Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












S-o vedem și pe-asta: Judecătorii se pregătesc să dea CSAT-ul lui Iohannis în judecată

Postat la: 19.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În urma unui neinspirat comunicat prezidențial făcut public la 18 ianuarie anul curent, precum că în justiție n-ar exista agenți acoperiți racolați de serviciile secrete, magistrații au luat atitudine pe rețelele de socializare. Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România previne Consiliul Suprem de Apărare a Țării că riscă să fie chemat în judecată pentru nerespectarea legii.

Judecătoarele Curții de Apel Cluj, Dana Gîrbovan și Adina Daria Lupea-Aghiniță s-au arătat indignate față de comunicatul Președinției în doi peri și fără nicio legătură cu ultima solicitare de informații formulată în decembrie 2015 de către UNJR, de a se da publicității deciziile CSAT „referitoare la relația dintre serviciile secrete ale statului cu justiția, precum și atribuțiile acestor servicii în domeniul combaterii infracționalității, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției și lupta împotriva crimei organizate".

Instituții abilitate să ce?

În realitate, în primăvara anului trecut, la propunerea UNJR, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat CSAT să facă publice numele ofițerilor acoperiți din magistratură. După luni bune, președintele Kaus Iohannis, prin aparatul de care dispune, s-a întrecut pe sine în lămuriri suplimentare. Nu numai că în justiție nu activează ofiței acoperiți în funcțiile de judecători, magistrați asistenți, procurori, personal asimilat acestora ori personal auxiliary, dar nu e nici țipenie de informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete. Ceea ce este peste puterea noastră de înțelegere și vom explica de ce. Potrivit nefericitului comunicat prezidențial, de problema descoperirii repectivilor magistrați și personal auxiliar s-ar fi ocupat „instituțiile abilitate". Adică, cine altcineva decât SRI, SIE, STS și altele asemenea? Deci, tocmai acele servicii care ar putea fi angajatoarele acoperiților.

Implanturi de porțelan pentru calul troian din justițăie

Indignarea celor două judecătoare de la Curtea de Apel Cluj este absolut îndreptățită, deoarece, așa cum menționează Lupea-Aghiniță, Președinția nu a dat niciun fel de lămuriri cu privire la „câmpul tactic" de care făcea vorbire anul trecut generalul SRI Dumitru Dumbravă. De asemenea, nu s-a lămurit problema vicepreședintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Ionuț Matei, care își semnează adresele cu titulatura „Șeful structurii de securitate". „Nu punem plombe calului traian. Îi facem implanturi de porțelan!", își încheie cu ironie judecătoarea comentariul, pe care-l puteți citi integral la sfârșitul articolului.

Acoperiții au fost și mai bine acoperiți?

Președinta UNJR, Dana Gîrbovan subliniază că, deși legea care impune magistraților să declare anual dacă sunt sau nu agenți acoperiți funcționează de zece ani, dar cu toate acestea CSAT n-a dat până-n prezent niciun comunicat, așa cum ar fi fost normal. Oare de ce? Între timp s-a făcut curățenie în justiție, ori s-a găsit o modalitate prin care acoperiții să fie și mai bine acoperiți, astfel încât să nu mai ajungă nimeni la ei? Iar aceștia să-și vadă în continuare, liniștiți, de treabă, reprezentând interesele serviciilor secrete în justiție, în cel mai nedemocratic mod cu putință. „Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică în România, până când relația servicii secrete - justiție nu e perfect transparentă", mai susține judecătoarea Gîrbovan.

Aceeași președintă a UNJR îi mai atrege atenția lui Klaus Iohannis că termenul legal privind comunicarea deciziilor CSAT a fost depășit, ceea ce poate atrage după sine chemarea Consiliului în judecată, cu referire la anumite „hotărâri în baza căror serviciile secrete sunt implicate în justiție", care ar trebui să devină publice.

CITIȚI AICI:

Comunicatul administrației prezidențiale
Reacția judecătoarei Adin Daria Lupea-Aghiniță
Reacția judecătoarei Dana Gîrbovan, președintele UNJR

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE