Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pacientul poate oferi mită, medicul n-are dreptul s-o primească

Postat la: 10.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentru prima dată în țara noastră, înaltele robe ale Curții de Casație și Justiție au ajuns la un halucinant paradox în materie legislativă: luarea de mită se pedepsește, nu și darea de mită, cu toate că Codul penal al României prevede cu totul altceva. Așadar, pacienții pot oferi legal bani și cadouri medicilor care-i tratează ori îi operează, dar aceștia din urmă nu pot accepta foloasele considerate necuvenite, dacă nu vor să ajungă la pușcărie.

Prin Decizia ÎCCJ nr. 19 din 4 iunie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 590 din 5 august același an, s-a hotărât că halatele albe „nu pot primi plăți suplimentare sau donații", medicii având calitatea de funcționari publici. În acest mod, justiția administrează o grea lovitură atât bunăstării halatelor albe, cât și sistemului sanitar din România care, este bine știut, e subvenționat dintotdeauna de respectivele șpăgi.

Va descinde ANAF de la maneliști la medici?

Aici nu ne referim la deplorabila subvenționare a sistemului santitar, cu toate că marea majoritate a medicilor dispune la ora actuală de locuințe luxoase, case de vacanță, automobile scumpe și-un trai îmbelșugat. Pe care nu și le-ar putea permite din salariu, fiind pasibili de-a fi luați la bani mărunți de către ANAF, la fel ca maneliștii, lăutarii și cântăreții de pe la nunți și botezuri, în ultima vreme.

Și nici la medicii care părăsesc țara, aceștia fiind în majoritate tineri ori foarte buni specialiști, că cei slab pregătiți ori bătrâni, care și-au făcut deja suma, nu vor pleca în veci. Ne aplecăm doar asupra inconsistenței unor decizii judecătorești la cel mai înalt nivel, care contrazic în cel mai hilar (dacă n-ar fi trist) mod cu putință alte reglementări legale.

Mai exact, Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, la art 34 alin. 2, stipulează că acesta poate da mită: „Pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii". Numai că, deodată, medicul a fost asimilat funcționarului public, și nu mai are dreptul să primească bani ori alte cadouri de la pacienți ori aparținătorii acestora, în semn de recunoștință sau constrânși. Păi, are sau n-are voie să ia șpagă?

Pușcăria ca răsplată

Ca atare, potrivit Legii pacientului, acesta poate oferi mită în mod legal, dar conform Codului penal și interpretării magistraților ÎCCJ, medicul n-o poate primi fără să riște închisoarea, că doar de-aia e funcționar public. Foarte bine, dar atunci de ce este lăsat pacientul să i-o mai ofere, aceasta-i întrebarea? Doar ca să-l instige și să-l bage-n ispită pe doctor, la o adică distrugându-i viața și cariera, după ce - poate - a salvat câteva vieți omenești?

La chestia asta probabil că nimeni nu s-a gândit. La fel cum nu s-a gândit nimeni la celelalte profesii ce pot fi asimilate funcționarilor publici, care ar putea intra sub aceeași incidență deplorabilă, cum sunt: avocații, executorii judecătorești, arbitrii, mediatorii, negociatorii, consilierii, experții etc.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE