Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Senatorii au votat înființarea Gărzii Naționale

Postat la: 22.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși Armata se plânge încontinuu de lipsa fondurilor, luna trecută s-a adoptat Statutul rezerviștilor voluntari, ca să se mai sifoneze niște bani din bugetul MApN de numai 1,71% din PIB. Noua structură se vrea a fi o forță viabilă, la pace și război, în condițiile-n care înzestrarea armatei regulate este și-așa mult prea precară.

Deocamdată nu se cunoaște numărul așa-zișilor voluntari care vor face parte din Gardă, ci doar că vor fi admiși, pe bază de contract pe trei ani, persoane între 18 - 55 de ani care n-au făcut pușcărie, șefii lor beneficiind de aceleași drepturi precum militarii în activitate. Restul rezerviștilor vor fi concentrați în unități militare câte 15 zile pe an, primind soldă pentru efortul depus. Asta în condițiile-n care Constituția prevede, la art. 55 (1), că toți cetățenii au dreptul și obligația să-și apere țara.

Cinci ani de pregătire pentru avioane inexistente

Trăsnaia a fost pusă la cale în 1994, când între Armată și Garda Națională a Statului Alabama, SUA, a fost semnat protocolul State Partnership Program. De atunci au avut loc mai multe vizite bilaterale de curtoazie, ca abia în 2011 americanii să ne acorde sprijin în utilizarea aeronavelor F-16, ajutarea militarilor răniți și familiilor militarilor dislocați în teatrele de operațiuni, medicină operațională și poliție militară. De precizat că aparatele de luptă la mâna a doua din Portugalia, care ne-au fost băgate pe gât de NATO, urmează să ajungă în țară cel mai probabil anul viitor. Ceea ce denotă că ne pregătim de cinci ani să le primim, dar n-au mai venit.

O armată paralelă

Revenind la drepturile acordate presupușilor rezerviști, ce vor alcătui armata paralelă pusă la cale, repetăm, aceștia vor încasa indemnizații grase, precum ale personalului militar aflat în activitate. Cărora se vor adăuga prime de fidelitate, egale cu solda de funcție și de grad, drepturi de echipare și de hrană, măsuri de protecție socială, asistență medicală și medicamente gratuite, recuperare după misiuni militare, pensii și despăgubiri etc.
Considerăm că această inițiativă este cel puțin discutabilă, din câteva motive foarte pertinente. În primul rând, bugetul MApN va fi grevat de această gaură neagră, fără o justificare privind siguranța națională. Apoi, de unde armament, muniție și alte echipamente pentru antrenamentul rezerviștilor, dacă și militarii activi se plâng de lipsa acestora? O altă întrebare ar fi ce vor spune NATO și UE că ne înarmăm și ne facem armată paralelă?

Trei legi pentru același lucru

De remarcat că, încă din anul 2006 a fost adoptată Legea nr. 384 privind statutul soldaților și gradaților voluntari, corp care ar fi trebuit să fie funcțional din 2007. Dar nu e nici astăzi, fiindcă specialiștii în materie n-au fost capabili să elaboreze normele metodologice de punere în aplicare. Ce-i drept, în 2012 s-a reușit o ușoară cosmetizare a actului normativ, care a fost redenumit Lege privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, promulgată de Parlament și Președinție, dar tot neaplicată din aceleași motive metodologice. Luna trecută s-a uitat de reglementările trecute adoptate și s-a venit cu o nouă lege, de parcă cele trecute nici n-ar fi existat. Care lege ar trebui să intre în vigoare din 1 ianuarie 2017, recrutările urmând să înceapă în a doua jumătate a anului viitor. Dar este cât se poate de evident că nici de data asta nu se va înființa Garda Națională, câtă vreme alocările din PIB sunt insuficiente pentru armata regulată activă.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE