Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Primarul Pandele fură proprietatea ROMVAC

Postat la: 10.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Edilul orașului Voluntari și gașca acestuia expropriază drumul de acces din localitate al cunoscutului producător de vaccinuri și medicamente pentru toate speciile de animale, fără nicio justificare economică la vedere.

Vezi Doamne, împreună cu unii consilieri locali și subordonați din primăriei (la sfârșitul anchetei - lista persoanelor implicate!), investește peste un milion de euro din bugetul local, pentru modernizarea drumului de acces al ROMVAC. Care drum n-are nevoie de nicio modernizare. Iar pentru asta se naționalizează suprafața respectivă de 3.215 mp, la prețul batjocoritor de 14 euro/mp.

În spatele acestei afaceri murdare se află interese imobiliare de zeci, dacă nu sute de milioane de euro, caz tocmai bun pentru DNA, fiind vorba despre un abuz cras și de sifonarea banului public. De altfel, conducerea ROMVAC a depus deja o plângere prealabilă la parchet, urmând să-i acționeze în judecată pe edili și în instanțele civile.

Investiție nejustificată economic

Amplasamentul în formă de „U" întors al producătorului de medicamente și vaccinuri pentru animale (suprafața marcată cu galben) are o singură cale de acces la șoseaua de centură a localității. Acest drum betonat este întreținut și folosit în exclusivitate de către ROMBAC, aflându-se în proprietate privată. În interiorul acestui „U" întors mai există câteva depozite având acces propriu, iar undeva mai în spate, trei proprietăți nefolosite ale unor persoane fizice. Lângă acestea se mai află un loc viran unde se depozitează tot felul de gunoaie și moloz, accesul fiind posibil pe un drum desfundat. Motiv din care se pune întrebarea, dacă tot se voia amenajarea unui drum, care să se justifice din punct de vedere economic, de ce nu s-a investit aici? Mai precizăm că în dreapta drumului de acces al ROMVAC sunt terenuri ale primăriei - pe care nu este construit nimic -, tocmai bune pentru grase afaceri imobiliare viitoare.

Despăgubire la mișto

Așadar, pentru a spori interesul imobiliar al zonei, Pandele și ai lui au pus-o de această expropriere cu cântec, în totalul dispreț față de dreptul de proprietate al posesorului actual. Șmecherie prin care intenționează să-l deposedeze în mod samavolnic pe acesta de drumul său de acces și câteva clădiri aflate în imediata apropriere a șoselei de centură. În total, pentru furtul sub masca unei așa-zise „exproprieri pentru clauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes... local", Consiliul local Voluntari a prevăzut suma de 45.000 de euro, adică 14 euro/mp. În condițiile-n care Pandele pune mâna pe 3.215 mp de drum perfect betonat, împrejmuit cu gard din același material, și câteva clădiri administrative cu etaj. Ca o curiozitate, cu doar un an înainte, pentru reabilitarea și modernizarea str. Toma Caragiu s-au oferit despăgubiri de 115,3 euro/mp, respectiv de opt ori mai mari.

Cum au fost trase sforile hoției

În toamna anului trecut, pe baza unui studiu de fezabilitate ținut secret, Consiliul local Voluntari s-a gândit că ar fi bine ca drumul ROMVAC să ajungă șmecherește în posesia orașului, deși în zonă nu există locuințe, firme comerciale ori terenuri agricole în exploatare. Și ca să ascundă raptul la adăpostul unei legi interpretate abuziv, consilierii au hotărât că acest drum trebuie musai reabilitat, fără niciun fel de justificare economică. De tot râsul, la data de 2 septembrie 2015, edilii au aprobat lista proprietarilor care urmau să fie expropriați, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor, când știau foarte bine că, de fapt, aveau de gând să pună mâna doar pe proprietatea vitală a ROMVAC. Și la un preț derizoriu, în bătaie de joc. Ba mai mult, au fixat și termenul limită pentru pregătirea celor 45.000 de euro necesari, respectiv 30.12.2015.

Deviz de lucrări umflat la maximum

Iar dacă tot era vorba ca furtul de proprietate să fie camuflat sub forma unei reabilitări, Direcția de Investiții și Achiziții Publice a stabilit cu mare artă indicatorii tehnico-economici aferenți, adică devizul general al lucrărilor, pentru reabilitarea unui drum perfect funcțional: 1.073.000 euro, din bugetul local pe 2015. Probabil că o mică parte din acești bani urmează să fie folosiți pentru demolarea clădirii administrative și a gardului împrejmuitor al ROMVAC, fiindcă nu poți face un drum deasupra altuia existent și bine întreținut. Cel mult îl poți stropi și mătura. Restul potului rămâne de văzut cine-l va lua, în ciuda absurdului situației. Și ar mai fi ceva. Cum se face că această cheltuială, de peste un milion de euro, a fost prevăzută în bugetul lui 2015, care se aprobă la început de an, iar hotărârea privind exproprierea ROMVAC a fost adoptată de Consiliul local abia la începutul lui septembrie 2015?

Edilul-șef ignoră dreptul la proprietate

În graba mare, prin Dispoziția de primar nr. 19/22/01.2016, Pandele dispune expropierea a aproape jumătate din terenul construit al producătorului de medicamente și vaccinuri, invocând inclusiv „Notificarea privind intenția de expropriere nr. 2353/28091 din data de 27.11.2015". Cu alte cuvinte, Consiliul local Voluntari a hotărât în 2 septembrie anul trecut să înhațe terenul cu pricina, iar peste aproape trei luni, la 27 noiembrie, l-a anunțat și pe proprietar de intenția de-ai naționaliza terenul, în cel mai ordinar stil comunist.
Peste încă o săptămână și ceva, prin Dispoziția nr. 28/01.02.2016, Pandele instituie „Comisia de verificare a dreptului de proprietate pentru proprietarii privați, persoane fizice și juridice", făcându-se și el că plouă, ca și cum n-ar știi că terenul este doar al ROMVAC. Totuși, în continuare persistă că vrea să reabiliteze acest drum, folosit exclusiv de producătorul de medicamente, chipurile ca să-i fie acestuia mai bine. Numai că între timp îl fură ca la drumul mare, urmând ca milionul de euro din bugetul local să ajungă în cine știe ce conturi bancare personale.

Persoane implicate în această mizerie

Pandele Florentin Costel, Mincă Andrei, Vlăsceanu Liliana, Șerban Carmen Nicoleta, Milder Simona Cristina, Grigore Ilie, Mogoș Mihaela, Diacu Codruța Iren, Silvășanu Magdalena Elena, Graur Cristian, Dumitrache Cristina, Stelniceanu Dragoș, Simion Eugen, Georgescu Carmen, Tăutu Vasile - președintele de ședință al Consiliului local și restul consilierilor, care au votat naționalizarea samavolnică a terenului, aflat în folosința și exploatarea proprietarului de drept.

Dan Coste

DREPTUL LA REPLICA:

Precizări despre exproprierea ROMVAC COMPANY

În urma acuzațiilor formulate de ROMVAC COMPANY S.A. la adresa Primarului Orașului Voluntari și la adresa unor funcționari din Primărie în cadrul unui material publicat în presă și distribuit pe rețelele de socializare, facem următoarele precizări:

Inca din perioada anilor 2006-2008, la Institutia Primarului orasului Voluntari s-au inregistrat solicitari cu privire la necesitatea asigurarii accesului la un numar de 17 proprietati private situate in Voluntari T65, P331-zona Soseaua de Centura, in vecinatatea SC ROMVAC COMPANY SA.

Precizam ca anterior depunerii acestor sesizari, accesul era asigurat prin intermediul drumului de exploatare DE 330 , drum care, conform evidentelor cadastrale de la 1.01.1990, figura in posesia CAP Stefanesti. In vederea solutionarii acestor solicitari s-a procedat la verificarea situatiei juridice a acestui drum, constatandu-se ca este proprietatea SC Romvac Company SA, conform certificatului de proprietate nr. MO7/0836 emis in baza HG 834/1990, aceasta restrictionand accesul proprietarilor din zona prin amplasarea unei bariere electrice.

Astfel, s-a solicitat SC ROMVAC SA sprijinul in rezolvarea problemei cu privire la accesul proprietarilor din zona, transmitandu-se in acest sens adresa cu nr. 38119/13.07.2006. Urmare discutiilor AMIABILE pe care institutia noastra le-a avut cu conducerea SC ROMVAC SA, prin adresa nr. 8229/2008, s-a propus efectuarea unui schimb de teren intre SC ROMVAC SA si ORASUL VOLUNTARI care mai detinea teren in aceasta parcela. Propunerea a fost APROBATA in sedinta Consiliului de Administratie al SC ROMVAC COMPANY SA din 9.04.2008.

Ulterior, Consiliul Local Voluntari, in data de 29.11.2011, dupa finalizarea formalitatilor de publicitate imobiliara si dupa intocmirea unui raport de evaluare pentru imobilele ce urmau a face obiectul schimbului, a aprobat incheierea unui contract de schimb intre Consiliul Local al orasului Voluntari si SC Romvac Company SA, avand ca obiect pe de o parte dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 3.215 mp situat in Voluntari T 65, P 331, cu nr. cadastral 10062, teren aflat in proprietatea privata a orasului Voluntari, iar pe de alta parte, terenul in suprafata de 3.215 mp, situat in Voluntari Sos. Centurii nr. 7, avand nr. cadastral 259/7, inscris in cartea funciara nr. 13759, teren aflat in proprietatea privata a SC Romvac Company SA, precum si plata catre SC Romvac Company SA a sumei de 338.281,56 lei reprezentand cheltuielile cu betonarea drumului conform raport de evaluare, emitandu-se in acest sens hotararea cu nr. 179/2011.

Ulterior, urmare a tergiversarilor SC ROMVAC COMPANY SA si a problemelor de ordin economic invocate de aceasta societate, schimbul de teren nu a fost finalizat.
In vederea rezolvarii situatiei si asigurarii accesului la proprietatile din zona, Consiliul Local Voluntari a analizat oportunitatea demararii procedurilor de expropriere pentru cauza de utilitate publica prevazute de Legea nr. 255/2010 in vederea realizarii obiectivului de investitii „reabilitare drum acces Romvac", acest obiectiv incadrandu-se in categoriile de lucrari ce pot fi declarate de utilitate publica in intelesul legii nr. 255/2010 si, astfel, prin Hotararea Consiliului Local Voluntari nr. 188/02.09.2015 s-a aprobat declansarea procedurilor pentru cauza de utilitate publica in vederea realizarii acestui obiectiv.

Amplasamentul lucrarii il constituie imobilul teren in suprafata de 3215 mp, situat în Oras Voluntari, Sos. Centurii nr. 7, având NC 101820, proprietatea SC Romvac Company SA, pentru care s-a stabilit o valoare a despagubirilor in suma de 45.000 euro in conformitate cu raportul de evaluare intocmit de expert evaluator Caragea Valentin Silviu, suma ce va fi consemnata intr-un cont bancar pe numele expropriatului, la finalizarea procedurii de expropriere.

Precizam ca si pe parcursul derularii procedurii de expropriere , SC ROMVAC SA , prin reprezentantul desemnat in vederea depunerii actelor de proprietate conform Legii 255/2010 si-a exprimat disponibilitatea in vederea initierii unor discutii avand ca obiect aspecte legate de reabilitarea drumului ce face obiectul exproprierii.

Procedura de expropriere a fost realizata cu respectarea termenelor si conditiilor prevazute de Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local si de HG 53/2011 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a acesteia.

Precizam faptul ca finalizarea procedurii nu va periclita in niciun fel desfasurarea activitatii SC Romvac Company SA, pe terenul avand functiunea actuala de drum nefiind amplasate cladiri administrative sau alte constructii ale societatii, iar accesul SC Romvac Company Sava ramane acelasi si in urma exproprierii, avand in vedere situatia juridica a terenului - drum public. In concluzie , din analiza aspectelor semnalate de catre SC ROMVAC COMPANY SA dupa data de 8.01.2016 ( data pana la care orice discutii privind preluarea acestui teren in domeniu public al localitatii s-au desfasurat in conditii amiabile , neexistand nici un fel de obiectiuni nici de ordin tehnic , nici in ceea ce priveste " punerea in pericol a functionarii SC ROMVAC COMPANY SA " etc. ) , singurul aspect relevant ramane cel cu privire la stabilirea cuantumului despagubirilor stabilit prin raportul de evaluare , element care poate fi contestat la instanta de judecata.

Primar: Florentin Costel Pandele
Secretar: Carmen Nicoleta Șerban
Arhitect șef: Dragoș Stelniceanu
Director investiții: Carmen Georgescu
Director Cadastru și Evidența Proprietății: Simona Cristina Mildner
Director adjunct Direcția cadastru: Andrei Mincă

11.03.2016

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE