Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Majorarea RCA. Ticăloșia ASF patronată de Mişu Negriţoiu (I)

Postat la: 21.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Principalul vinovat în scandalul poliţelor obligatorii RCA, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, reprezintă interesele celor nouă societăţi de asigurare autorizate, în detrimentul utilizatorilor de vehicule din întreaga Românie. Omul lui Victor Ponta, numit în această funcţie fără a avea vreo expertiză în domeniu, închide ochii la majorările şi cu 300% ale acestor poliţe, pentru a-și umple buzunarele.

În acelaşi timp, în loc să intervină, Consiliul Concurenţei se face că plouă, după ce firmele de asigurare s-au înţeles între ele pentru a majora polițele respective. La ora actuală, Negriţoiu încasează pe statul de plată echivalentul a 11.500 de euro pe lună, mai mult decât preşedintele ţării şi ai celor două camere ale Parlamentului la un loc.

În realitate, însă, veniturile lui depăşesc 25.000 de euro pe lună, dacă luăm în calcul şi restul beneficiilor, cum sunt: limuzină cu şofer moca, telefoane la fel, deplasări gratis, diurne grase, mese, chiolhanuri şi protocoale. De asemenea, de când conduce ASF, Negrițoiu a mărit salariile personalului din subordine, astfel încât cea mai mică leafă lunară depăşeşte 2.000 de euro, promiţând noi majorări substanţiale în perioada imediat următoare.

Maximizarea lefurilor nesimțite din ASF

Manifestaţia şoferilor de joi, 17 decembrie anul curent a scos la iveală mizeria din sistemul ticăloșit al asigurărilor RCA, căreia președintele Mișu Negrițoiu i-a conferit o nouă dimensiune. De când a fost instalat în această funcție, cum spuneam, fără a avea vreun minimum de expertiză în domeniul, a operat o restructurare la sânge a personalului, pe care l-a redus drastic. Mai exact, circa 150 de angajați au fost puși pe liber, astăzi existând declarații de avere pe site-ul instituției doar din partea a aproximativ 230 de persoane, cu toate că ASF ar avea circa 450 de salariați.

Ceea ce este foarte bine, ar putea crede cititorul, fără a se întreba de ce s-a mers pe varianta concedierilor. În realitate, reducerile de personal au vizat în primul rând maximizarea lefurilor nesimțite ale celor rămași, astfel încât Negrițoiu să încaseze lunar trei salarii de-ale președintelui Klaus Iohanis, iar cel mai umil angajat mai mult decât un parlamentar român sau un ministru. În același timp, noul președinte și-a adus în instituție proprii oameni, unii pe care-i simpatizează, alții impuși de susținătorii săi politici din PSD, via Ponta-Dragnea.

Autoritate finanțată de cei ce trebuie supravegheați

Ca lucrurile să fie și mai clare trebuie spus că ASF se autofinanțează din venituri proprii extrabugetare, adică din bani proveniți de la asigurători. Ceea ce este o inepție, o enormitate, ba chiar o anomalie contra firii. Cum să se autofinanțeze o instituție tolerată de stat din propriile activități, că doar nu este societate comercială sau financiară? Cum să primească bani de la companiile de asigurare și să reprezinte interesele asiguraților? De la sine înțeles că această autoritate pe asigurători îi va reprezenta, iar nu pe asigurați, care pot fi călcați în picioare și umiliți după bunul plac al conducerii ASF. Și în acest sens vom furniza următorul exemplu:

În primul trimestru al acestui an, autoritatea a declarat un excedent de 10,18 milioane de lei, realizând (inclusiv prin reduceri de personal) venituri cu 10% mai mari decât cele bugetate, cheltuielile de personal reprezentând 70%. De unde și salariile nesimțite încasate de Mișu Negrițoiu, la brațetă cu restul Consiliului de administrație, șefii, șefuleții și restul trepădușilor din ASF.

Cum este furat cetățeanul în stil mafiot

Ca să fim și mai pragmatici, o luăm punctual. Statul permite crearea unei autorități care să supravegheze eficient activitatea din domeniul asigurărilor, astfel încât să nu existe abuzuri la adresa cetățeanului. În mod normal, Guvernul ar trebui să finanțeze ASF de la buget, ca să nu existe niciun fel de suspiciuni privind eventuale intereferențe sau incopatibilități între interesele acestei instituții care reprezintă cetățenii și legalitatea, vizavi de cele ale asigurătorilor.

Cu toate acestea, în mod paradoxal, ASF nu este finanțată și nici nu primește subvenții de la stat pentru propria activitate, ci de la asigurători. Adică, funcționează ca o asociație profesională care reprezintă interesele membrilor săi, ce cotizează pentru buna și eficienta funcționare a acesteia. Ceea ce este de-a dreptul scandalos, fiindcă - în cel mai incompatibil mod cu putință - banii asiguraților sunt înhățați de asigurători și o parte din aceștia ajung în bugetul ASF, de unde sunt plătite la greu salariile șmecherilor din sistemul astfel instituit.

Hoție instituționalizată

Pentru ce au ieșit șoferii în stradă este cât se poate de clar la ora actuală. Se pune la cale majorarea polițele obligatorii RCA și cu până la 300%. Pe de altă parte, asigurătorii se plâng de faptul că daunele pe care trebuie să le suporte îi compleșesc, de vreme ce polițele sunt atât de ieftine, în condițiile-n care multe daune se înregistrează în afara granițelor țării, unde reparațiile pe care trebuie să le suporte sunt mult mai ridicate. Dar nu spun nimic despre faptul că ASF i-a obligat să depună garanții majorate, comportându-se precum Banca Națională a României în relația cu băncile comerciale ce operează în țara noastră.

De ce tac companiile de asigurare și se complac în această ipostază? Pe de-o parte, pentru că li se permite să-i jecmănească la sânge pe asigurați, iar pe de alta, ca să nu-l deranjeze cumva pe stăpânul Negrițoiu. Mai mult, Consiliului Concurenței i se pare absolut normală atare situație, președintele Bogdan Marius Chirițoiu închizând și el ochii față de această hoție instituționalizată. De care hoție revoltătoare beneficiază inclusiv bugetul de stat, fiindcă ASF varsă 80% din așa-zisul profit, bani ce provin tot din buzunarul posesorilor și utilizatorilor de autovehicule din România.

ASF supraveghează jecmănirea asiguraților

La ora actuală, ASF condusă de Mișu Negrițoiu pe principii bancare, s-a transformat într-un fel de firmă autonomă de recuperare, care n-are nicio legătură cu piața asigurărilor. Singura grijă a acestei autorități este ca asigurătorii autorizați să-i jupoaie cât mai mult pe asigurați, astfel încât personalul propriu să încaseze mai mulți bani de la proști și să mai dea și la stat, ca toată lumea să fie mulțumită. Mai puțin cei care plătesc, desigur. Și că posesorii sau utilizatorii mijloacelor auto o vor duce mult mai rău în viitor, dacă Guvernul Cioloș se va face în continuare că plouă și nu-l va da pe Negrițoiu și ai lui cu capul de toți pereții, o confirmă următoarele măsuri care se pun la cale în aceste zile.

Pe lângă majorarea salariilor deja nesimțite ale acestor angajați de lux cu 10% - căci sunt încadrați în categoria bugetarilor, deși nu primesc bani de la buget, ci de la asigurătorii care-i jupoaie pe cetățeni și subminează economia națională, fără ca SRI să prindă de veste -, Negrițoiu i-a mai informat prin e-mail că, în lunile ianuarie-februarie, cei aleși pe sprânceană din instituție vor mai beneficia de alte majorări salariale cuprinse între 8 - 10%, dacă înregistrează performanțe individuale. Ceea ce este - din nou - de-a dreptul strigător la cer. Că ce fel de performanțe raportate la eficință și productivitate pot aceștia înregistra, din moment ce nu desfășoară nicio activitate comercială, ASF fiind doar un organism de reglementare, supraveghere și control a activității de pe piața asigurărilor din România?

Românii furați ca-n codru cu complicitate tehnocrată

De data asta nu mai avem de-a face cu sifonarea directă a banului public, prin delapidarea fără rușine a bugetului de stat, așa că Guvernul Cioloș poate sta pentru moment liniștit. Vezi Doamne, nu executivul este cel care impune taxe și impozite posesorilor și utilizatorilor de autovehicule, ci asigurătorii, care introduc - în mod samavolnic - mâna până la cot în buzunarele acestora. E drept că ASF ar trebui să se opună vehement și eficient acestei mașinațiuni, dar n-o face, deoarece instituția încasează bani cu nemiluita din spolierea asiguraților, iar din această mârșăvie incalificabilă mai ajung și la bugetul statului ceva bănuți.

Preliminar, acesta este modul în care Mișu Negrițoiu a reorganizat ASF în propiul interes și al celui de grup, punând bazele unei afaceri combinative cum nu s-a mai văzut până acum în țara noastră. Bineînțeles, o afacere în detrimentul cetățeanului de rând. Și al legalității, de vreme ce atât premierul Cioloș cât și Consiliul Concurenței - care tolerează mizerabilele practici antitrust ale asigurătorilor - par a avea orbul găinilor. În episodele viitoare ale acestei anchete jurnalistice ne vom apleca și mai mult asupra acestei mașinațiuni de categorie supergrea, pusă la cale de Mișu Negrițoiu, atât cu sprijin social-democrat cât și tehnocrat.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE