Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Spre aducere-aminte: TRAIAN BĂSESCU A SPĂLAT BANI CA LA CONCURS

Postat la: 14.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Printre numeroasele persoane sus-puse, pe care cotidianul ZIUA le-a deranjat în trecut, se numără și fostul președinte marinar, care s-a dedat la o presupusă spălare de bani, infracțiune adusă în atenția opiniei publice zilele acestea de jurnalistul Radu Tudor. Încă din 14 iulie 2007, publicația citată a dezvăluit implicarea penală a acestuia, pe relația Costel Cășuneanu, care la vremea respectivă a fost mușamalizată cu nonșalanță de organele de cercetare penală ale statului.

Acest demers jurnalistic vine atât în ideea reîmprospătării memoriei atenției opiniei publice cu privire la faptele reprobabile ale fostului Traian Băsescu, cât și în sprijinul anchetei pe care DNA o desfășoară în prezent, cu privire la infracțiunea amintită.

Spala bani - Ziua 14 iulie 2007
Președintele a fost implicat în afaceri suspecte, atât în 2000 cât și în 2002

La data de 13 octombrie 2004, Direcția Evaluare Preliminară și managementul Bazelor de date, din cadrul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a întocmit o notă „cu propunerea de analiză conform metodologiei de examinare a tranzacțiilor suspecte privind operațiuni bancare efectuate de Băsescu Traian și Cășuneanu Costel". Lucrarea a fost aprobată de membrii plenului, fiind luată în lucru chiar a doua zi. Odată cu această lucrare s-a activat și dosarul S/II/502/D2/2003, cu privire la aceleași două personaje, care fusese mușamalizată la data de 3.06.2004, sub formula „trecut în evidență pasivă".

La data de 18 octombrie 2004, rezultatele noilor investigații ale Oficiului au fost gata, raportul întocmit în acest sens primind numărul S/IV/1014 din 18.10.2004. Se pare că dosarul lui Băsescu a fost redeschis în urma unei raportări întocmite de ofițerul Iosif Lucaci, din cadrul unității militare de spionaj 0962 a Ministerului de Interne, condus la acea vreme de „Vulpea" Virgil Ardelean. În mod normal, raportul ar fi trebuit să ajungă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), dar a fost îngropat, după ce Băsescu a fost ales președintele tuturor românilor.

Secret de stat

În urma dezvăluirilor de presă, Partidul Social Democrat a solicitat public ONPCSB, în primăvara acestui an, să facă publică soluția dată în dosarul nr. S/IV/1014 din 18.10.2004, iar în cazul în care acesta a fost din nou „trecut în evidență pasiva" să se precizeze motivele care au stat la baza acestei decizii. La data de 17 mai 2007, responsabili ai ONPCSB s-au eschivat cu dibacie, precum ca „beneficiarul datelor primite, analizate și prelucrate este PICCJ" și că „personalul Oficiului nu poate transmite informațiile primite în timpul activității, decât în condițiile legii".

În aceeași zi, de parcă ar fi fost înțeleși, Robert Cazanciuc, purtătorul de cuvânt al PICCJ, a răspuns unei plângeri împotriva lui Băsescu formulată de Partidul Conservator. Potrivit acestuia, la Parchet n-ar exista niciun dosar penal referitor la o tranzacție privind un schimb de terenuri în care să fie implicat Traian Băsescu, și care să se fi constituit ca urmare a unei sesizări a ONPCSB. Ceea ce poate însemna două lucruri. Ori Parchetul n-a deschis încă cercetarea penală, aflându-se totuși în posesia raportului Oficiului și efectuând cercetări preliminare, ori onor Oficiul l-a trecut în adormire, la fel ca în 2003.

Persoane și firme implicate

În buclucașul raport sunt implicate următoarele persoane: Traian Băsescu, fost lider al democraților și actual președinte al țării, Maria Băsescu, prima doamnă a țării, Ioana Băsescu - fiica mai mare a președintelui, Mircea Băsescu - fratele președintelui, Costel Cășuneanu - om de afaceri supranumit și Regele asfaltului, Gabriela Blaj - cumnata lui Cășuneanu, Nicolae Petricilă - mandatar al lui Băsescu și Cășuneanu. De asemenea, tranzacțiile au fost operate prin intermediul societăților comerciale M.T. VEGA TRANSPORT, TRITON COMPANY, PROD CROS, A.M.C. CROS, ITS & CO și PA & CO INDUSTRIE. Prin aceste firme au circulat cele 1,4 miliarde de lei plătite de Traian Băsescu în tranzacția cu terenuri suspectată de spălare de bani.

Inginerii și manevre

În urma unui plan riguros pus la cale, prin intermediul mandatarului Nicolae Petricilă, Băsescu și Cășuneanu au cumpărat în aceeași zi din anul 2000 terenuri învecinate, aparținând aceluiași proprietar-moștenitor. Fostul primar general al Capitalei s-a împroprietărit cu 3708 mp, iar omul de afaceri cam cu tot atât, alăturat, pe Aleea Privighetorilor din București, în apropierea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza".

Primul dintre cei doi a plătit pe teren 67.051 USD, adică 18,1 USD/mp, în ciuda faptul că prețul zonei era mult mai mare. Iar partenerul său de afaceri a achitat 222.480 USD, ca să susțină și prețul flagrant subevaluat achitat de Băsescu. Ceea ce se poate traduce într-o veritabilă mită mascată acordată primarului, probabil în semn de mulțumire pentru contractele de construcții și reabilitare de drumuri pe bani publici obținute de Cășuneanu în mandatul de primar al acestuia.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE