Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Exclusiv: Negocierile PSD-UNPR pentru primăriile Bucureştiului

Postat la: 15.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

PSD şi UNPR poartă negocieri aprinse pentru refacerea Alianţei de Centru Stânga (ACS). Surse de la vârful PSD ne-au dezvăluit că, actualmente, cele două partide dezbat dacă, în viitorul an electoral, vor candida pe liste comune sau separate.

ZIUAnews vă oferă, în exclusivitate, situaţia tratativelor pentru stabilirea candidaţilor pesedişti la primăriile din Capitală. Totodată, negociatorii analizează dacă alianţa se va parafa doar în marile oraşe şi centre universitare, sau va fi impusă la nivel naţional.

Negoiţă vrea să scape de Piedone

În prezent, noul preşedinte al PSD Bucureşti - l-am numit pe Robert Negoiţă - îşi doreşte să candideze la Primăria Capitalei şi, în acest sens, depune eforturi considerabile să-l convingă pe Cristian Popescu Piedone - "Grasu" se poziţionează cel mai bine în sondaje, potrivit ultimei analize Avangarde - să nu-l rivalizeze. Aceleaşi surse ne-au dezvăluit că, la rândul său, şi Piedone are oareşce reţineri, temându-se că, dacă nu stă potolit, DNA ar putea pune pe tapet niscai dosare.

Solicitările şefului PSD Bucureşti

În condiţiile în care PSD şi UNPR bat palma pentru o listă comună, la Bucureşti se va aplica "modelul USL" din 2012: trei candidaţi pentru primării vor fi de la PSD, iar trei de la UNPR. Dacă în Uniunea lui Oprea lucrurile sunt clare - Onţanu şi Piedone fiind susţinuţi pentru un nou mandat -, în PSD dezbaterile sunt cu scântei, deoarece Negoiţă a solicitat ca întreaga listă a candidaţilor să fie supervizată de el, dorind ca aspiranţii să fie stabiliţi în funcţie de o serie de criterii clare: susţinere politică, popularitate, absenţa problemelor cu justiţia, experienţă în administraţie publică sau managerială şi, nu în ultimul rând, capacitatea de a susţine financiar campania electorală.

Candidaţi problematici

La fel ca la alegerile din anul 2012, social-democraţii au deficienţe la sectoarele 5 si 6 întrucât actualii candidaţi propuşi de PSD au mari probleme de imagine: senatorul Gabriel Mutu este achetat de DIICOT încă din 2014 (pentru evaziune fiscală şi spălare de bani), iar deputatul Cristian Rizea are proces pe rol cu ANI, având termen chiar pe 16 septembrie.

Florescu, Romanescu sau Garcea

În această situaţie, variantele sunt ca unul din cele doua sectoare considerate problematice să fie cedat la UNPR - urmând ca la primăria din 6 să candideze Ştefan Florescu, finul lui Piedone - iar la Sectorul 5 Corin Romanescu (omul lui Onţanu), ori Mugur Mihăiescu. Precizăm că "Garcea" s-a înscris recent în UNPR, fiind prieten vechi cu Gabi Oprea. Toţi trei au avantajul experienţei unei candidaturi în 2012, precum şi capacitatea de a susţine financiar campania electorală. Totuşi, cel mai bine poziţionat la negocieri este Ştefan Florescu, în cazul în care Piedone va fi convins să renunţe la cursa pentru Primăria Capitalei. În funcţie de finalizarea negocierilor cu UNPR, Robert Negoiţă va stabili lista finală de candidaţi la trei primării bucureştene, având în vedere că sectoarele 1, 3 şi 5 ar reveni PSD, în cadrul alianţei cu Gabi Oprea.

Rizea, omul lui Ponta

Potrivit surselor citate, la Sectorul 5 - unde organizaţia PSD nu funcţionează la parametrii ceruţi pentru un partid aflat la guvernare, chiar dacă a fost reconstruită după arestarea lui Marian Vanghelie - se vor impune o serie de schimbari la nivelul conducerii, mai cu seamă că deputatul Cristian Rizea e considerat un membru al taberei Ponta.

O înfrăţire Negoiţă-Vanghelie?

Printre pesedişti circulă şi un zvon cel puţin interesant: anume că Robert Negoiţă a avut deja o întâlnire secretă cu Vanghelie, aflat în arestul domiciliar de la Snagov, şi că edilul-suspendat a promis că-l va susţine în eventualitatea unei candidaturi la Primăria Generală - atât financiar, cât şi prin reţeaua electorală din zonele 13 Septembrie, Rahova şi Ferentari - solicitând, la schimb, să nominalizeze personal candidatul PSD pentru Sectorul 5. De asemenea, ca alternativă, Vanghelie ar accepta şi ca PSD să arunce în luptă un candidat de tip "iepuraş" care să sprijine pe un altul, aşa-zis independent, susţinut chiar de el.

Finii lui Vanghelie

Pentru ambele variante Negoiţă are de ales dintre finii lui Vanghelie: Bogdan Georgescu - Consilier General şi Director al Poliţiei Locale Sector 5, fost preşedinte PSD Sector 3 - , Cătălin Stoichiţă - consilier local, fost preşedinte PSD Sector 5 şi candidat PSD pentru funcţia de primar la 5, în 2004 - şi Radu Popa (deputat independent, fost preşedinte PSD Giurgiu şi ex-preşedinte executiv PPDD, actualmente fiind înregimentat în UNPR). Motivul pentru care Vanghelie l-ar ajuta pe Negoiţă e că nu vrea ca vechiul său partener de combinaţii - Piedone - să ajungă edil al Capitalei.

Fiul milionarului Adrian Petrache, în cărţi pentru Sectorul 1

Sursele ZIUAnews au dezvăluit că Negoiţă are nemulţumiri şi faţă de PSD Sector 1 unde nu-i plac nici bisericuţele de partid şi nici nominalizarea lui Dan Tudorache la funcţia de primar. Deşi deputatul Tudorache are experienţă în administraţia publică, staff-ul lui Negoiţă consideră că nu are şanse să câştige alegerile deoarece nu deţine resurse financiare pentru campania electorală.

În aceste condiţii, candidatul susţinut de Negoiţă va fi Alin Petrache - preşedinte COSR, fiul milionarului Adrian Petrache (prieten la cataramă cu Bitner şi Gabi Oprea) şi fost deputat PSD ales chiar într-un colegiu din Sectorul 3. Este de notorietate camaraderia dintre noul lider al PSD Bucureşti şi Petrache precum şi faptul că acesta din urmă l-a sprijinit inclusiv financiar pe Robert Negoiţă în campania pentru Primaria Sectorului 3, în 2012.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE