Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sub nasul lui Cioloș, Uța Lipă joacă alba- neagra cu imnul național

Postat la: 19.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat in urma cu ceva timp ca Federatia Romana de Baschet (FRB) a hotarat, in urma cu vreo cinci ani, ca la inceputul tuturor meciurilor din campionatul intern de baschet sa se cante imnul national.

Cu toate ca masura este ilegala, de ani buni se canta imnul national in deschiderea partidelor de baschet, fapt pentru care marii campionii olimpici, mondiali si europeni ai Romaniei considera o mare jignire si un afront la adresa imnului national. Mai ales ca se incalca flagrant Legea nr.75 din 16 iulie 1994- privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. In lege se precizează foarte clar condiţiile când se intonează imnul naţional.

La articolul 10 se stipulează foarte clar că imnul naţional al României se intonează: în următoarele situaţii: a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional; b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor "Radio România" şi "Televiziunea Română", în interpretare vocală; c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern; d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare; e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România; f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului; g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

Totodată, la articolul 11 al Legii nr.75/1994 se menţionează că „imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ sau alte instituţii de cultură". Mai mult, ca urmare a faptului ca se intoneaza ilegal imnul national la partidele de baschet s-a ajuns ca la meciurile care au loc in localitati din Tinutul Secuiesc sa se cante si imnul acestui tinut. O lata aberatie pe langa cea impusa de Tocala la FRB.

Dar, ca urmare a semnalului tras de ZIUAnews, premierul Dacian Ciolos i-a cerut mnistrului Tineretului si Sportului- Elisabeta Uta Lipa, sa puna punct acestei aberatii. Astfel, pe 13 ianuarie 2016, Uta Lipa a transmis o notificarea (vezi mai jos documentul) catre toate federatiile sportive din Romania in care se preciza ca legislatia nu permite intonarea imnului national al Romaniei inaintea competitiilor interne, avetizand ca potrivit legii, intonarea imnului national se face doar inaintea "competitiilor sportive oficiale internationale in care este reprezentata Romania".

Practic, ministrul Elisabeta Lipa spune ca Federatia Romana de Baschet a incalcat legea atunci cand a introdus in propriul regulament obligativitatea intonarii acestuia inaintea meciurilor din ligile nationale. Mai mult pe pagina sa de Facebook, Elisabeta Lipa transmite vineri -15 ianuarie 2016 urmatorul mesaj foarte clar: "Doresc sa ma adresez suporterilor, care si-au manifestat nemultumiri cu privire la adresa emisa de MTS, cu nr. 377 / 13.01.2016, cu cateva precizari, fata de un subiect care suscita interes si care, consider eu, nu a fost inteles si din cauza unei prevederi din Regulamentul Federatiei Romane de Baschet, clar in contradictie cu Legea nr. 75 / 1994, Cap. 2, Art.10, lit. (e) si Art.11, si Hotararea nr. 1157 /2001, care reglementeaza Normele privind obligatia intonarii Imnului National, doar in situatiile precizate de Lege. Nu a fost un Ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit in vreo amenintare sau jignire la adresa cuiva. Nu cred ca exista vreo persoana in aceasta tara, si cu atat mai mult cei aflati pe lista mea de prieteni, care sa creada vreun moment ca eu, Elisabeta Lipa, dovedesc lipsa de respect fata de Imnul National al Romaniei. Pentru mine nu exista acorduri mai frumoase decat cele ale Imnului. Mi s-a cantat de cinci ori pe podiumul olimpic si l-am ascultat de fiecare data cu ochii in lacrimi, cu emotie, mandrie si bucurie in suflet. Si acum lacrimez cand aud 'Desteapta-te, romane'. Nu stiu daca e relevant, dar nu mi s-a cantat niciodata Imnul la vreo competitie nationala si am castigat 25 de titluri de campioana nationala in cariera. Nici in deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo si alte discipline NU se intoneaza Imnul National deoarece nu este permis de legislatia in vigoare in Romania. Nu am facut altceva decat sa respect si sa aplic Legea in Romania in spiritul Constitutiei pe care am jurat la Investire, in onoranta functie de ministru. Atat!".

Dar surpriza! Duminica, Elisabeta Lipa se razgandeste si anunta, printr-un comunicat postat pe site-ul oficial al MTS, că se va consulta cu federaţiile sportive cu privire la intonarea imnului naţional la competiţiile interne. "Pentru a evita interpretări eronate sau incidente de tipul celor înregistrate recent, Ministerul Tineretului şi Sportului va demara un proces de consultare cu federaţiile sportive din România, pentru a da o interpretare şi implementare unitară a prevederilor privind intonarea imnului naţional în cadrul competiţiilor sportive care au loc în România", se arată în comunicatul MTS. Totodată, Ministerul Tineretului şi Sportului a precizat că legea nu interzice intonarea imnului naţional la competiţiile interne: "Potrivit cadrului legal în vigoare - Legea nr. 75 / 1994 şi Hotărârea nr. 1157 /2001, care reglementează Normele privind obligaţia intonării imnului naţional, doar în situaţiile precizate de Lege, imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România. Acest cadru legal reglementează caracterul obligatoriu al intonării imnului naţional, în situaţiile menţionate mai sus, fără a interzice acest lucru pentru alte categorii de competiţii".

Practic, Elisabeta Lipa anunta ca se va consulta cu federatiile sportive „pentru a da o interpretare şi implementare unitară a prevederilor privind intonarea imnului naţional în cadrul competiţiilor sportive care au loc în România". Este incredibil cat tupeu si prostie poate sa debiteze un ministru, care pe deasupra este si ofiter activ al Ministerului Afacerilor Interne, cum este cazul Elisabetei Lipa!? Ea isi permite sa interpreteze o legea organica aprobata de Parlament vitala pentru identitatea Romaniei, cum este Legea 75 din 16 iulie 1994 a imnului nationa! Practic, un ministru si un ofiter al MAI ca Elisabeta „Uta" Lipa refuza sa respecte Constitutia Romaniei, pe care chiar a jurat cand a fost investita ca ministru al Tineretului si Sportului, calcand in picioare legea imnului national?

Prin aberatiile sustinute privind intonarea imnului national la meciurile interne de baschet se aduce o mare jicnire simbolurilor nationale si marilor sportivi care au adus glorie Romaniei. Se rasucesc in mormant marii campioni olimpici, mondiali sau europeni, care. pentru ei. intonarea imnului national era o mare onoare si recunoastere a performantelor pe care le-au dobandit. Acum, ca tot isi bate joc de imnul national, Elisabeta Lipa poate sa-i ceara premierului sa emita o Hotarare de Guvern prin care imnul national sa se poata canta la fiecare slujba din biserica, la nunti, la botezuri ori cumetrii sau la orice spectacol de manele si concurs de miss sau mister pentru ca legea nu se mai aplica ci se poate interpreta. Uta Lipa mai poate cere sa se interpreteze imnul national si atunci cand isi punea bucatarul de la Dinamo sa-i gateasca fiului sau la club, ca deh si hranirea poate fi o activitate nationala si internationala destul de nobila!

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE