Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Managerul Șerban Bucur a scumpit ilegal mâncarea bolnavilor de la Spitalul Clinic CF 2 Bucureşti

Postat la: 11.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori in decursul anului trecut ca managerul Şerban Bucur a adus în colaps Spitalul Clinic CF 2 Bucureşti aflata sub tutela Ministerului Transporturilor. Mai multe verificari ale diveritelor institutii de control ale statului au scos in evidenta managementul dezastruos practicat, in ultimii trei ani, la acest spital de catre Serban Bucur si echipa sa de conducere.

Investitii si cheltuieli inutile, datorii si arierate fara numar, contracte de prestari servicii si de achizitii cu dedicatie, inchirieri ilegale de spatii medicale, sponsorizari controversate si asocieri paguboase. Sunt cele mai importante nereguli descoperite de cand acest spital este manageriat de catre Serban Bucur, dar nici fostul ministru al Transporturilor, Iulian Matache, si nici actualul -Dan Costescu. ZIUAnews va prezenta o modalitate inedita prin care managerul Serban Bucur a externalizat ilegal serviciul de catering si, astfel, mancarea destinata bolnavilor a devenit mai scumpa.

„Procedura de atribuire a contractului a fost viciată"

La data de 3 martie 2014, „intre Spitalul Clinic CF nr. 2 Bucuresti, in calitate de achizitor, si SC Romanian Catering SRL Bucuresti, in calitate de prestator, a fost incheiat Contractul de servicii nr.186, care are ca obiect prestarea de catre firma Romanian Catering SRL Bucuresti a serviciilor de catering la sediul Spitalului CF 2 Bucuresti". Pretul contractului este 3.481.187,50 de lei, reprezentand 765.988,40 euro, la care se adauga TVA in valoare de 835.484 de lei, iar durata contractului este „03.03.2014-02.03.2019".

Initial valoarea estimata a contractului a fost de 4.790.625 de lei, respectiv 1.064.583, 33 euro. Insa, conducerea spitalului in frunte cu managerul Serban Bucur avea obligatia sa incredinteze acest contract prin publicarea anuntului de participare in SEAP si JQUE pentru ca legislatia stipuleaza ca daca valoarea unui contract depaseste echivalentul in lei a 130.000 de euro, atunci atribuirea acelui contract trebuia facuta prin licitatie deschisa sau restransa. Dar, nu s-a intamplat asa, si, astfel, serviciul de preparare a mancarii din cadrul spitalului a fost externalizat si incredintat de catre managerul Serban Bucur firmei Romanian Catering SRL Bucuresti.

Intr-un raport de control aflata pe masa ministrul Transporturilor, Dan Costescu, se mentioneaza ca „a fost viciata procedura de atribuire prin afectarea principiului transparentei in derularea procedurii de atribuire", fapt pentru care „publicitatea insuficienta a avut drept consecinta participarea unui singur operator economic, la depunerea ofertei participand doar SC Romanian Catering SRL, cu o oferta similara cu pretu; din contract (3.481.187,50 de lei fara TVA)".

„Externalizarea serviciului de preparare a hranei reprezintă o cheltuială neeconomicoasă"

Insa, ulterior incheierii acestui contract, s-a constatat „ca suma estimata in studiul de fezabilitate ca fiind costisitoare pentru spital- 507.876 lei fara TVA, este mult mai mare, in realitate fiind depasita cu suma de 31.367,22 de lei fara TVA pentru intervalul de 6 luni". Astfel, spitalul a decontat in sase luni catre firma Romanian Catering 539.243, 22 de lei fara TVA, desi in studiul de fezabilitate era mentionata suma de 507.876 lei.

Intr-un raport de control care zace ceva timp pe masa ministrului Transporturilor, Dan Costescu, se mentioneaza ca „acest calcul demonstreaza inca o data superficialitatea de care au dat dovada reprezentantii Spitalului CF 2 Bucuresti in intocmirea Studiului de fezabilitate pentru inceperea procedurii de externalizare, graba cu care a fost externalizat serviciului de prepararea hranei in detrimentul reabilitarii generale a blocului alimentar propriu conform normelor sanitare in vigoare. Pentru Spital externalizarea serviciului de preparare a hranei reprezinta o cheltuiala neeconomicoasa, cu repercursiuni majore in timp asupra bugetului institutiei.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE