Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un nou grup de crimă organizată face legea la Negrești Oaș

Postat la: 23.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Senatorul independent Valer Marian a prezentat în Parlamentul României abuzurile și ilegalitățile comise de o bandă de infractori din județul Satu Mare, sprijiniți și protejați de un grup local de interese, constituit din reprezentanți ai administrației publice locale și ai Gărzii de Mediu, polițiști, procurori, precum și de unii reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale.

Astfel, în data de 07.09.2015, prin interpelarea adresată atât prim-ministrului Victor Ponta, ministrului de Interne Gabriel Oprea, cât și altor instituții responsabile, având ca obiect "Verificarea nelegalităților comise de SC Zapodi SRL Negrești Oaș și de protectorii acesteia din instituțiile statului", politicianul sătmărean a descris cu lux de amănunte modul de acțiune al unei grupări de crimă organizată formată din oameni de afaceri, polițiști, procurori și alți funcționari ai statului (Poliția orașului Negrești Oaș și Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, Garda de Mediu Satu Mare, Agenția de Mediu Satu Mare și Agenția Națională pentru Resurse Minerale) împotriva cetățenilor Pop Vasile Daniel, Pop Vasile și Fedorca Ștefan.

INTERPELARE:

Conform sesizărilor pe care mi le-au adresat, trei cetățeni (Pop Vasile Daniel, Pop Vasile și Fedorca Ștefan) și o societate comercială (SC Cornet Andezit SRL) din Negrești Oaș județul Satu Mare sunt împiedicați de nouă ani, respectiv din anul 2006, să-și exercite atributele dreptului de proprietate asupra unor terenuri totalizând circa 18 hectare, pe care le dețin în zona Cornet din orașul Negrești Oaș, fiind tulburați în posesie de către Societatea comercială Zapodi SRL Negrești Oaș, îndeosebi de către directorul acesteia Ciobra Dumitru Florin.

SC Zapodi SRL Negrești Oaș, având ca asociați pe numiții Fedorca Augustin, socrul directorului Ciobra Dumitru Florin, cu domiciliul în Negrești Oaș (50% din capitalul social) și Vicoleanu Vasile, cu domiciliul în București (35% din capitalul social) și SC Mevas Comerț SRL, cu sediul în București (15% din capitalul social), a dobândit în anul 2006, prin cesionare de către SC Lafarge Agregate SA București, cu acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, licență de exploatare piatră de andezit industrial și de construcții în perimetrul Cornet din județul Satu Mare.

SC Zapodi SRL deținea în perimetrul respectiv o suprafață de 2,3 ha de teren, iar din 2006 și până în prezent a exploatat în nenumărate rânduri piatră de andezit de pe terenurile din vecinătate, aflate în proprietatea numiților Pop Vasile (3,5 ha), Fedorca Ștefan (2,5 ha), Pop Vasile Daniel (3 ha) și SC Cornet Andezit SRL, societate la care este asociat unic și administrator numitul Pop Vasile Daniel (8,8 ha).

Numitul Pop Vasile și SC Cornet Andezit SRL au acționat în judecată încă din 2007, obținând hotărâri judecătorești (ordonanțe președințiale) definitive (sentința civilă a Judecătoriei Negrești Oaș nr. 561/2007, pronunțată în dosarul nr. 64/2007, respectiv sentința civilă a Judecătoriei Negrești Oaș nr. 861/2007, pronunțată în dosarul nr. 780/2007) care au fost puse în executare, prin care pârâta SC Zapodi SRL a fost obligată să oprească orice lucrări de excavare a pietrei pe terenurile reclamanților și să evacueze de îndată utilajele de extragere a pietrei pe care le-a amplsat pe terenurile acestora, dar aceasta nu s-a conformat, continuând exploatarea nelegală a acestora.

În ultima perioadă, piatra concasată rezultată a fost livrată unor societăți comerciale care au obținut lucrări de reparare și asfaltare de drumuri de la Consiliul Județean Satu Mare, firme care sunt cunoscute ca fiind protejate de șefii Consiliului Județean, ca SC Tarr Beton SRL Livada, SC Tehnic Asist SRL Botoșani, SC Alfa Rom SRL Satu Mare și SC Roșu Company SRL Livada (la sediul căreia și-a mutat relativ recent sediul SC Zapodi SRL).

Din 2006 și până în prezent, petenții Pop Vasile, Pop Vasile Daniel și SC Cornet Andezit SRL s-au adresat de numeroase ori organelor competente, respectiv organelor de urmărire penală (Poliția orașului Negrești Oaș și Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș), Gărzii de Mediu Satu Mare, Agenției de Mediu Satu Mare și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, în vederea tragerii la răspunderii penale a persoanelor vinovate și a restabilirii legalității, dar aceste instituții nu au adoptat măsuri în acest sens, întrucât directorul SC Zapodi SRL, Ciobra Dumitru Florin, a beneficiat de protecția unui grup local de interese, constituit din reprezentanți ai administrației publice locale și ai Gărzii de Mediu, polițiști, procurori ș.a, precum și de protecția unor reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale, sens în care învederez următoarele:

I. Petenții Pop Vasile și SC Cornet Andezit SRL au adresat mai multe plângeri penale Poliției orașului Negrești Oaș și Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțunilor de tulburare în posesie, furt calificat și executarea de activități miniere fără permis sau licență, dar soluționarea acestora a fost tergiversată și mușamalizată, fiind dispusă neînceperea urmăririi penale în toate cazurile.

Prima plângere formulată de petentul Pop Vasile constituie obiectul dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș nr. 800/P/2006, iar prima plângere formulată de petenta SC Cornet Andezit SRL constituie obiectul dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș nr. 349/P/2007, dar aceste dosare nu au fost soluționate definitiv până în prezent întrucât soluțiile de neurmărire penală au fost infirmate, într-o primă perioadă de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș sau de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, iar mai recent de Judecătoria Negrești Oaș, care a dispus reluarea urmăririi penale în cauză. Menționez că ultimele soluții de neîncepere a urmării penale referitor la plângerile petenților Pop Vasile și SC Cornet Andezit SRL au fost emise de procurorul Bodoc Georgel, respectiv de prim-procurorul Liloiu Pannă Maria de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș.

Reprezentantul SC Cornet Andezit SRL, Pop Vasile Daniel, a mai sesizat de numeroase ori organele de poliție la telefonul unic de urgență 112 cu privire la exploatarea abuzivă a pietrei de pe terenul său de către SC Zapodi SRL, respectiv în septembrie 2013, în 3 și 9.03.2015, în 20.04.2015 și în 15.05.2015, dar Poliția orașului Negrești Oaș nu a luat nicio măsură în vederea restabilirii legalității și a tragerii la răspundere a persoanelor vinovate. La data ultimei sesizări, respectiv în 15.05.2015, numitul Ciobra Dumitru Florin a pătruns pe terenul proprietatea SC Cornet Andezit SRL cu alte șapte persoane, cu două autoturisme de teren și un excavator, distrugând bariera și punctul de pază de la intrare și amenințându-l cu moartea pe petentul Pop Vasile Daniel, care a reușit să scape fugind pe culmea dealului, unde nu au mai putut urca autoturismele. Polițiștii au venit la fața locului după circa 40 de minute, dar nu au luat măsuri de identificare, de reținere și de audiere a agresorilor, iar după circa o lună Poliția orașului Negrești Oaș i-a comunicat petentului Pop Vasile Daniel că plângerea sa a fost transmisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvâșirii infracțiunii de tentativă de omor.

Până în prezent dosarul a stat în totală nelucrare, deși au trecut aproape patru luni de la sesizare, în această perioadă petentul nefiind nici măcar citat pentru a fi audiat ca parte vătămată. Menționez că procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare este soțul prim-procurorului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, a cărui soluție de neîncepere a urmăririi penale în dosarul nr. 349/P/2007 a fost infirmată în cursul lunii iunie 2015 de către Judecătoria Negrești Oaș.

Principalii protectori ai numitului Ciobra Dumitru Florin sunt comisarul șef Dinu Daniel Ionel, șeful Biroului poliție rutieră din cadrul Poliției orașului Negrești Oaș, și procurorul Bodoc Georgel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, anterior polițist în județul Buzău. Cei trei se întâlnesc aproape zilnic în localuri publice din Negrești Oaș, îndeosebi la barul Bizo Bar, cu reprezentanți ai Primăriei orașului Negrești Oaș și cu oameni de afaceri influenți din zonă, liderul grupului fiind controversatul afacerist Crișan Mihai, reținut și inculpat recent de către Direcția Națională Anticorupție pentru mai multe infracțiuni de dare de mită, aflat actualmente sub control judiciar, referitor la care este de notorietate publică faptul că a fost protejat în ultimii ani de șefii Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, chestorul Tăut Liviu și comisarul șef Taloș Constantin (învinuiți respectiv inculpați și ei de către DNA pentru fapte de corupție).

Comisarul șef Dinu Daniel Ionel și-a folosit influența asupra colegilor săi din Poliția orașului Negrești Oaș pentru a obține propunerea de soluții de neînceperea urmăririi penale în cazul plângerilor formulate împotriva numitului Ciobra Dumitru Florin, referior la acesta existând informații că ar fi fost implicat și în contrabanda cu țigări aduse din Ucraina în zonă și că ar exercita operațiuni comerciale nelegale, deținând trei autoturisme la firma de taximetrie SC Ionatan Teodor SRL din Negrești Oaș, având numerele de înmatriculare SM-36-ZIN, SM-37-ZIN, SM-38-ZIN (motiv pentru care a recurs la tot felul de șicane, de la amenințări până la sancțiuni contravenționale și dosare penale asupra patronilor și șoferilor firmelor concurente).

Relația apropiată a procurorului Bodoc Georgel cu numitul Ciobra Dumitru Florin, față de care a dispus neînceperea urmăririi penale în două dosare având ca obiect plângeri formulate împotriva sa pentru tulburare în posesie și furt calificat de către proprietarii terenurilor din zona Cornet, este dovedită de faptul că procurorul susmenționat și-a stabilit, de aproape trei ani, reședință fictivă la cuscrul numitului Ciobra Dumitru Florin, Pop Vasile, cu domiciliul în comuna Certeze strada Școlii nr. 66, în baza căreia beneficiază de o indemnizație lunară pentru chirie de 300 de euro. În realitate, procurorul Bodoc Geogel locuiește în municipiul Satu Mare, de unde se deplasează zilnic la Negrești Oaș cu autoturismul proprietate personală.

II. Petenții au sesizat și Garda de Mediu Satu Mare și Agenția de Protecția Mediului Satu Mare cu privire la faptul că SC Zapodi SRL nu deținea autorizație legală de mediu și că a exploatat nelegal piatră de andezit în perimetrul Cornet întrucât, pe de o parte, referitor la terenul de 2,3 ha pe care îl avea în posesie nu a prezentat un contractat autentic de vânzare-cumărare, ci doar un contract de vânzare-cumpărare sub semnătură privată și un acord de principiu din partea Protopopiatului Greco-Catolic Negrești Oaș, care nu a fost niciodată proprietar tabular în zonă, iar, pe de altă parte, nu a avut niciodată acordul proprietarilor Pop Vasile, Fedorca Ștefan, Pop Vasile Daniel și SC Cornet Andezit SRL pentru a exploata piatră de pe terenurile acestora.

Până în anul 2012, SC Zapodi SRL nici măcar nu a fost titulară de autorizație de mediu, prevalându-se de autorizația de mediu obținută anterior cesionării licenței de exploatare de către SC Lafarge Agregate SA București. Reprezentanții Gărzii de Mediu Satu Mare îndeosebi nu au verificat aspectele de nelegalitate sesizate ori nu au consemnat neregulile în notele de constatare întocmite. Mai mult, în cursul lunii martie 2015, la solicitarea numitului Ciobra Dumitru Florin, reprezentanții Gărzii de Mediu Satu Mare au efectuat un control cu scop de intimidare asupra petenților Pop Vasile Daniel și SC Cornet Andezit SRL. Mențonez că comisarul șef al Gărzii de Mediu Satu Mare, Fănățan Vasile, este originar din orașul Negrești Oaș și este legat de cercul de interese care a susținut și susține firma SC Zapodi SRL.

III. Petenții au sesizat și Agenția Națională pentru Resurse Minerale cu privire la exploatarea nelegală a pietrei de andezit efectuată în perimetrul Cornet, inclusiv asupra terenurilor proprietatea acestora, arătând faptul că licența de exploatare și autorizația de mediu de care s-a prevalat SC Zapodi SRL sunt lovite de nulitate absolută, fiind încălcate prevederile art. 6, art. 22 lit. f și art. 34 lit. b, f și g din Legea minelor nr. 85/2003, pentru următoarele motive: 1. SC Zapodi SRL nu a prezentat un titlu de proprietate valabil, respectiv contract autentic de vânzare-cumpărare, pentru terenul de 2,3 ha în posesia căruia a ajuns și pe care l-a exploatat integral, ci a prezentat doar un contractat de vânzare-cumpărare sub semnătura privată și un acord de principiu de partea Protopopiatului Greco-Catolic Negrești Oaș, care nu avut și nu a obținut niciodată vreun drept de proprietate în zonă, nefiind proprietar tabular. 2. SC Zapodi SRL nu a solicitat și nu a obținut niciodată acordul proprietarilor și administratorilor terenurilor din vecinătate, respectiv al petenților Pop Vasile, Fedorca Ștefan, Pop Vasile Daniel și SC Cornet Andezit SRL, în vederea exploatării pietrei de pe terenurile acestora. 3. SC Zapodi SRL nu a mai exploatat efectiv în ultimii ani, cel puțin din anul 2014, perimetrul pentru care deținea licență.

4. SC Zapodi SRL a furnizat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale informații neconforme cu realitatea privitoare la exploatarea zăcământului atât în momentul obținerii licenței în 2006, când a prezentat așa-zisul acord de principiu al unui neproprietar, cât și în perioada 2007-2014, când a comunicat că lucrează pe porțiuni din perimetrul licenței, în condițiile în care proprietarii terenurilor exploatate obținuseră hotărâri judecătorești de sistare a exploatării și de evacuare a SC Zapodi SRL, și cu ocazia întocmirii și comunicării programului anual de exploatare pe anul 2015, prin care a înștiințat că urmează să lucreze pe porțiuni care, în realitate, nu se mai aflau sub imperiul licenței și de pe care fusese evacuată.

5. SC Zapodi SRL nu și-a achitat obligațiile la bugetul statului de mai mulți ani, acumulând datorii, reprezentând taxe, impozite și redevențe, cifrate la circa un milion de lei în 2010, când Direcția Generală a Finanțelor Publice Satu Mare i-a aplicat sechestru asigurător pe toate bunurile deținute, respectiv la circa 1,5 milioane de lei în prezent.

Menționez că în ultima perioadă SC Zapodi SRL a exploatat piatră de andezit în perimetrul Cornet cu concursul firmei SC Roșu Company SRL Livada, care nu are obligații restante către bugetul de stat, motiv pentru care și-a mutat sediul la sediul acestei firme din orașul Livada. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale fie nu au dat curs sesizărilor și solicitărilor petenților fie au efectuat verificări formale, manifestând o atitudine vădit părtinitoare față de SC Zapodi SRL. Potrivit petenților, această atitudine vădit părtinitoare și-ar avea explicația în faptul că unul dintre asociații SC Zapodi SRL, respectiv Vicoleanu Vasile, ar fi fost angajat și ar fi avut funcții de conducere la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, iar asociații SC Mevas Comerț SRL București ar fi avut legăturii strânse cu persoane cu funcții de conducere din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Pentru motivele expuse, având în vedere faptul că Agenția Națională pentru Resurse Minerale se află în coordonarea Cancelariei primului ministru, vă solicit domnule prim ministru Victor Ponta să dispuneți Corpului de control al dvs. să verifice aspectele de nelegalitate semnalate cu privire la activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Domnule ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, vă solicit să dispuneți verificarea modului de soluționare a plângerilor penale formulate de petenții Pop Vasile, Pop Vasile Daniel și SC Cornet Andezit SRL Negrești Oaș, îndeosebi a dosarelor Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș nr. 800/P/2006 și nr. 349/P/2007, care nu au fost soluționate definitiv până în prezent, precum și verificarea conduitei necorespunzătoare a procurorului Bodoc Georgel și a prim-procurorului Liloiu Pană Maria de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș.

Domnule ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, vă solicit să dispuneți verificarea conduitei necorespunzătoare, cu incidență infracțională, a comisarului șef Dinu Daniel Ionel, șeful Biroului de poliție rutieră din Poliția orașului Negrești Oaș, precum și a conduitei pasive, contrare legii, a Poliției orașului Negrești Oaș în cazul plângerilor penale formulate și al sesizărilor adresate pe telefonul unic de urgență 112 de către petenții Pop Vasile Daniel și SC Cornet Andezit SRL.
Doamnă ministru a Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, vă solicit să dispuneți verificarea modului necorespunzător, vădit părtinitor, în care reprezentanții Gărzii de Mediu Satu Mare și ai Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare au verificat și au soluționat sesizările adresate de către petenții susmenționați.

Domnule ministru al Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, vă solicit să-mi comunicați cuantumul actual al obligațiilor restante pe care le are față de bugetul de stat SC Zapodi SRL, anterior cu sediul în orașul Negrești Oaș, actualmente cu sediul în orașul Livada județul Satu Mare, și motivele pentru care nu a fost realizată executarea silită a datoriilor înregistrate, întrucât directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, Albu Luminița, nu a dat curs solicitării pe care am formulat-o în acest sens cu două luni în urmă, fapt ce denotă o atitudine părtinitoare față de firma susmenționată și din partea organelor fiscale. Solicit comunicarea în scris a constatărilor efectuate și a măsurilor dispuse pentru restabilirea legalității și tragerea la răsundere a persoanelor vinovate.

Senator
Valer Marian

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE