Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și reprezentantul UDMR se opun introducerii impozitului specific pentru turism

Postat la: 22.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La sfarsitul lunii august, fostul premier Victor Ponta a anunta că sprijină introducerea impozitului specific pentru turism, dacă acesta va duce la "o debirocratizare şi la taxe mai simplu de plătit", în timp ce ex-ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, estima introducerea acestui impozit de la 1 ianuarie 2016.

Insa, ieri, la Senat, propunerea legislativă privind impozitul specific unor activităţi initiata de 130 de parlamentari (vezi facsimil 1), adica cea care viza introducerea impozitului specific pentru turism, a fost amanata pentru sesiunea parlamentara de anul viitor din lipsa de cvorom. Dar, si chiar daca era cvorom, propunerea avea sanse mici sa treaca deoarece ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, si secretarului de stat de la UDMR- Attila Gyorgy, se opun introducerii impozitului specific pentru turism fara sa aiba vreo justificare legala, desi existau toate avizele legale, inclusiv cel al Consiliului Legislativ (vezi facsimil 2). Atat parlamentarii cat si reprezentantii patronatelor din turism au ramas blocati de atitudinea celor din conducerea Minsterului de Finante si nu isi exolica de ce se refuza incasarea de venituri suplimentare la bugetul de stat, incurajandu-se astfel in continuare evaziunea fiscala in forma continuata.

„Premierul Dacian Ciolos a întors spatele turismului românesc"

„Practic, prin faptul ca se opun introducerii acestui impozit, cei doi demnitari de la Finante refuza incasarea de venituri suplimentare la bugetul de stat si astfel continua sufocarea birocratica si fiscala a investitorilor din industria turismului romanesc. Daca s-ar fi introdus acest impozit, se restrangea automat si activitatea ANAF si astfel multi functionari ai acestei institutii ramaneau fara obiectul muncii", a declarat pentru ZIUAnews unul dintre cei experimentati senatori in probleme fiscale.

„Dupa ce ministrul Agriculturii a refuzat banii pentru sistemul de irigatii, acum vine si cel al Finantelor care se opune incasarilor suplimentare la bugetul de stat. Astfel, prin refuzul ministrului Finanntelor , dar si al reprezentantului UDMR de a se introduce impozitul specific pentru turism, premierul Dacian Ciolos a intors spatele turismului romanesc", a declarat pentu ZIUAnews un reprezentant al patronatelor din turism.

Ponta: „Plăteşti o sumă fixă şi dacă eşti bun, faci profit mai mare, dacă nu eşti bun, ieşi de pe piaţă"

Proiectul de lege amanat ieri de Senat din lipsa de cvorum dar si opunerii venite de la conducerea Ministerului de Finante, reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN: „hoteluri si alte facilitati de cazare similare", „facilutati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", „parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", „alte servicii de cazare", „restaurante", „activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", „alte servicii de alimentatie n.c.a", „baruri si alte activitati de servire a bauturilor". Dar, prevederile mentionate in acest proiect legislativ nu se aplica si in cazul microintreprinderilor.

Fostul premier Victor Ponta declara in urma cu cateva luni ca "S-a tot încercat introducerea impozitului specific pentru turism, un impozit care să însemne proceduri mult mai simple şi să însemne controale mai puţine şi competiţie mai clară şi servicii mai bune pentru turiştii care beneficiază. Din punctul nostru de vedere, proiectul, care se va depune ca iniţiativă parlamentară, dacă respectă ceea ce am discutat şi anume plafonul acela de 5 milioane de euro cifra de afaceri, nu cum apăruse la un moment, 50 sau 75, era exagerat şi nu era o practică europeană şi dacă asta duce la debirocratizare şi taxe mai simplu de plătit, sigur că îl sprijinim". Totodata, el a sustinut că prin introducerea acestui impozit hotelierii vor achita o sumă fixă. "Înseamnă că nu mai plăteşti celelalte taxe ca o societate obişnuită, ci ai nişte criterii simple şi clare. Plăteşti o sumă fixă şi dacă eşti bun, faci profit mai mare, dacă nu eşti bun, ieşi de pe piaţă", a explicat Victor Ponta.

FPTR: „Baza de impozitare va fi mai mare pentru că toată lumea va plăti"

Mai mult, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a explicat in urma cu ceva timp în ce constă acest impozit specific. "Dacă un hotel are 200 de locuri, el va plăti pe numărul de locuri sau camere. Pentru fiecare loc va plăti 100 de euro impozit pe an. Conform calculelor noastre, acest hotel (n.r. - hotelul unde a avut loc conferinţa de presă) va plăti în jur de 40.000 de euro pauşal. Că are grad de ocupare mai mare sau mai mic, că a făcut o cifră de afaceri mai mare sau mai mică, nu mai contează, va plăti o taxă fixă la numărul de locuri de cazare sau de camere. Acum acest hotel plăteşte 100.000 de euro şi alt hotel similar plăteşte zero. Baza de impozitare va fi mai mare pentru că toată lumea va plăti", a menţionat preşedintele FPTR.

Aprobare tacită până pe 9 martie 2016

Daca acest proiect privind impozitul specific pentru turism era aprobat de Parlament în această sesiune parlamentară, adica pana ieri, urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2016, dar asa ramane sa se adopte prin aprobare tacita pana la 9 martie 2016. Insa, fiind an electoral cu alegeri locale si parlamentare, sansele de aplicarea acestui impozit specific pentru turism sunt destul de reduse.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE