Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Nesimțire la cote halucinante: Președintele CEC câștigă lunar de 4,5 ori mai mult decât Iohannis

Postat la: 13.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Încă din anul 2012, presa a dezvăluit că onor conducerea CEC Bank - instituție bancară cu capital majoritar de stat, promotoare a „încrederii și onestității" - încasează salarii lunare de zeci de mii de euro, de câteva ori mai mari decât ale unui înalt demnitar de stat, fie el președinte de țară, parlamentar, ministru, profesor universitar, cercetător, sau biet medic de recunoaștere mondială.

Cu toate acestea, puterea politică a lui Băsescu a protejat-o, iar președintele CEC, Radu Grațian Ghețea, l-a recompensat la momentul oportun pe marinar pentru favor, acordând fiicei celei mari a acestuia un credit dubios, ca să-și cumpere domeniul latifundiar de la Nana. După care Băsescu i-a telefonat fostului ministru liberal al Finanțelor, Daniel Chițoiu, ca să nu-l schimbe pe acesta din funcție, că e băiat bun și util intereselor sale familiale. Ba, mai mult, a recunoscut cu nonșalanță că a exercitat respectivul trafic de influență, în disprețul legislației României.

ANI a făcut temenele în fața Cotroceniului

Deși Ghețea păstorește CEC-ul încă din 2007, scandalul salariilor conducerii băncii a izbucnit abia în anul 2012, când membrii Consiliului de administrație încasau cu nesimțire din bani publici retribuții lunare cuprinse între 9.100 și 15.000 de euro pe lună, la care se adăugau sumedenie de bonusuri trecute în categoria secret de serviciu, ca să nu ajungă la urechile opiniei publică.

Cât înhăța Ghețea nu s-a știut cu exactitate până în 2014, fiindcă acesta s-a fofilat să-și facă publică declarația de avere, chit că și atunci exista Agenția Națională de Integritate, care ar fi trebuit să-l bage-n corzi fără drept de apel, așa cum încearcă acum cu maneliștii - chit că nu ținem partea acestora. Dar nu s-a întâmplat așa, președintele CEC nefiind tras la răspundere și luat la întrebări, grație protecției exercitate în mod explicit și fără echivoc de la Palatul Cotroceni, precum am arătat, că doar de-aceea îl cheamă și Grațian.

Impotența instituțiilor statului

Celelalte lipitori care au sifonat la greu banul public, alături de Ghețea sunt, printre mulți alții, și următorii: Andrei Liviu Stamatin - prim-vicepreședinte, precum și vicepreședinții simpli Mihaela Lucica Popa, Gheorghe Carabașan și Mihaela Iovu. Fiecare dintre aceștia a încasat lunar de la stat și de la deponenți cât un inginer ar fi primit într-un an de muncă susținută pe șantier, fără concediu de odihnă. Ceea ce denotă că corupția la nivel înalt nu numai că a fost permisă și tolerată în mandatul președintelui de tristă amintire, Băsescu Traian, dar a mai fost și tolerată, ba chiar încurajată - în mod interesat, după cum s-a văzut - de către acesta.

Ce-i drept, economia națională n-a fost afectată prea mult de această mârșăvie pusă la cale și întreținută de conducerea fostului partid de guvernământ (PDL), vasală Cotroceniului. Doar prostul - și am numit aici cetățeanul de rând de bună credință - a fost cel care a plătit din propria-i sărăcie bunăstarea căpușelor politico-economice, care au încercat să-și bată joc de societate, îndestulându-se dincolo de bunul simț și fără just temei. Dar instituțiile statului ce-au păzit în această perioadă de timp, în care se prefăceau că încearcă să aducă venituri la bugetul consolidat al statului, ca șmecherii să aibă de unde suge cu nemiluita? Dar SRI-ul și DIICOT-ul au dormit în bocanci? - scuzați întrebarea...

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE