deoarece e cercetat de DNA pentru „înstrăinarea" unor sume considerabile din bugetele postului public) - este finul baronului pesedist Nicuşor Constantinescu, un muşteriu permanent al procurorilor anticorupţie. Precizăm că Zgabercea e trimis în judecată de DNA într-un dosar cu un prejudiciu de 8 milioane de euro, fiind acuzat (printre multe altele) de constituirea unui grup infracţional în sânul TVR.

Potrivit surselor ZIUAnews, Zgabercea - susţinut cu fervoare de Liviu Dragnea - s-a raliat de la bun început numeroaselor încercări pesediste menite să-l demită pe Stelian Tănase. Împreună cu Irina Radu şi Corneliu Calotă, finul lui Nicuşor Constantinescu s-a opus invitării lui Traian Băsescu şi Klaus Iohannis în cadrul emisiunii Vorbeşte Liber.

O carieră de succes

De altfel, Zgabercea a păstorit o droaie de şedinţe anti-Tănase, chiar în biroul său din vârful turnului TVR, cu scopul de a inflama atât Consiliul de Administraţie - for manevrat, permanent, de o majoritate PSD-UNPR -, cât şi sindicatele postului public (conduse de lideri cu salarii şi privilegii siderante). Facem menţiunea că nu ne este deloc clar ce studii are Cristian Zgabercea, acesta fiind în anii '90 un simplu cameraman al TVR.

Odată cu ascensiunea baronului Nicuşor Constantinescu, Zgabercea a fost paraşutat în structura de conducere a postului public, pe post de mare specialist în programe pe sticlă (direct de la Consiliul Judeţean Constanţa, unde ar fi condus o neverosimilă „direcţie culturală" despre care nu există indicii că ar fi funcţionat vreodată).

Campanie pontistă la „Viaţa Satului"

Menţionăm că Gabriel Gherghescu - oarecum veşnicul producător al emisiunii „Viaţa Satului" şi fost director al TVR 1 - a fost acuzat de Stelian Tănase că i-a făcut reclamă electorală lui Victor Ponta invitându-l să-şi dea cu părerea despre agricultura neamului, chiar în campania pentru prezidenţiale, dar uitând să-i facă aceeaşi invitaţie şi lui Klaus Iohannis.

Gherghescu s-a opus vehement tuturor grilelor şi proiectelor susţinute de Stelian Tănase, singura sa preocupare fiind aceea de a-şi propulsa apropiaţii în roluri de moderatori deontologi.

Claudiu Lucaci - biografia unei cârtiţe a PSD

Mai tânărul Claudiu Lucaci e fostul purtător de cuvânt al premierului Adrian Năstase. Pentru acest merit, a fost recompensat, în 2003, cu funcţia de consul al României la Los Angeles. În 2013, a fost numit consul general al României la New York, dar a renunţat la funcţie pentru a prelua şefia ştirilor TVR. La vremea respectivă, jurnalista Monica Ghiurco a contestat concursul în urma căruia fostul consul a fost numit la cârma departamentului de ştiri, acuzând lipsa condiţiilor egale pentru candidaţi şi susţinerea politică a lui Lucaci.

Ponta şi Roşia Montana

Precizăm că, în toamna lui 2013, în timpul protestelor stârnite de scandalul Roşia Montana, Lucaci l-a adus pe Victor Ponta la TVR, cu scopul de a susţine în direct controversatul proiect. Fostul consul i-a ridicat de n ori mingea la fileu lui Ponta, salvându-l de tirul jurnalistului Moise Guran, şi el participant la acea ediţie.

Totodată, Lucaci a decis să nu dea atenţie mediatică scandalului votului din diasporă în ziua alegerilor prezidenţiale difuzând doar ştiri pontiste, fapt criticat vehement de Stelian Tănase. Presa centrală a dezvăluit că, mare iubitor de frumos şi turism internaţional, Lucaci obişnuia să-şi ducă amanta în deplasări pe banii TVR, Viena fiind o ţintă predilectă.

Hărţuitorul hărţuit

De asemenea, de-a lungul anilor, jurnaliste TVR l-au acuzat de hărţuire sexuală, plângeri în acest sens fiind trimise conducerii instituţiei încă din mandatul lui Claudiu Săftoiu. Bomboana de pe tort a fost servită în urmă cu câteva luni, când Lucaci s-a plâns, la rândul său, că ar fi hărţuit sexual de Adrian Bucur (jurnalist şi membru al CA din partea conservatorilor).

Menţionăm că Stelian Tănase l-a demis pe Lucaci - care şi-a majorat de unul singur salariul, acordându-şi, lunar, o puzderie de ore suplimentare - de la şefia ştirilor, şi l-a detaşat la TVR Chişinău, acuzând partizanatul social-democrat al acestuia. În prezent, după demiterea scriitorului, Lucaci speră că PSD îl va rechema din nou la Bucureşti, pentru a ocupa o nouă poziţie privilegiată la vârful televiziunii publice. Printre argumentele îndepărtării lui Lucaci, Tănase a dezvăluit că acesta a plagiat un raport de activitate solicitat de conducerea TVR.

„Soluţia" Irina Radu

Noua şefă interimară a instituţiei - Irina Radu - este o veche angajată a TVR (cu mici intermitenţe, şi-a luat simbria de la stat încă din anii '90). A fost adusă în postul public după doar doi ani de presă locală efectuaţi la Monitorul de Iaşi. A fost prezentatoare la TVR Iaşi, apoi a fost adusă la TVR Bucureşti unde a ajuns până în postul de director, beneficiind de susţinerea fostului turnător securist Dan Voiculescu şi a PSD.

Irina Radu a fost obişnuită să sară din şefie în şefie: în 2006 a făcut o escală la Kanal D ocupând postul nou înfiinţat de director de producţie. După trei ani, o reîntâlnim pe Irina Radu, de data asta pe post de manager general al Intact Production - firmă din trustul lui Dan Voiculescu. Deoarece piaţa privată nu i-a priit la fel ca boieria de la stat, a revenit fuguţa la TVR, în 2012; a fost consilier de programe şi, în 2013, a devenit director de programe.

Alături de Zgabercea, Calotă şi Gherghescu, Irina Radu - veşnica angajată a postului public - e răspunzătoare pentru marasmul TVR şi prăbuşirea audienţelor. Facem precizarea că, în ultimii doi ani, Irina Radu s-a contrat deseori cu Stelian Tănase şi nu s-a sfiit să participe la întrunirile PSD în care s-a organizar - sub atenta supervizare a premierului Ponta şi a lui Liviu Dragnea - demiterea scriitorului.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE